Δακτυλογράφηση έργου Αγγέλου Βουδούρη

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Χαιρετώ όλους και καλό μήνα. Ανοίγω νέο θέμα για να προσθέτω πληροφορίες σχετικά με την προσπάθεια δακτυλογράφησης του έργου του Αγγέλου Βουδούρη.

Σε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα δακτυλογράφησης των μουσικών κειμένων ο Γεώργιος Μιχαλάκης έστειλε τις εξής πληροφορίες:

Η δακτυλογραφησις γινεται ναι γινει με ΟΠΟΙΟ προγραμμα επιλεξει τις

εις το τελος, θα τα αναγνωρισει το Gamera OCR, και θα εισηγηθουν εντος του Μελωδος.

Εαν δεν εχουν ολοι χρηματα να αγορασουν το Μελωδος, πρεπει καποιος να ασχοληθη ωστε να δημιουργησει conversion macro αναμεταξυ το output tou GAMERA OCR και οποιο αλλο προγραμμα ψαλτικης

Υπενθυμιςω οτι το Gamera OCR ΔΕΝ αναγνωριςει προς το παρον τα ΓΡΑΜΜΑΤΑ == το κειμενον,,, αναγνωριςει μονον το ΜΟΥΣΙΚΟΝ κειμενον

δια ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΑ βιβλια,αφαιρει ΜΟΝΟ του το κειμενον (lyrics) και καραταει δια αναγνωρισην ΜΟΝΟΝ το μουσικον

Ουτος λοιπον, δια τα χειρογραφα, και δια οσους .ΔΕΝ εχουν ΜΕΛΩΔΟ, πρεπει

a) Με ΧΡΗΣΙΝ GAMERA OCR
== ΠΡΩΤON να ΣΒΗΣΘΟΥΝ τα κειμενα lyrics
== DEUTERON να εισαχθουν εις το GAMERA OCR
== TΡITON, να μετατραπει ο κωδικος OUTPUT εις το προγραμμα οπου χρησιμοποιουν
== ΤΕΤΑΡΤΟΝ να προσθεσοθν το ΚΕΙΜΕΝΟΝ lyrics

β) Χωρις ΧΡΗΣΙΝ GAMERA OCR
==να πληκτρολογησουν απ'ευθειας μουσικον και αλλα κειμενα με το προγραμμα τους

ΥΣΤΕΡΟΝ, θα μετατραπουν ολα εντος του Μελωδος

=====================

Δια οσους εχουν ΜΕΛΩΔΟΣ, ας βοηθησοθν καλυτερα με την εξης μεθοδον

a) Με ΧΡΗΣΙΝ GAMERA OCR
== ΠΡΩΤON να ΣΒΗΣΘΟΥΝ τα κειμενα lyrics
== DEUTERON να εισαχθουν εις το GAMERA OCR
== TΡITON, να μα στειλουν τον κωδικον OUTPUT
συν τω χρονω, ο ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟ΅ΥΛΟΣ θα βαλει και ΕΙΣΟΔΟΝ QCCESS GQMERQ OCR, και θα εισαγονται ΟΛΑ τα αποτελεσματα απο τον ιδιον τον χρηστιν

β- εαν οχι, ας πληκτρολογησουν

===========
Πρεπει να οργανωθει η εργασια...πολυ εχοθν ΗΔΗ αρχισει πληκτρολογησιν, και δΕΝ εναι αναγκη να καμνωμεν την ΙΔΙΑΝ εργασιαν ολοι

Πρεπει να δημιοθργησεις data base οπωςσ σου ειπα και να φορτονει ο καθ ενας τα αρχεια ητε ως word ητε ως εικονα
==========================
Σχετικά με τη δημιουργία βάσης δεδομένων σκέπτομαι να γίνει σαν ξεχωριστή ενότητα στο Ψαλτολόγιον ανά βιβλίο και ανά κεφάλαιο ή ανά αριθμό σελίδων (μόλις προλάβω). Ο καθένας που ενδιαφέρεται θα μπορεί να στείλει μήνυμα σε κάποια υπο-ενότητα (π.χ. τόμος 1, σελίδες 20-40) και να πεί οτι το αναλαμβάνει αυτός/ή. Τα δακτυλογραφημένα κείμενα θα μπορούν να μπαίνουν είτε σαν μηνύματα είτε σαν επισυνάψεις τις οποίες θα παίρνει ο Γεώργιος σιγά σιγά για να φτιάξει το τελικό αποτέλεσμα.

Προσθήκη: Η νέα ενότητα άνοιξε εδώ. Εφόσον υπάρχει ήδη η υποενότητα από το βιβλίο που θέλετε να ασχοληθείτε, ανοίξτε νέο θέμα εκεί και πείτε στον τίτλο ποιές σελίδες αναλαμβάνετε να δακτυλογραφήσετε (π.χ. "Σελίδες 1-10") και τίποτα άλλο. Όταν τελειώσετε τις επισυνάπτετε στο θέμα που ανοίξατε. Καλό θα ήταν εάν μπορούμε να λέμε πόσο καιρό υπολογίζουμε να κάνουμε για το μέρος που αναλάβαμε. Σε περίπτωση που κάποιος ήδη κάνει ή έχει κάνει αυτό το μέρος θα βρούμε τρόπο να ειδοποιούμαστε έγκαιρα ώστε να μην σπαταλάμε χρόνο. Τα πολυτονικά κείμενα φαντάζομαι πρέπει να είναι σε πολυτονικό, εάν δεν έχετε αυτόματο πολυτονιστή όμως φαντάζομαι θα μπορούμε να στέλνουμε και μονοτονικά (ή και ατόνιστα;) κείμενα (για πιό γρήγορα) τα οποία να περνάνε από αυτόματο πολυτονιστή αργότερα. Ευχαριστώ.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Τα πολυτονικά κείμενα φαντάζομαι πρέπει να είναι σε πολυτονικό, εάν δεν έχετε αυτόματο πολυτονιστή όμως φαντάζομαι θα μπορούμε να στέλνουμε και μονοτονικά (ή και ατόνιστα;) κείμενα (για πιό γρήγορα) τα οποία να περνάνε από αυτόματο πολυτονιστή αργότερα. Ευχαριστώ.

