Δημιουργία bookmarks σε έγγραφο pdf

NKontis

Παλαιό Μέλος
Επειδή μου ζητήθηκε να περιγράψω την διαδικασία δημιουργίας bookmarks (περιεχομένων) σε αρχεία pdf, ιδού.

1. Ανοίγουμε το έγγραφο με το Adobe Acrobat Pro (όχι με το Reader).

2. Ορίζουμε οι σελίδες να εμφανίζονται μονές και όχι σαν βιβλίο η μία απέναντι της άλλης για να μην αντιστοιχίσουμε κατά λάθος τον σελιδοδείκτη στην διπλανή σελίδα. Ο ορισμός εμφάνισης μονών σελίδων γίνεται ή από το μενού View-Page Display ή από τα κουμπιά στην μπάρα του προγράμματος (picture01).

3. Ανοίγουμε το panel των bookmarks που υπάρχει αριστερά του εγγράφου στην άκρη του προγράμματος. Είναι αυτό που έχει σαν εικονίδιο μία σελίδα με ένα σελιδοδείκτη πάνω. Το panel αυτό έχει στην κορυφή 3 κουμπιά. Το ένα (που είναι σαν κάδος απορρυμάτων) σβήνει τα (επιλεγμένα) bookmarks. Το διπλανό δημιουργεί καινούρια. Το τρίτο κλείνει το panel (picture02).

4. Εάν πατήσουμε λοιπόν δημιουργία νέου bookmark τότε δημιουργείται ένα νέο με το όνομα Untitled στο οποίο μπορούμε εμείς να γράψουμε τον τίτλο του κεφαλαίου ή της παραγράφου που υπάρχει στην ενεργή σελίδα δεξιά. Ο κάθε σελιδοδείκτης που δημιουργείται μας παραπέμπει στην σελίδα που είναι ανοικτή δίπλα. Για να φτιάξουμε άλλο σε άλλη σελίδα, πηγαίνουμε στη σελίδα που θέλουμε και καθώς είναι ενεργή δίπλα δημιουργούμε νέο σελιδοδείκτη.

5. Μεταφέροντας έναν σελιδοδείκτη (τραβώντας τον με το ποντίκι) πάνω σε έναν άλλο, μπορούμε να φτιάξουμε και υποενότητες όπως φαίνεται στην picture03.

Tip για να γλιτώσουμε την δακτυλογράφηση:
Εάν έχουμε επιλέξει το κείμενο του τίτλου και το έχουμε αντιγράψει (πριν πατήσουμε για την δημιουργία νέου σελιδοδείκτη), το πρόγραμμα μας βγάζει έτοιμο το κείμενο όταν δημιουργεί νέο σελιδοδείκτη και δεν εμφανίζει το όνομα Untitled. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει το κείμενο να είναι καθαρό, η σελίδα σκαναρισμένη καλά και να έχουμε κάνει και αναγνώριση του κειμένου μέσα από το Acrobat (OCR).

Ελπίζω να είναι κατανοητά αυτά και να μην σας μπέρδεψα. Η περιήγηση όμως στο έγγραφο που προκύπτει είναι πολύ καλή και άνετη.

Ευχαριστώ
Νεκτάριος Κόντης
 

Attachments

  • picture01.jpg
    17.4 KB · Views: 74
  • picture02.jpg
    47.3 KB · Views: 57
  • picture03.jpg
    62.1 KB · Views: 56
Last edited:
Top