Δημητρίου Νεραντζή "Ο ποιητικός ρυθμός στα εκκλησιαστικά μέλη"

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Ο Άρχων Διδάσκαλος του Αποστόλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Δημήτριος Νεραντζής εκπόνησε ένα άρθρο σχετικά για τον ποιητικό ρυθμό και την θέση του στην υμνολογία της Εκκλησίας μας. Μία χρησιμότατη πιστεύω εργασία που μας δείχνει με απλό τρόπο και απτά παραδείγματα το πως θα πρέπει οι ψάλτες να αντιμετωπίζουμε τα υμνογραφικά κείμενα, κυρίως αυτά που χρησιμοποιούν τον έμμετρο ποιητικό λόγο, τα οποία χρησιμοποιούνται με προσομοιακό τρόπο μέσα στις Ιερές Ακολουθίες.

Κατόπιν της ταπεινής μου προτροπής, ο άρχοντας έδωσε την άδεια και δημοσιεύεται το άρθρο αυτό για πρώτη φορά στο διαδίκτυο. Θεωρώ ότι ο Άρχοντας δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερο δώρο στην ψαλτική κοινότητα, πέρα φυσικά από τα όσα μας έχει προσφέρει καθ' όλη την διάρκεια της ψαλτικής του διακονίας, μέσω της πένας ή της φωνής του. Ο Θεός να τον έχει πάντα καλά, να μας διδάσκει την αξία της ψαλτικής παράδοσης και την ομορφιά της εκκλησιαστικής ποίησης και μελοποιΐας.
 

Attachments

  • Ο ποιητικός ρυθμός στα εκκλησιαστικά μέλη .pdf
    117.7 KB · Views: 358

basil

Παλαιό Μέλος
Dear Christos,

Thank you for sharing this article regarding an important subject for today's composers. I would like to learn more about this subject; unfortunately, however, I do not speak Greek. If anyone has the time to translate this short article into English (or even to summarize its main points), I would be very grateful.

Basil
 
Top