Διακο-Διονύσιος Φιρφιρής (1912-1990)

Λάμπρος Λιασής

Παλαιό Μέλος
Νά'σαι καλά Χρήστο. Ο Φιρφιρής δεν είναι mainstream άκουσμα (για τους πολλούς) λόγω της φωνής του, αλλά η τέχνη του είναι άφθαστη. Έχει ενδιαφέρον να αναλύσει κάποιος αν μπορεί τα μουσικά προτερήματα του δ. Διονύση στην εκτέλεσή του.

Εμένα προσωπικά μου έκαναν πάντα εντύπωση οι μουσικές φράσεις, οι φυσικότατες μελωδικές έλξεις και η έμφαση (τονισμός) που ο Φιρφιρής έβαζε στην εκτέλεση του. Τέλος το απλό καλογερίστικο σοβαρό εκκλησιαστικό ύφος του (πέρα από τις προσωπικές του ιδιαιτερότητες λόγω φωνής).

Υπάρχουν και ηχογραφήσεις του από τις αρχές του 1960 στο αρχείο της Λόρας Μπόλτον.

Που μπορούμε να ακούσουμε αυτές τις ηχογραφήσεις.
Γενικά ενδιαφέρομαι σε ότι έχει σχέση με αγιορείτικο μέλος ειδικά σε ηχογραφήσεις από την 10ετία του 80΄ και πίσω
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Που μπορούμε να ακούσουμε αυτές τις ηχογραφήσεις.
Γενικά ενδιαφέρομαι σε ότι έχει σχέση με αγιορείτικο μέλος ειδικά σε ηχογραφήσεις από την 10ετία του 80΄ και πίσω
Έχω ανεβάσει και εγώ και ο Βασίλης αρκετά από διακο-Διονύση...δεν τα είδες?
 

Λάμπρος Λιασής

Παλαιό Μέλος
Έχω ανεβάσει και εγώ και ο Βασίλης αρκετά από διακο-Διονύση...δεν τα είδες?

τα είδα. αυτά έχουν κυκλοφορήσει σε cd και τα έχω. ρωτώ μήπως υπάρχουν άλλες ηχογραφήσεις από προσωπικές συλλογές. δυστυχώς τώρα είμαι στη δουλειά. σπίτι έχω ένα μεγάλο αρχείο από αγιορείτες που ηχογράφησα εγώ ή που πήρα ως ευλογία από το αρχείο διαφόρων πατέρων. θα ξεκινήσω να ανεβάζω πολύ σύντομα. με πολύ μεγάλη χαρά να τα μοιραστώ μαζί σας
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Πάντως δεν θα πρέπει να θεωρούμε άσχετο το ύφος του διοκο-Διονύση με πολίτικα ακούσματα...διάβαζα στην βιογραφία του ότι ο δάσκαλος του ήταν ο περίφημος ιεροδιάκονος(μα καλά όλοι διάκοι μέναν τότε?)Συνέσιος Σταυρονικητιανός ο οποίος δεν είχε μάθει την ψαλτική στο Όρος αλλά στην Κωνσταντινούπολη...πιστεύω είναι σημαντικό αυτό...σίγουρα θα παραπέμπει σε μια παράδοση παλαιότερη του Ιακώβου Ναυπλιώτου δεδομένου ότι ο Συνέσιος ήταν του 19ου αιώνα...και επίσης γνωρίζουμε ότι τότε(και στο Όρος και στην Πόλη)υπήρχε πιο στενή σχέση δασκάλου-μαθητού όσον αφορά την μάθηση...όλα αυτά για έναν προβληματισμό και μόνο...
Υ.Γ.όποιος γνωρίζει κάτι για τον Συνέσιο Σταυρονικητιανό ας στείλει κάτι σχετικό...
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Ευχαριστώ...είναι πολύ ωραίες ηχογραφήσεις...ανεβάστε από Όρος όσο δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα(μην την πατήσουμε σαν τις ηχογραφήσεις του Πρίγγου)...θα ανεβάσω και εγώ αυτές τις μέρες και άλλα...;)
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Καλωσόρισες Λάμπρο και από μένα. Ευχαριστούμε για τις ωραίες ηχογραφήσεις και τις πληροφορίες και περιμένουμε και άλλες. Ας ανοίγουμε όμως νέο θέμα όταν χρειάζεται για να μην χάνουν τον ειρμό τους οι υπάρχουσες συζητήσεις. Θα μεταφέρω κάποια μηνύματα τώρα.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Λοιπόν μετέφερα μηνύματα στα εξής νέα θέματα:

