Δακτυλογράφηση

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Αναλαμβάνω.

Παραθέτω και τον πλήρη τίτλο: "Μουσικά μαθήματα, προωρισμένα δια τους εκκλησιαστικούς μουσικούς τους σπουδάζοντας την βυζαντινήν εκκλησιαστικήν ασματωδίαν"
 
Ιδού τα εισαγωγικά και οι πρώτες 10 με το ζόρι σελίδες.

Είναι ο Ήχος α', σύντομος, εκ του Αναστασιματαρίου. Εϊναι σχεδόν πανομοιότυπο με το σύντομο του Ιωάννου, με ορισμένες όμως διαφορές στην ορθογραφία και στις αναλύσεις. Ίσως κάποιος ενδιαφέρεται να κάνει σύγκριση.

Επίσης, τα εισαγωγικά είναι κουτσουρεμένα, μόλις 3 σελίδες, τόσες υπήρχαν στα σκαναρισμένα χειρόγραφα, φαίνεται ότι λείπουν κάποιες που όμως καλό θα ήταν να βρούμε καθώς θα λέει ενδιαφέροντα πράγματα.
 

Attachments

  • voudouris_14_ixos-a_syntomos_sel_17-28.pdf
    146.1 KB · Views: 289
  • Boudouris_Book_vol_14_Eisagogiκα.pdf
    177.8 KB · Views: 199
Μη χάσεις Γιάννη Μπουλμπουτζή φαταούλα. Μην ανέβει τίποτα στο φόρουμ, τσουπ να το βουτήξεις.
 
Η σειρά που παραθέτει τα μαθήματα είναι η παρακάτω.
(δε γνωρίζω αν είναι και η προτεινόμενη σειρά διδασκαλίας στους αρχάριους κατά τη Πατριαρχική τάξη καθώς λείπουν οι περισσότερες σελίδες της "εισαγωγής" του βιβλίου.

1. Αναστάσιμα σύντομα των Ήχων α', πλ.α', πλ. δ᾿, δ', γ', βαρέως, β', πλ. β'.
Περιλαμβάνουν Κεκραγάριο, στιχηρά εσπέρια, δογματικό θεοτοκίο, απόστιχα, δόξα αποστίχων, πασαπνοάριο, αίνους, μακαρισμό.
Των ήχων α' και πλ.α' είναι παρόμοια με το σύντομο αναστασιματάριο της Ζωής, με λίγες διαφορές στην ορθογραφία και τις αναλύσεις. Υπογράφονται είτε Πέτρου Λαμπαδαρίου είτε Ιακώβου Ναυπλιώτη.

2. Θεός/Κύριος, αναστάσιμο απολυτίκιο/θεοτοκίο και Καθίσματα αναστάσιμα του όρθρου των ήχων: πλ.δ', α', δ', υπογραφόμενα είτε ως Πέτρου Λαμπαδαρίου είτε ως Ιακώβου Ναυπλιώτη.

3. Δοξολογίες σύντομες των ήχων: α', πλ.δ', β', γ', πλ.α', πλ.β', βαρέως, πλ.δ', "κατά παράδοσιν, Πέτρου και Ι. Ναυπλιώτη.

4. Αναστάσιμα του α' ήχου, του εσπερινού.

5. Τριαδικά μεγαλυνάρια.

6. Αναστάσιμα α' ήχου του όρθρου, ευλογητάρια αναστάσιμα αργοσύντομα (όπως τα λέμε τη Μ. Παρασκευή)

7. Αντίφωνα της λειτουργίας της Κυριακής, Δεύτε προσκυνήσωμεν, Εν εκκλησίαις ευλογείτε τον Κύριον, όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε,

8. Εισοδικά: του Ευαγγελισμού, των Χριστουγέννων, της Περιτομής, των Θεοφανείων, της Υπαπαντής, της Κυριακής των Βαϊων, της Αναλήψεως, της Πεντηκοστής, της Μεταμορφώσεως, του Σταυρού, "Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν" αντί τρισαγίου.

9. Τυπικά σε ήχο πλ.δ' η Α στάση και σε β' η Β στάση, ο Μονογενής, μακαρισμός α' ήχου, Προστασία των χριστιανών ακαταίσχυντε, Τρισάγιο σε ήχο β',

10. Κατανυκτικά και μαρτυρικά του α' ήχου.

11. Καθημερινά αντίφωνα. Απολυτίκιο και κοντάκιο μαρτυρικό, τρισάγιον σύντομον σε ήχο β'.

12. Αναστασιματάριο αργοσύντομο και αρκετά πλήρες των ήχων: πλ. α', πλ. β᾿, β', βαρέως, πλ. δ'.

13. Τα 11 αναστάσιμα εξαποστειλάρια και τα εωθινά.
 
Ορίστε.

Υπενθυμίζω, κ ας γίνομαι κουραστικός. Στο βιβλίο υπάρχουν 133 λάθη του μακαρίτη, τα οποία ΔΕΝ διόρθωσα επίτηδες. Έχω λίστα για όποιον, ενδεχομένως, ενδιαφέρεται. Βάλε μέσα και τα Χ δικά μου λάθη....

Καλή ανάγνωση.

ΥΓ. Μη ξεχάσω ότι η αδυναμία του π. Μάξιμου για τα ψάρια και τα λοιπά θαλασσινά με βοήθησε και πάλι. Σας ευχαριστώ.
 

Attachments

  • Βουδούρης_14_Μουσικά-Μαθήματα.pdf
    5.7 MB · Views: 502
Last edited:
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ, Μιχάλη! Εξαιρετική δουλειά! Να είσαι καλά!

Απόστολος
 
Back
Top