Δοξαστικά Αγίου Λουκά

Κων/νος Βαγενάς

Κωνσταντίνος
Δύο από τα τρία δοξαστικά (λείπει το των Αποστίχων) της Ακολουθίας του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, του οποίου τη μνήμη θα εορτάσουμε την Κυριακή.
Να πω ότι γράφτηκαν ειδικά για πανήγυρη.
Κάποιες ιδέες μου ίσως είναι λίγο πιο προχωρημένες και προδίδουν τα πρότυπά μου:D αλλά πιστεύω ότι κινούμαι στη μέση, πράγμα που μ' αρέσει γενικά στη ζωή μου.
Τέλος πάντων, για την πρώτη προσπάθεια να είστε επιεικείς.:D
 

Attachments

  • Δοξαστικά Πανηγύρεως Αγίου Λουκά.pdf
    76.2 KB · Views: 212
Last edited:

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Καλὴ ἡ προσπάθεια, ἀλλὰ αὐτὰ τὰ δίγοργα μὲ τὶς ἀναλύσεις, λίγο ὑπερβολικὰ μοῦ φαίνονται.

Νὰ εἶσαι καλά καὶ εἰς ἀνώτερα.
 

Κων/νος Βαγενάς

Κωνσταντίνος
Καλὴ ἡ προσπάθεια, ἀλλὰ αὐτὰ τὰ δίγοργα μὲ τὶς ἀναλύσεις, λίγο ὑπερβολικὰ μοῦ φαίνονται.

Νὰ εἶσαι καλά.

Συμφωνώ και για να πω την αλήθεια αμφιταλαντεύτηκα γιατί δεν είμαι υπέρ των αναλύσεων αλλά είχα στο μυαλό μου περισσότερο χορωδιακή εκτέλεση όπου χρειάζονται περισσότερο και παρόλ' αυτά δεν το εφάρμοσα παντού, ακόμα και σε ίδιες θέσεις.

Ευχαριστώ.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Ευχαριστούμε. Κρίνοντας από την ηλικία σου και την ικανότητα να γράψεις ορθογραφημένα δύο πολύ δύσκολα δοξαστικά νομίζω ότι έχεις πολύ μέλλον στη σύνθεση.

Συμφωνώ με τον domesticus για την αναλυμένη γραφή. Αλλά και σε παλιά κείμενα δεν σπανίζει. Το κείμενο είναι πολύ πλούσιο σε μουσικές ιδέες και η ποικιλία της ανάπτυξης (σε μερικά σημεία κάτι σαν μετάβαση σε αργό στιχηραρικό) δίνει πανηγυρικό τόνο, όπως άλλωστε στόχευες.
Εκείνο που θέλω να σημειώσω για τις πλούσιες μουσικές σου ιδέες που φαίνονται στο κείμενο (και όπου υπάρχουν όντως επιδράσεις από το ύφος του Σακελλαρίδη και μάλλον του Βαλληνδρά, εμπλουτισμένες δημιουργικά από την γενικότερη ευρωπαϊκή μουσική σου παιδεία), είναι ότι κάποιες από αυτές είναι όντως δύσκολο να αποδοθούν με βυζαντινή σημειογραφία, ενώ κάποιες άλλες δεν κρίνονται ως δοκιμασμένες στην παράδοση. Καινοτομείς σε ιδέες, αλλά εγώ αυτό δεν το επικρίνω. Βλέποντας τη συνολική σου έφεση στην ψαλτική και τη διάθεσή σου για μαθητεία, είμαι σίγουρος ότι σε λίγο καιρό θα διοχετεύσεις αυτόν τον νεανικό δημιουργικό οίστρο σε ώριμες και παραδοσιακώς συμβατές δημιουργίες. Γι' αυτό θα σε προέτρεπα πολύ ένθερμα να συνεχίσεις. Ευχαριστούμε και πάλι.

ΥΓ Στο πρώτο δοξαστικό στη φράση "αἰτοῦμεν σε" στο του χρειάζεται ανάβαση τριών φωνών.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Εὐχαριστῶ πολύ τόν Κωνσταντῖνο γιά τήν ἀφιέρωση καί τόν συγχαίρω γιά τήν νεανική του ἔφεσή.

Κι ἕνα ἄλλο μέλος πρό καιροῦ μοῦ εἶχε πεῖ ὅτι θά ἀνεβάσει μελοποιημένα τά δοξαστικά σέ δική του σύνθεση. Τό ξέχασε; τό μετάνοιωσε; Ὅπως καί νἄχει νά εἶναι καλά γιατί εἶναι ἡδύμολπος.


 

Κων/νος Βαγενάς

Κωνσταντίνος
Σας ευχαριστώ πολύ όλους, αφενός για το χρόνο που διαθέσατε να ρίξετε μια ματιά και αφετέρου για τα καλά σας λόγια (δημόσια ή και σε ΠΜ) και ιδιαίτερα τον κ. Γιώργο για την εμπεριστατωμένη του... ανάλυση (έφεση των φιλολόγων:D) των γραμμών της σύνθεσης και τις συμβουλές του. Ό,τι λέτε το λαμβάνω σοβαρά υπόψιν.

Επίσης, το ανέβασα διορθωμένο στο 1ο μην. στη θέση που μου υπέδειξε ο Γιώργος.
Ευχαριστώ.
 
Last edited:

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Nαι, ν' αφήναμε τα κυριλίκια μόνο...κι εγώ πιτσιρικάς είμαι:wink:

Γκουχχχχ γκουχχχ γκουχχχ!!! :D

Pardon, κάτι μου στάθηκε :D:p

Νεάζουμε, νεάζουμε; :D
 

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Ε, πού 33, πού 19-20...???

Γεράσαμε, πάρ'το απόφαση :p

Αφιερωμένο στον αγαπητό Γιώργο Μ.:
http://www.youtube.com/watch?v=TdxxtUSAl1U&feature=related 6.16 - 6.39
επ' ευκαιρία των ηλικιακών μας ανησυχιών, τούτο το φθινοπωρινό απόγευμα :D
 

agrovas

Βασίλης Αγροκώστας
Μπράβο Κωνσταντίνε πολύ μου άρεσαν! Οι αναλύσεις δεν είναι υπερβολικές και σε κάθε περίπτωση οι γραμμές και οι θέσεις που μεταχειρίζεσαι είναι παραδοσιακές ,πράγμα πολύ σημαντικό για τη διατήρηση του ύφους και την αποφυγή επικίνδυνων "νεοτερισμών". Συνέχισε έτσι...

Σταύρο...τί να πώ...φοβερός όπως πάντα.....:D:D:D
 
Top