Δανιηλαίοι

Γρηγοριάτες

π. Λάζαρος Βατοπεδινός (ο παλαιός)
[γιατί υπάρχει και νέος τώρα ;)]

Αν θέλετε να ανεβάσετε π.χ. καμία Υπεράρχιο του π. Στεφάνου, ανοίξτε νέο θέμα "π. Στέφανος Δανιηλαίος" και ανεβάστε/σχολιάστε εκεί. Όμοια για το Συνέσιο Σταυρονικητιανό κτλ. Αλλά δεν είδα ακόμα κανένα θέμα για π. Δανιήλ... για ελάτε!!
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
...και να κάνω και λίγο spaming να βγάλω και το άχτι μου...

Σημειωτέον ότι σε αυτό το θέμα οι ηχογραφήσεις είναι και σε καλή ποιότητα (άριστη πολλές από αυτές) αλλά κυρίως ο λ ό κ λ η ρ ε ς!

Μακάρι να παραδειγματιστούν κι άλλοι και να μην ρίχνουν μόνο "μεζέδες", αλλά ολόκληρο το "ψητό"... (ιδίως όταν υπάρχει ολόκληρο το "ψητό")

Γιατί ότι κι αν βγει εμείς ευχαριστώ θα πούμε (κατα το "...από τα ολότελα..."), αλλά όπως καταλαβαίνει κανείς, άλλο να βγει ολόκληρη ηχογράφηση κι άλλο να βγουν 2-3-10 αποσπάσματα της ηχογράφησης.

Ότι γράφω εδώ δεν το γράφω προσωπικά και δεν αποτελεί αιχμή για κανέναν. Απλά εκφράζω την γνώμη μου και συγχαίρω αυτούς που έχουν ολόκληρες ηχογραφήσεις και θυσιάζουν χρόνο και κόπο και κάθονται και τις ανεβάζουν "εις κοινόν όφελος". Τους ευχαριστούμε όλους! (ακόμα κι αυτούς που δίνουν "μεζεδάκια"-ίσως έχουν λόγους που εμείς δεν καταλαβαίνουμε)

Φτιάχνω κι εγώ κάτι του Φιρφιρή τώρα, και θα το ανεβάσω μόλις τελειώσει. Μεζέδες μόνο.:eek::eek::eek: (αστειεύομαι φυσικά)
 

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
Δεν ξέρω πότε ειναι η αγρυπνία αλλά σίγουρα δεν είναι παλιά, της τελευταίας δεκαετίας...

Τώρα είδα το θέμα, έχουμε κ λέμε:

1. Ποιά ειναι αυτά που έχει κυκλοφορήσει η ελλην βυζ χορωδία? για να ξέρουμε απ αυτα που εχουμε ποια ειναι παρανομα κ ποια οχι!
2. Τα κύριε ελέησον που λέει ο Φιρφιρής είναι σε πλ β του Φιλανθίδη κ είναι κατα κάποιον τρόπο "σουξέ" στο Αγ όρος. Τα λένε κ οι Δανιηλαίοι... έτσι τουλάχιστον μου είπαν οι ίδιοι (οτι ειναι του Φιλανθίδη). κάπου πρέπει να υπάρχουν κ γραμμένα.
3. Φιρφιρής - Στανίτσας... Δε μπορεί να γίνει σύγκριση...
4. Στην πρώτη φωτό, ανάμεσα στον π Ακάκιο κ π Δανιήλ (πως αλλάζουν οι άνθρωποι) είναι ο π Γρηγόριος, νυν γέροντας των Δανιηλαίων και κατά σάρκα αδελφός του π Στεφάνου.
5. Από την εκπομπή του κ Λιναρδάκη στην Ιβήρων δεξιά ειναι σίγουρα οι Δανιηλαίοι. Τα τελευταία χρόνια, λόγω ηλικίας κ ασθενειών οι Δανιηλαίοι έχουν κόψει λίγο τα πολλά πανηγύρια, συνήθως πηγαίνει π Δανιήλ με π Δαμασκηνό νεοσκητιώτη. Αυτοί είναι κ που ψάλλουν στη συγκεκριμένη ηχογράφηση ως βασικοί. Αριστερά δε μπορώ να καταλάβω...
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
2. Τα κύριε ελέησον που λέει ο Φιρφιρής είναι σε πλ β του Φιλανθίδη κ είναι κατα κάποιον τρόπο "σουξέ" στο Αγ όρος. Τα λένε κ οι Δανιηλαίοι... έτσι τουλάχιστον μου είπαν οι ίδιοι (οτι ειναι του Φιλανθίδη). κάπου πρέπει να υπάρχουν κ γραμμένα.
Ορίστε...
Υ.Γ.και μια ωραία φωτογραφία του π.Δανιήλ(Εορτή Αγ.Ζώνης Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου Σεπτέμβριος 2006)
 

