Γ. Χατζηθεοδώρου: «Το σύντομο Ειρμολογικό Μέλος στην έντυπη και την προφορική ψαλτική παράδοση»

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Αγαπητά μέλη του Ψαλτολογίου, με μεγάλη χαρά αναρτώ σήμερα την πρώτη μουσικολογική μελέτη που μου έστειλε για το σκοπό αυτό ο άρχων μαΐστωρ της ΜΧΕ κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου με τίτλο «Το σύντομο Ειρμολογικό Μέλος στην έντυπη και την προφορική ψαλτική παράδοση».

Η μελέτη αυτή όπως μου είπε ο ίδιος «αναγνώσθηκε στο Β' διεθνές μουσικολογικό συνέδριο του Ι. Β. Μ. της Εκκλησίας της Ελλάδας (2003) και δημοσιεύθηκε στα πρακτικά του, δίχως όμως τα μουσικά παραδείγματα τα οποία άλλωστε και έχουν το δικό τους ενδιαφέρον και κατατοπίζουν τον μελετητή.»

Ευχαριστώ τον άρχοντα και από εδώ και εύχομαι και εις άλλα με υγεία.
 

Attachments

  • ToSyntomoEirmologikoMelosStinEntyphKaiTinProforikhPsaltikiParadosi-GHatzitheodorou-2003.pdf
    954 KB · Views: 308

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Πάρα πολύ καλή μελέτη του κ. Χατζηθεοδώρου, νομίζω συνάδελφοι πρέπει όλοι να την διαβάσετε! Αν και η κύρια πραγμάτευσή του είναι ένα νέο είδος μέλους, το "ειρμολογικο-στιχηραρικό" ας πούμε (για περισσότερα διαβάστε στη μελέτη), θίγει παρεμπιπτόντως κι άλλα ζητήματα που έχουμε συζητήσει στο forum, όπως η περίπτωση του "τον τάφον σου Σωτήρ" και ο λεγόμενος συνεπτυγμένος ρυθμός. Συγχαρητήρια στον Άρχοντα κ. Χατζηθεοδώρου για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση αυτή!

Επί τη ευκαιρία, γνωρίζει κάποιος αν υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή κι άλλες παρουσιάσεις των εισηγήσεων του Β' μουσικολογικού συνεδρίου του 2003, να τις κατεβάσουμε;
 
Top