[Ερώτηση] Δοξαστικά των αίνων των Κυριακών του Τριωδίου υπό Αθανασίου Παναγιωτίδη

Χρήστος Τόλιας

α' ψάλτης ι.ν. Αγίου Γεωργίου Αγρινίου
Μήπως θα μπορούσαν να αναρτηθούν τα δοξαστικά των αίνων των Κυριακών του Τριωδίου σε μέλος του Αθανασίου Παναγιωτίδου? Περίμενα να τα βρω στο Τριώδιο του Δεβρελή αλλά δεν τα έχει η παλιά έκδοση.:(
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Πάντως την προηγούμενη Κυριακή ένας παλιός ψάλτης που φιλοξένησαμε στο αναλόγιο, έψαλε το "Πάτερ αγαθέ" του Παναγιωτίδη από χειρόγραφο. Δεν τον ρώτησα από που το είχε.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Τελικά, είχε γράψει Τριώδιος ο Παναγιωτίδης;
ή, αν υπάρχουν, τίθεται θέμα δικαιωμάτων;
Χαίρετε!

Ο ίδιος ο Παναγιωτίδης δεν έχει γράψει τίποτε. Οι μαθητές του έχουν καταγράψει πολλά πράγματα. Ο λόγος είναι, αφ' ενός μεν ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με την ορθογραφία της μουσικής μας, αφετέρου δε ότι πίστευε πως, όταν καθόταν σοβαρά να γράψει, του κοβόταν η έμπνευση.

Εν προκειμένω για το Τριώδιο, ως επί το πλείστον έψαλλε τα Δοξαστικά του Πρίγγου, φυσικά κατά τη μοναδική έκφρασή του. Ο κ. Δεβρελής τα είχε καταγράψει από το 1956, καθώς τότε, κάθε εβδομάδα, με ένα μικρό χορό, τα ψάλλανε τα πρωινά των Κυριακών στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης - νομίζω στων Ενόπλων Δυνάμεων. Τα μέλη αυτά, με κάποια ελαφρά ορθογραφική διόρθωση ή περαιτέρω ανάλυση, τα συμπεριέλαβε ο δάσκαλος στη β' έκδοση του Τριωδίου του (1991). Αναλυτικά θα δείτε εδώ. Τα πρωτότυπα των χειρογράφων αυτών έχουν πλέον δοθεί στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, στον π. Σπυρίδωνα Αντωνίου.

Στη σειρά των τεσσάρων κασετών που κυκλοφόρησε ο Παναγιωτίδης (βλ. εδώ), συγκεκριμένα στην 3η κασέτα, υπάρχουνε κι άλλες ηχογραφήσεις των Δοξαστικών αυτών. Κατά τον κ. Δεβρελή, δε συνήθιζε να τα ψάλλει έτσι τα χρόνια που είχε αναλόγιο και μάλλον ακούγονται ως προσπάθεια αποδέσμευσης από το μέλος του Πρίγγου, ατυχής εν πολλοίς κατά τον κ. Δεβρελή. Σκόρπια μέλη υπάρχουν και σε άλλες ηχογραφήσεις του.

Νομίζω πως ένας φίλος ετοίμαζε κάποια συλλογή Δοξαστικών και άλλων μελών του Τριωδίου με απομαγνητοφωνήσεις του Αθανασίου Παναγιωτίδη. Ας περιμένουμε να δούμε!
 
Last edited:
Top