Δισκογραφία γραμμοφώνου (συμπληρωματικά)

#21
Δυο ηχογραφήσεις του Γιώργου Χέλμη το 1919 και μια του Κ. Θωμαΐδη το 1926.
 

Attachments

#22
Δυο ηχογραφήσεις του 1909 απο άγνωστη εκκλησιαστική χορωδία (πιθανόν της Κωνσταντινούπολης) και δυο του 1926 απο τη χορωδία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση.
 

Attachments

#23
Δυο ηχογραφήσεις του 1928 απο τη χορωδία του Χρήστου Δημητρακόπουλου στην Αμερική.
 

Attachments

#26
Οι πιο κάτω ηχογραφήσεις μπορεί να μη συνάδουν με τα προηγούμενα.
Αν ναι, οι διαχειριστές της σελίδας ας τα σβήσουν.
Πρόκειται πάντως για σπάνιους δίσκους του 1927, 1929 και 1931 αντίστοιχα.
 

Attachments

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
#27
κ. fakk,

δεν γνωρίζω που βρήκατε όλον αυτόν τον πακτωλό των ηχογραφήσεων, αλλά σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια που έχετε την καλωσύνη να τις μοιραστείτε μαζί μας. Φυσικά, καταπληκτική είναι και η δουλειά που κάνατε στην ψηφιοποίηση των δίσκων αυτών. Τέλεια ποιότητα ήχου! Επιτέλους ακούσαμε τον Ναυπλιώτη στην σωστή ταχύτητα εκτέλεσης και όχι σας στρουμφάκι! Σας ευχαριστούμε.
 
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#29
Μας χρωστάτε όμως το δεύτερο μισό του χερουβικού του Ναυπλιώτη!
Στο Χερουβικό του Ναυπλιώτη υπάρχουν δύο διαφορετικές φωνογραφήσεις. Η πρώτη είναι λειψή και είναι αυτή που ανέβηκε εδώ. Αντιστοιχίζεται στους κωδικούς Orfeon 13633 και 13634. Ο πρώτος κωδικός είναι το Χερουβικό μέχρι το «και τη ζωοποιώ». Ο δεύτερος είναι το «Ταις αγγελικαίς» σε πλ. α'.

Η δεύτερη φωνογράφηση έχει το Χερουβικό ολόκληρο. Η πρώτη όψη είναι μέχρι το «εικονίζοντες», η δεύτερη μέχρι το «μέριμναν» και η τελευταία έχει το «Ταις αγγελικαίς» σε πλ. δ'. Άγνωστοι οι κωδικοί καθώς ήταν από τα λίγα μέλη της έκδοσης του κ. Αλυγιζάκη που δεν βρέθηκε δίσκος για να γίνει η μεταφορά κι έτσι συμπεριελήφθη από κασέτα ή καρούλι.

Εντύπωση ωστόσο μπορώ να πω πως μου κάνει ότι το «Ταις αγγελικαίς» που ανέβηκε εδώ είναι του πλ. δ', ενώ στην έκδοση που προανέφερα αποδίδεται του πλ. α' στον κωδικό 13634 και του πλ. δ' στη β' φωνογράφηση. Το λέω γιατί ο άνθρωπος το ψηφιοποίησε από τον δίσκο που μας έδειξε στο 6ο μήνυμα του θέματος αυτού, που έχει τον κωδικό 13634. Το γεγονός χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
 

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
#30
Όχι, Γιάννη.
Η ηχογράφηση που ανέβηκε εδώ είναι η ολοκληρωμένη, η οποία και ακολουθείται από το Ταις αγγελικαις σε πλ δ. Απλά πρέπει να μας ανεβάσει ο καλός φίλος "Fakk" και την άλλη πλευρά του δίσκου. Αν θέλεις να βεβαιωθείς ότι είναι έτσι όπως τα λέω, δες και την έκδοση Αλιγυζάκη.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#31
Δεν είναι. Προκύπτει από το σημείο που τελειώνει η α' πλευρά. Το ολόκληρο διακόπτεται στο «μυστικώς εικονίζοντες» ενώ το μισό, όπως κι εδώ, στο «και τη ζωοποιώ». Μας ανέβασε τη δεύτερη πλευρά. Τους δίσκους τους αρίθμησε άλλωστε και πρόκειται για τον 8ο δίσκο του, όπως φαίνεται σαφώς εδώ. Έχω αλληλογραφία με τον άνθρωπο και μου είπε εξ' αρχής ότι έχει αυτούς τους δίσκους, δηλαδή αυτό είναι όλο-όλο το υλικό. Απλά η δεύτερη πλευρά είναι το «Ταις αγγελικαίς» του πλ. δ'. Ίσως και να είναι διαφορετική ηχογράφηση υπό τον ίδιο κωδικό, ποιος ξέρει; Θέλει να διερευνηθεί το θέμα με βάση το άκουσμα από τους δίσκους.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#32
Ανακαλώ! Πράγματι, πρόκειται για τη δεύτερη φωνογράφηση, που διακόπτεται στο «εικονίζοντες». Έχει διαφορά στις αναλύσεις από την πρώτη. Και έχει τον ίδιο κωδικό με την α' όπως αποδεικνύεται!!! Απλά δεν είναι πλήρης ανεβασμένη, αφού ο δίσκος είχε τις δύο παρατιθέμενες όψεις.
 

fakk

Μέλος
#33
Μετά από ψάξιμο σχετικά με τον δίσκο Victor 63511, βρήκα τα εξής.
Για τους ερμηνευτές ο Αμερικανός ερευνητής Kelly γράφει μόνο GREEK RELIGIOUS CHOIR (δλδ ελληνική θρησκευτική χορωδία).
Η ηχογράφηση έγινε στη Σμύρνη τον Μάιο του 1909 (δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία) από το ηχολήπτη Fred W. Gaisberg.

Το ΚΥΡΙΕ ΚΕΚΡΑΞΑ εκδόθηκε αρχικά στον δίσκο Gramophone Co 14859 /13466b
Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ εκδόθηκε αρχικά στον δίσκο Gramophone Co 14860 /13467b

Επανεκδόθηκαν και τα δυο μαζί στο δίσκο HMV 0141 (χωρίς τα αρχικά AO).
Ο κύριος Καλυβιώτης θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει όσον αφορά τη χορωδία.

Επ’ ευκαιρία επεξεργάστηκα τις ψηλότερες κορυφές γιατί στη διάρκεια της εγγραφής η στάθμη ήταν πολύ υψηλή με αποτέλεσμα να μην γραφτούν σωστά.
Το αποτέλεσμα νομίζω ότι είναι ικανοποιητικό.
 

Drygi

Νέο μέλος
#36
Κι από μένα θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες για όλο αυτό το ιστορικό υλικό!
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#38
Προτείνω να ανοίξουμε θέμα και για τη δισκογραφία Ι. Ναυπλιώτη. Τί λέτε;
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#39
Προτείνω να ανοίξουμε θέμα και για τη δισκογραφία Ι. Ναυπλιώτη. Τί λέτε;
Έχω έτοιμα κάποια πράγματα, περιμένω όμως να κυκλοφορήσει η μελέτη του δασκάλου μου Μιλτιάδη Παππά πάνω στο θέμα αυτό και δε θα ήθελα να κάνω κάτι σχετικό. Αν θέλει κάποιος, ας κάνει την αρχή.
 
Top