Διεθνές επετειακό συνέδριο για τα 200 χρόνια της Νέας Μεθόδου (Θεσσαλονίκη, 2014)

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Άλλο ένα βίντεο-απόσπασμα από τις μουσικές εκδηλώσεις του συνεδρίου (από την Πεμπτουσία):
Παρακολουθείτε την Επετειακή Συναυλία του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» χοραρχούντος του Άρχοντα Πρωτοψάλτου Χαρίλαου Ταλιαδώρου. Η συναυλία έλαβε χώρα κατά την έναρξη του Διεθνούς Μουσικολογικού και Ψαλτικού Συνεδρίου για τη Νέα Μέθοδο γραφής στη Θεσσαλονίκη.
 

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Νέα βίντεο-ανάρτηση από το συνέδριο στην Πεμπτουσία:

Η ψαλτική τέχνη στη Θεία Λατρεία

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ μιλάει για την ψαλτική τέχνη στη θεία λατρεία κατά την εκδήλωση-έναρξη του Διεθνούς Μουσικολογικού και Ψαλτικού Συνεδρίου για τη Νέα Μέθοδο γραφής που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από τη 30η Οκτωβρίου έως τη 1η Νοεμβρίου 2014.
 

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Άλλη μία βιντεο-ανάρτηση στην Πεμπτουσία:

Ρωμηοί συνθέτες της Πόλης

Ο Χρήστος Τσιαμούλης με την ορχήστρα του παρουσίασαν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο έργα Ρωμηών Συνθετών σε βυζαντινή σημειογραφία. Η συναυλία δόθηκε στα πλαίσια του Μουσικολογικού και Ψαλτικού Συνεδρίου για τη Νέα Μέθοδο μουσικής γραφής από τη 30η Οκτωβρίου έως τη 1η Νοεμβρίου 2014.
 

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Ένα άρθρο (με φωτογραφίες και βίντεο με αποσπάσματα) για την συναυλία της χορωδίας "Θρόνος" στα πλαίσια του συνεδρίου.

Η Χορωδία «Θρόνος» του Πατριαρχείου Ρουμανίας στο Ψαλτικό Συνέδριο

Στο πλαίσιο του Μουσικολογικού και Ψαλτικού Συνεδρίου με τον τίτλο «H Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής (1814-2014). Καθιέρωση – Προβληματισμοί – Προοπτικές», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, συναυλία της Χορωδίας «Θρόνος» του Πατριαρχείου Ρουμανίας. Χοράρχης ήταν ο αρχιδιάκος Mihail Buca ο οποίος είναι Πρωτοψάλτης του καθεδρικού ναού του Πατριαρχείου Βουκουρεστίου.


2_226.jpg
 
Last edited by a moderator:

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Τρία ακόμη σχετικά άρθρα με φωτογραφίες και βίντεο από το www.thess-voice.com.

Τιμήθηκε ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος για την προσφορά του στην Βυζαντινή Μουσική

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών θέλοντας να τιμήσει τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, Χαρίλαο Ταλιαδώρο, κατά τη διάρκεια του Μουσικολογικού και Ψαλτικού Συνεδρίου με τον τίτλο «H Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής (1814-2014). Καθιέρωση – Προβληματισμοί – Προοπτικές», την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, προσέφερε τα Πρακτικά για τα 70 χρόνια της πρωτοψαλτίας του στα αναλόγια της Θεσσαλονίκης . Από την πλευρά του ο κ. Ταλιαδώρος ευχαρίστησε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και ευχήθηκε να υπάρχει πάντα πρόοδος και η μουσική αυτή να λάμψει ανά τους αιώνες.

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος και το Σωματείο Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» στο Ψαλτικό Συνέδριο

Η χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» με χοράρχη τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, πήρε μέρος στο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο με τον τίτλο «H Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής (1814-2014). Καθιέρωση – Προβληματισμοί – Προοπτικές», την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Προλόγισε ο Αντώνιος Κωνσταντινίδης, κριτικός μουσικής- δρ. μουσικολογίας. Το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης ''Ιωάννης ο Δαμασκηνός'' ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1918 με σκοπό τη διατήρηση της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής. Σήμερα αριθμεί περί τα 350 ενεργά μέλη.