Attachments

  • P1012005.JPG
    1.1 MB · Views: 134
  • PA071380.JPG
    1.3 MB · Views: 107

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ωραίος! Πες μου οτι έχεις φτιάξει και την κασσέτα που κάνει παραλλαγή και μέλος τα ανοιξαντάρια του Χουρμουζίου. Και μια κασσέτα με παραμονή Χριστουγέννων αλλά ψιλο-χάλια έχω ακόμα εγώ. Θα προσπαθήσω να βρω χρόνο να τις φτιάξω και θα τις ανεβάσω.

Όχι τίποτ' άλλο να μην τα φτιάχνω και εγώ αν τα έχεις ήδη φτιάξει...

Μπα! Μόνο αυτά έχω από Φιρφιρή που να μην κυκλοφορούνε στο εμπόριο. Περιμένω κι εγώ εναγωνίως...
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Μπα! Μόνο αυτά έχω από Φιρφιρή που να μην κυκλοφορούνε στο εμπόριο.
Όμως έκανες τον κόπο και έχασες χρόνο και τα μοιράστηκες μαζί μας. Κι όχι μόνο αυτό αλλά και σε καλή ποιότητα ήχου.;)

Εύχομαι κι άλλοι να φιλοτιμηθούν και να μοιραστούν ανέκδοτο υλικό από τον διακο-Διονύση αλλά και από άλλους ψάλτες. Άλλωστε δεν βγάζουμε λεφτά από αυτό, αλλά μόνο ωφελούμαστε ψαλτικά όλοι μας. (και πιστεύω ότι ωφελούμε κι άλλους)

Θα "στρωθώ" κι εγώ στην δουλειά να τελειώσω όσο το δυνατόν νωρίτερα αυτά που έχω από διακο-Διονύση, ώστε να τα ανεβάσω κι εδώ.
 

Xerouvim

xerouvim
Έχω κάποιες ηχογραφήσεις του Π.Δ.Φιρφιρή και θα τις ανεβάσω. Εάν κάποια από αυτές τις έχει ανεβάσει κάποιος άλλος συγχωρήστε με διότι δεν είχα ούτε χρόνο ούτε υπομονή για να διαβάσω τις 12 σελίδες του forum. Τις ηχογραφήσεις αυτές μου τις έχουν δώσει από ένα μοναστήρι.
 

Attachments

  • 01-01 ΘΕΟΤΟΚΕ ΠΑΡΘΕΝΕ ΑΡΓΟ ΠΕΤΡΟΥ ΜΠΕΡΕΚΕΤΗ. ΗΧΟΣ Α'.mp3
    8.1 MB · Views: 401
  • 02-02 ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ ΑΡΓΗ ΤΗΣ Θ' ΩΔΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.mp3
    5.4 MB · Views: 387

ΓΙΩΡΓΟΣ32

Νέο μέλος
ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ ΟΛΟΥΣ.
ΕΧΩ ΣΥΓΚΙΝΗΘΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ.
ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΕΛΛΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ.
Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΦΙΡΦΙΡΗΣ.
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΕΛΛΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΘΕΙΟ ΤΟΥ ,ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΓΙΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ.
ΙΕΡΕΑΣ.
ΕΧΩ ΣΥΓΚΙΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΘΑΥΜΑΖΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.
 

Magdalene

Μαγδαληνή Κουμπαρούλη
[Σημείωμα συντονιστή]

ΓΙΩΡΓΟΣ32 σε παρακαλώ να γράφεις με μικρά γράμματα και όχι κεφαλαία.Κοίταξε τους κανόνες του φόρουμ.
 

ΓΙΩΡΓΟΣ32

Νέο μέλος
δεν το διαβασα.μπορειτε να μου πειτε απο το αρχειο της lauras boulton πως κατεβαζουμε τα αρχεια και ενδεχομενως αν ολα τα μουσικα της αρχεια θα ειναι δυνατον να τα κατεβασουμε;
εχει καποια αρχεια π.χ.του 1963 απο τη χιλιετια του ορους που ειναι μονο κειμενα.
ευχαριστω και καλη ανασταση σε ολους.
 
Top