Δοξαστάριο Τριωδίου Ανδρέου Παλαμά (χειρόγραφο τετράδιο 1892)

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Πέρασαν δυο χρόνια, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Θα μπορούσαμε να έχουμε και το υπόλοιπο του χειρογράφου; Ομολογώ ότι πολύ μου άρεσαν φέτος που τα έψαλα.
Νεοκλή, το είχα βάλει στο ψυγείο, είναι η αλήθεια, ίσως γιατί μου φαινόταν "ανοίκεια" η γραφή τους. Και πίστευα (και πιστεύω ακόμα μάλλον) ότι ουσιαστική συνεισφορά για την ψαλτική κοινότητα θα ήταν μόνο αν μεταγράφονταν "κατ' ερμηνείαν" (και βέβαια πληκτρολογούνταν) σε οικείο ύφος και γραφή, κρατώντας τις πραγματικά θαυμάσιες μουσικές του ιδέες (ο Παλαμάς έχει όντως ευφή αντίληψη για τις εναλλαγές ήχων και μελωδικών θέσεων σε συνάρτηση με το νόημα, που όμως με τα σημερινά, μουσικώς κατασταλαγμένα δεδομένα θα τη λέγαμε νεωτεριστική η/και ωδειακής υφής).

Αλλά για σένα και μόνο, αξίζει τον κόπο να σκαναριστούν τις επόμενες μία-δύο μέρες (αν το είχα έτοιμο ή αν είχα σκάνερ, θα το ανέβαζα και τώρα). Περιλαμβάνει τα δοξαστικά:
  1. Δεῡτε ἐργασὠμεθα
  2. Οὐκ ἔστιν ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ
  3. Σήμερον ἡ χάρις
  4. Πρὸ ἑξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα
  5. Τὸ ἀπ' αἰῶνος μυστήριον
  6. Ἡ ἁμαρτωλὸς ἔδραμε
  7. Ὅν ἐκήρυξεν ἀμνὸν Ἠσαΐας
  8. Μυσταγωγῶν σου Κύριε
  9. Ἐξέδυσάν με
 
Last edited:

PavlosKouris

Pavlos Papadopaidi
Ωραίες γραμμές, ενδιαφέρουσα γραφή.
Μπράβο Γιώργο που τα μοιράστηκες.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Ευχαριστούμε τον κ. Λαγουδάκη (δεν το είχα δει).
Με αφορμή το επίκαιρο αυτό θέμα ξαναφέρνω στην επιφάνεια το δοξαστικό της αυριανής μέρας και μάλιστα προς (οφειλόμενη) τιμή του φίλου που μου είχε δώσει τότε το δοξαστάριο (μαζί με άλλα κείμενα) και ο οποίος, προς ιδιαίτερη χαρά μου, εμφανίστηκε ο ίδιος στο φόρουμ ανεβάζοντας σπουδαίο υλικό.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Μπράβο! Μπορεῖ νά εἶναι χειρόγραφο, ἀλλά δέν ἀνῆκε οὐσιαστικά στήν ὑποενότητα πού εἶχε καταχωρηθεῖ. Ἔτσι τό ἀναδείξαμε, μεταφέροντάς το σέ κατάλληλες ὑποενότητες.

 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
.... δοξαστικά του Τριωδίου (από Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι και κάποιες μέρες της Μ. Εβδομάδος) "τονισθέντα παρ' Ανδρέου Παλαμά του Μεσολογγιέως". .....
Αν και πέρασε πολύς καιρός, θα ήθελα να ρωτήσω εάν όντως περιλαμβάνονται και δοξαστικά της Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου στο χειρόγραφο, γιατί μέχρι στιγμής όσα αρχεία pdf έχουν ανεβεί ξεκινούν με την Κυριακή του Ασώτου.
 
Top