Συναυλία του Χρίστου Τσιαμούλη στο Βελλίδειο

Με τη συναυλία του Χρίστου Τσιαμούλη έκλεισε το τριήμερο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο με τον τίτλο «H Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής (1814-2014). Καθιέρωση – Προβληματισμοί – Προοπτικές» το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το Σάββατο 1 Νοεμβρίου. Έργα Ρωμηών συνθετών, μέσα από την σημειογραφία της βυζαντινής μουσικής, ερμήνευσαν εκτός από τον Χρίστο Τσιαμούλη, η Ροδοθέα Τομουρτζούκγκιουλ και ο Χρήστος Χαλκιάς.
 

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Νέα ανάρτηση βίντεο (37 λεπτών) από τις μουσικές εκδηλώσεις του συνεδρίου στην Πεμπτουσία:

Χορός Αγιορειτών Πατέρων σε μαθήματα των Διδασκάλων της Νέας Μεθόδου

Ο Χορός Αγιορειτών Πατέρων με τους Δανιηλαίους, τον Γέροντα Δαμασκηνό και Ιερομόναχο Θεοδόσιο, ψάλει μαθήματα των Διδασκάλων της Νέας Μεθόδου του 1814 στην έναρξη του Μουσικολογικού-Ψαλτικού Συνεδρίου για τα 200 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση των Τριών Διδασκάλων της Νέα Μεθόδου γραφής, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη τη 30η Οκτωβρίου έως τη 1η Νοεμβρίου 2014.
 

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Άλλες δύο αναρτήσεις βίντεο στην Πεμπτουσία από την συναυλία που δόθηκε από τον Χρίστο Τσιαμούλη και τους συνεργάτες του στα πλαίσια του συνεδρίου:

Πολίτικη μουσική παράδοση

Παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος από τη μεγάλη συναυλία του Χρίστου Τσιαμούλη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (1/11/2014) κατά την λήξη των εργασιών του μουσικολογικού συνεδρίου με θέμα: Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από τη νέα μέθοδο γραφής. Η συναυλία δόθηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Ρωμηοί συνθέτες της Πόλης

Παρουσιάζουμε το τρίτο μέρος από τη μεγάλη συναυλία του Χρήστου Τσιαμούλη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (1/11/2014) κατά την λήξη των εργασιών του μουσικολογικού συνεδρίου με θέμα: Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από τη νέα μέθοδο γραφής. Η συναυλία δόθηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Αναρτήθηκε εδώ η ομιλία του Δασκάλου, Άρχοντος Χ. Ταλιαδώρου, που έγινε στις 31 Οκτωβρίου 2014 στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ στα πλαίσια του πρόσφατου Συνεδρίου «H Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής (1814-2014). Καθιέρωση – Προβληματισμοί – Προοπτικές».
 
Last edited by a moderator:

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
από το ίδιο συνέδριο, η εισήγηση του μέλους του Ψ Εμ. Γιαννόπουλου με θέμα "Πτυχές του έργου του Γεωργίου Χουρμουζίου, Χαρτοφύλακος της ΜτΧΕ".

http://www.pemptousia.gr/video/100227/
 

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Άλλο ένα βίντεο από την Πεμπτουσία:

«Μαλακό» και «σκληρό» διάτονο στη θεωρία και τις εξηγήσεις των Τριών Διδασκάλων

Ο Δρ Ιωάννης Αρβανίτης στα πλαίσια του Διεθνούς Μουσικολογικού και Ψαλτικού Συνεδρίου υπό τον τίτλο: ''Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής 1814-2014'' παρουσιάζει το θέμα: ''«Μαλακό» και «σκληρό» διάτονο στη θεωρία και τις εξηγήσεις των Τριών Διδασκάλων''.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
...παρουσιάζει το θέμα: ''Από τον Ιερώνυμο Τραγουδιστή στον Χρύσανθο εκ Μαδύτων. Προσπάθειες μεταρρύθμισης της βυζαντινής σημειογραφίας και μουσικής θεωρίας''. Πρόκειται για εισήγηση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο υπό τον τίτλο: ''Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής 1814-2014'', που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2014.

