Διάλεξη κ. Αντωνίου Χατζόπουλου, Άρχοντος Ιερομνήμονος της Μ.Χ.Ε.

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι Χριστός Ανέστη!

Το ΔΣ του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης "Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός" έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στη διάλεξη του κ. Αντωνίου Χατζόπουλου, Άρχοντος Ιερομνήμονος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, με θέμα "Η ψαλτική τέχνη ανά τους αιώνας", την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Μ.Ν. Αγίου Γρηγορίου Παλαμά (Αγίας Σοφίας 3, 1ος όροφος). Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση.

Παρακαλώ, ενημερώστε και άλλους συναδέλφους που τυχόν ενδιαφέρονται.
 

Panagiotis Chovardas

Νέο μέλος
Χριστός Ανέστη!
Για ενημέρωση όσων επιθυμούν να προετοιμάσουν κάποιο σχετικό με τη διάλεξη ερώτημα, παραθέτω περίληψη της ομιλίας και σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή.

Περίληψη
Ο ομιλητής δρ Αντώνιος Χατζόπουλος στην διάλεξή του παρουσιάζει με ενδιαφέρουσες διαφάνειες το ιστορικό πανόραμα της ψαλτικής τέχνης με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, βασιζόμενος σε ιστορικό αρχειακό και ερευνητικό υλικό. Αναφέρεται στην ιστορική πορεία της βυζαντινής μουσικής, στην μεταρρύθμιση του 1814 και κυρίως στην μετέπειτα διάδοσή της κυρίως δια της διδασκαλίας της ψαλτικής στις δυο μουσικές σχολές (1814-1818 και 1898-1925). Αναφέρεται ακόμη και στην κατάσταση της βυζαντινής μουσικής στην Πόλη, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 70 χρόνια. Διάρκεια ομιλίας: 45 λεπτά

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
δρ Αντώνιος Χατζόπουλος
Γεννήθηκε στην Κων/πολη το 1954. Αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ, Εκκλησιαστική Ιστορία και Μουσικολογία στα Πανεπιστήμια Regensburg και Αμβούργου της Γερμανίας (καθηγητής Κωνσταντίνος Φλώρος). Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ,1991, εργάστηκε επί 30ετία ως θεολόγος καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Διετέλεσε επί μία 10ετία Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης και επί ένα έτος Σύμβουλος Εκπαίδευσης του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε το 2016 το τιμητικό οφφίκιο του Άρχοντος Ιερομνήμονος της Μεγάλης Εκκλησίας.
Δίδαξε στο Τμήμα Βαλκανικών Γλωσσών του ΑΠΘ στη Φλώρινα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ Σαππών, στο Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (Ισπανία) και στο Πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης (Τουρκία). Συμμετείχε σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά συνέδρια και δημοσίευσε πολυάριθμες μελέτες με αντικείμενο την μουσική παράδοση, τις ελληνοτουρκικές εκπαιδευτικές σχέσεις και την αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Άρχων Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων, ομιλεί την γερμανική, την τουρκική και την γαλλική γλώσσα.
21.4.2018
 
Top