Δημήτρη,
Νομίζω ὅτι ὁ αὐτόματος πολυτονιστής (ἐγώ δέν ἔχω, δέν μοῦ χρειάζεται) κάνει πολλά λάθη καί φυσικό εἶναι ἀφοῦ μία ἴδια λέξη γράφεται μέ διαφορετικούς τόνους· π.χ. ἦν, ἥν· τιμή, τιμῇ· αὐτή, αὐτῇ· καί πάρα πολλά ἄλλα. Καί παρατηρῶ ὅτι πολλάκις ἀντί περισπωμένη βάζει βαρεία.
Σοῦ θυμίζω ὅτι ὁ π. Leo πού μετέτρεψε ἔτσι τά μονοτονικά σέ πολυτονικά ὑπάρχουν φοβερά λάθη, γι᾿ αὐτό χρειάστηκε μετέπειτα νά γίνει διόρθωση —πολύ δύσκολη δουλειά— ἡ ὁποία ἔχει ὁλοκληρωθεῖ μόνο γιά τά Μηναῖα καί τό Ὡρολόγιον.

 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ευχαριστώ πάτερ για την ενημέρωση, δεν αξίζει λοιπόν να χάνουμε χρόνο ελπίζοντας σε αυτόματο πολυτονισμό (εφόσον θα πάρει περισσότερο χρόνο για διόρθωση λαθών εκ των υστέρων). Νομίζω πρέπει όποιος γράψει πρέπει να ζητάμε να στέλνει ολοκληρωμένα πολυτονισμένα κείμενα.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Δημήτρη, για να μην ψάχνουμε, βάλε μας εδώ όλα τα έργα του Βουδούρη που χρειάζονται δακτυλογράφηση, καθώς και direct links του κάθε έργου ή παράπεμψέ μας στο post με τα direct links, ώστε να τα κατεβάζουμε με ένα κλικ. Εδώ π.χ. βλέπω μόνο λίγους τόμους και όχι όλους. Οι άλλοι επομένως δεν χρειάζονται δακτυλογράφηση;;

Επ' ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ για την πρωτοβουλία, που δείχνει ότι αν ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά! Ίσως η πρωτοβουλία αυτή να μπορεί να γίνει και για άλλες εργασίες. Αν λοιπόν υπάρχει κάποια εργασία που θα αποβεί εις κοινό όφελος της ψαλτικής κοινότητας, ας μας γνωστοποιείται, ώστε ν' αρχίζει και το ανάλογο project. Αυτό μπορεί να περιέχει ακόμα και συγγραφή βυζαντινού κειμένου στον υπολογιστή: αντί να πληρώσει λοιπόν κάποιος, μπορεί ν' απευθυνθεί στο forum, μήπως και βρεθούν εθελοντές να κάνουν αφιλοκερδώς αυτή την εργασία.
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Απ' οτι εχω δει σε αλλα μηνυματα , καποιοι φιλοι-μελη του φορουμ , εχουν ηδη προθυμοποιηθει να αναλαβουν να γραψουν καποιες σελιδες του εργου του Αγγελου Βουδουρη . Δηστυχως εγω δεν μπορω να βοηθησω στην προσπαθεια αυτη , ως ΤΕΛΕΙΩΣ ασχετος με αυτα τα θεματα , θελω ομως να τους ευχαριστησω για την προθυμια τους καθως και οσους αλλους δειξουν αναλογο ενδιαφερον στο μελλον .
Δεν ξερω απο γραμματοσειρες και τα σχετικα , αλλα νομιζω οτι θα πρεπει να χρησιμοποιηθει η ιδια γραμματοσειρα (αν βεβαια αυτο ειναι δυνατον) απο ολους , για να εχουμε ενιαιο αποτελεσμα . Και βεβαια καποιος να αναλαβει να συντονιζει την ολη προσπαθεια (ποιος θα γραψει τι κλπ) . Ισως ο κυριος διαχειριστης . Ευχαριστω .
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Δημήτρη, για να μην ψάχνουμε, βάλε μας εδώ όλα τα έργα του Βουδούρη που χρειάζονται δακτυλογράφηση, καθώς και direct links του κάθε έργου ή παράπεμψέ μας στο post με τα direct links, ώστε να τα κατεβάζουμε με ένα κλικ. Εδώ π.χ. βλέπω μόνο λίγους τόμους και όχι όλους. Οι άλλοι επομένως δεν χρειάζονται δακτυλογράφηση;;

Όλα χρειάζονται δακτυλογράφηση απ'όσο ξέρω (εάν μάθω οτι έχουν γίνει κάποια θα σας πώ). Οι σύνδεσμοι είναι εδώ:

Α. Βουδούρης : Κώδικες Της Ορθοδόξου Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Ασματωδίας

Α. Βουδούρης : Οι μουσικοί χοροί της ΜΧΕ κατά τους κάτω χρόνους (Ορθοδοξία, 1935-37)

Απλά δεν έχω προλάβει να ανοίξω ενότητες για όλα ακόμα στη "Δακτυλογράφηση". Θα το κάνω σύντομα, ίσως σήμερα εάν προλάβω.
 
Top