http://www.pemptousia.gr/video/apo-ton-ieronimo-tragoudisti-sto-chrisantho-ek-maditon/
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
...ομιλεί στο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο με τίτλο ''Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής 1814-2014'' που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη 30/10-1/11-2014. Θέμα της εισήγησης είναι: ''Χουρμούζιος Χαρτοφύλαξ και Ματθαίος Βατοπαιδινός''.

http://www.pemptousia.gr/video/chourmouzios-chartofilax-ke-mattheos-vatopedinos/

https://player.vimeo.com/video/130927335?title=0&byline=0&portrait=0

 
Last edited:
...παρουσιάζει το θέμα: ''Λέσβιον σύστημα ή Νέα Μέθοδος''. Η επιβίωση του Λέσβιου Συστήματος, κατά τον Κ΄αιώνα''.Πρόκειται για εισήγηση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο υπό τον τίτλο: ''Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής 1814-2014'', που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2014.

http://www.pemptousia.gr/video/lesvion-sistima-i-nea-methodos/

https://player.vimeo.com/video/134190482?title=0&byline=0&portrait=0

stroumpakis645.jpg
 
Last edited by a moderator:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Ο Δρ. του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσιος Ανατολικιώτης παρουσιάζει το θέμα: «Η σύγκριση της Νέας Μεθόδου προς της παλαιάν παρασημαντικήν της Εκκλησιαστικής μουσικής υπό του πρωτοψάλτου Γεωργίου Βιολάκη». Πρόκειται για εισήγηση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο υπό τον τίτλο: ''Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής 1814-2014'', που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2014.

http://www.pemptousia.gr/video/sigk...-palea-parasimantiki-apo-ton-georgio-violaki/

https://player.vimeo.com/video/135869744?title=0&byline=0&portrait=0

Anatolikiotis6451.jpg
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
...παρουσιάζει το θέμα: ''Η οντολογία της Μεταρρύθμισης του 1814''. Πρόκειται για εισήγηση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο υπό τον τίτλο: ''Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής 1814-2014'', που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2014.

http://www.pemptousia.gr/video/i-ontologia-tis-metarrithmisis-tou-1814/

https://player.vimeo.com/video/136295791?title=0&byline=0&portrait=0

papas645.jpg


 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
... παρουσιάζει το θέμα: «Το νέο στιχηραρικό είδος. Από τον Πέτρο λαμπαδάριο στον Κωνσταντίνο Πρίγγο». Πρόκειται για εισήγηση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο υπό τον τίτλο: ''Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής 1814-2014'', που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2014.

http://www.pemptousia.gr/video/to-n...ton-petro-lampadario-ston-konstantino-pringo/

https://player.vimeo.com/video/136912657?title=0&byline=0&portrait=0

Stefoulis645.jpg
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
...παρουσιάζει το θέμα: «Η Μέθοδος των Τριών Διδασκάλων ως παρακαταθήκη για τα Μουσικά Σχολεία». Πρόκειται για εισήγηση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο υπό τον τίτλο: ''Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής 1814-2014'', που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2014.

http://www.pemptousia.gr/video/i-me...alon-os-parakatathiki-gia-ta-mousika-scholia/

https://player.vimeo.com/video/137285161?title=0&byline=0&portrait=0

Pratsinakis645.jpg
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
...παρουσιάζει το θέμα: «Νέα παρασημαντική και έντυπες μουσικές εκδόσεις». Πρόκειται για εισήγηση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο υπό τον τίτλο: ''Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής 1814-2014'', που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2014.

http://www.pemptousia.gr/video/105168/

https://player.vimeo.com/video/137588044?title=0&byline=0&portrait=0

papaxronis645.jpg

 
Top