Δοξαστικά Αγ. Μαξίμου

Κων/νος Βαγενάς

Κωνσταντίνος
Αναρτώ τα Δοξαστικά Εσπερίων και Αίνων (2 εκδοχές για το καθένα) εκ της ακολουθίας του Αγ. Μαξίμου συντεθείσης υπό Γερασίμου μοναχού Μικραγιαννανίτου [βλ. εδώ] σε μέλος ημέτερον.

Έστωσαν, βέβαια, ως μεθεόρτια αφιέρωση (καθότι δουλειές και μαθήματα δεν μου επέτρεψαν μέχρι τώρα να το φροντίσω) στον π. Μάξιμο για τα ονομαστήριά του.

ΥΓ1. Επιφυλάσσομαι για το των Αποστίχων και ένα εκτενέστερο των Αίνων.
2. Αυθαιρέτησα στο 2ο των Εσπερίων και χάριν της μελωδικής γραμμής κι επειδή η τελευταία φράση "Μάξιμε πατήρ ημών" δεν επιτρέπει ίσως την μελωδική ανάπτυξη του ονόματος του Αγίου, προσέθεσα στο τέλος το επίθετο "μακάριε".
 

Attachments

  • doksastiko ainwn ag. maximou_kvagenas 1.pdf
    331 KB · Views: 174
  • doksastiko ainwn ag. maximou_kvagenas 2.pdf
    269.7 KB · Views: 136
  • doksastiko esperiwn ag. maximou_kvagenas 1.pdf
    559.5 KB · Views: 126
  • doksastiko esperiwn ag. maximou_kvagenas 2.pdf
    665.7 KB · Views: 112
E

emakris

Guest
Ωραίο, κλασικό γράψιμο. Και η οξεία χρησιμοποιείται ορθογραφημένα, χωρίς να ενοχλεί (όπως δεν ενοχλεί στο Αναστασιματάριο του Εφεσίου). Μια χαρά.
 
Ωραίο, κλασικό γράψιμο. Και η οξεία χρησιμοποιείται ορθογραφημένα, χωρίς να ενοχλεί (όπως δεν ενοχλεί στο Αναστασιματάριο του Εφεσίου). Μια χαρά.

Για τις συνθετικές ικανότητες του Κων/νου έχω αναφερθεί κι αλλού .
Επαναλαμβάνω - κι ας κουράσω , αξίζει - ότι κάθε φορά με αφήνει έκπληκτο .
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Κι εγώ πριν από δυο χρόνια έγραφα για τον τότε πρωτοεμφανιζόμενο νεαρό με τα δοξαστικά σακελλαριδικής τεχνοτροπίας:
Πριν από αρκετό καιρό είχες γράψει κάτι ακόμα και τότε σου είχα πει ότι έχεις πάρα πολύ πλούσιες ιδέες, μερικές από τις οποίες δεν "χωράνε" στα σχήματα ενός δοξαστικού, ούτε στα μουσικά καλούπια της καθ΄ημάς μουσικής μάλλον. (Δεν τα είπα ακριβώς έτσι, αλλά κάτι από αυτά θα είπα τέλος πάντων). Τώρα βλέπω ότι ισχύουν ακριβώς τα ίδια (χαρακτηριστικό σημείο το «ἐν τοῦτῳ φήσας νίκα τοὺς ἐχθροὺς σου») μόνο που έχεις μετακινηθεί λίγο περισσότερο προς λιγότερο "σακελαριδικές" θέσεις και αφομοιώνεις όλο και περισσότερο στοιχεία της κρατούσας παράδοσης. Άρα τι σημαίνει αυτό; Ότι αν συνεχίσεις (και καν’ το) σε λίγα χρόνια θα γράφεις πολύ μεστά....
Προσωπική μου συμβουλή: κράτα τα κείμενα αυτά και ξαναδές τα μετά από 10 χρόνια (αν ζούμε, πρώτα ο Θεός). Θα σκέφτεσαι τότε πόσο έχεις αλλάξει και θα σου κάνει εντύπωση: την ίδια πληθωρικότητα ιδεών μάλλον δεν θα έχεις, θα έχεις όμως άλλη ωριμότητα.:)

Αλλά ο "νεαρός" τρέχει πιο γρήγορα από τις προβλέψεις...:)
 

Κων/νος Βαγενάς

Κωνσταντίνος
Ανεβάζω τα υπόλοιπα του Αγ. Μαξίμου, Δοξαστικό των Αποστίχων, Ιδιόμελο του Ν΄ και Ιδιόμελα της Λιτής. Συγχωρήστε μου την αργοπορία και τα όποια λάθη, κι αυτά που ανεβάζω είναι επί της ουσίας η πρώτη γραφή, γιατί αν περίμενα να τα καθαρογράψω θα πηγαίναμε... του χρόνου! Νομίζω, τώρα, συμπληρώνεται και μουσικά η Ακολουθία.
 

Attachments

  • Doksastiko Apostixwn Ag. Maximou_kvagenas.pdf
    227.2 KB · Views: 85
  • Idiomelo N' Ps. Ag. Maximou_kvagenas.pdf
    224.3 KB · Views: 78
  • Idiomela Liths Ag. Maximou_kvagenas.pdf
    1.5 MB · Views: 83
Top