Γρ. Νταραβάνογλου: Πανήγυρις Αγ. Νικολάου Πειραιώς

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Από την ωραία πανήγυρη του αγ. Νικολάου Πειραιώς, όπου έψαλε ο Γρ. Νταραβάνογλου, έχω ηχογραφήσει ορισμένα μέλη.
Επισυνάπτω για αρχή το Δύναμις (και αργότερα που θα εχω ευκαιρία, τα υπόλοιπα).
 

Attachments

  • Δυναμις Στανίτσα (Φεραχνάκ).mp3
    4.4 MB · Views: 145

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Επισυνάπτω και τα μέλη του Όρθρου τώρα. (Δεν έβγαλα τον λαμπαδάριο για λόγους λειτουργικής ενότητας, άλλωστε είναι πολύ καλός ψάλτης).

ΥΓ1 Είναι ενδιαφέρον το πώς μιμείται τον Στανίτσα στο "Τον Δεσπότην"
ΥΓ2 Ευχαριστώ τον Λεωνίδα για τα καλά του λόγια.
 

Attachments

  • Τον Δεσπότην.mp3
    3.9 MB · Views: 96
  • προσόμοια Αίνων Αγ. Νικολάου.mp3
    3.3 MB · Views: 87
  • Δοξαστικό Αγ. Νικολάου.mp3
    6.4 MB · Views: 101
  • Δοξολογια.mp3
    11 MB · Views: 105

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Τελειώνω με τα μέλη της Λειτουργίας από Χερουβικό έως και Άξιον εστί. Χοροστατεί ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου Ιερόθεος. (Τα λειτουργικά είναι μια παραλλαγή των λειτουργικών του Πρίγγου σε κιουρδί -εκτός από το Άξιον εστίν που είναι αυτούσιο- και θα μ' ενδιέφερε να μου πείτε ποια ακριβώς είναι.

ΥΓ Να πω και μια γνώμη, καθαρά υποκειμενική βέβαια: Θεωρώ τον εν λόγω ψάλτη ως προς το ύφος τον καλύτερο συνεχιστή της παράδοσης του Στανίτσα στην Αθήνα, και ως προς τη φωνή, έναν από τους πιο ταλαντούχους ηχοχρωματικά και κατανυκτικούς που υπάρχουν.
 

Attachments

  • Χερουβικός ύμνος.mp3
    13.3 MB · Views: 92
  • Πληρωτικά - Λειτουργικά.mp3
    12.3 MB · Views: 113
  • Αξιον εστιν.mp3
    2.4 MB · Views: 92

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Να πω και μια γνώμη, καθαρά υποκειμενική βέβαια: Θεωρώ τον Γρηγόρη Νταραβάνογλου ως προς το ύφος τον καλύτερο συνεχιστή της παράδοσης του Στανίτσα στην Αθήνα, και ως προς τη φωνή, έναν από τους πιο ταλαντούχους ηχοχρωματικά και κατανυκτικούς που υπάρχουν.

Έχεις δίκιο, Γιώργο, στην κρίση σου. Σ' ευχαριστούμε πολύ για τον κόπο να μας προσφέρεις την ηχογράφηση απ' την πανήγυρη του Αγίου Νικολάου Πειραιώς. Ευχής έργον θα ήταν αν κάποιος φίλος ανέβαζε και τον εσπερινό της εορτής.
Επισυνάπτω κι εγώ με τη σειρά μου λίγα μέλη, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα, όσο αυτό είναι εφικτό. Υπόψιν ότι καταβασίες, Τιμιωτέρα, εξαποστειλάρια και Πάσα πνοή [ήχου πρώτου] ψάλλει ο χοροστατών Αρχιερεύς Ναυπάκτου Ιερόθεος, μαθητής στη μουσική του Άρχοντος πρωτοψάλτου Χαριλάου Ταλιαδώρου.
 

Attachments

  • 01 Άξιον εστίν [ήχος β΄]. Εις πολλά.mp3
    1.3 MB · Views: 59
  • 02 Χριστός γεννάται. Τιμιωτέρα.mp3
    3.8 MB · Views: 71
  • 03 εξαποστειλάρια. Πάσα πνοή [ήχος α΄].mp3
    1.7 MB · Views: 56
  • 07 Κύριε ελέησον. Αντίφωνα Α΄, Β΄, Γ΄.mp3
    1.7 MB · Views: 61
  • 08 Κανόνα πίστεως. Η παρθένος σήμερον.mp3
    992.9 KB · Views: 57

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Σ' ευχαριστούμε πολύ για τον κόπο να μας προσφέρεις την ηχογράφηση απ' την πανήγυρη του Αγίου Νικολάου Πειραιώς.
Εσύ. Λεωνίδα, μιλάς σε μένα για κόπο; Εμείς ευχαριστούμε για όσα ανεβάζεις...
 

cpolitop

Νέο μέλος
Γεώργιε Μ συγχαρητήρια για την ηχογράφηση και το upload.
Ο Δάσκαλος Γρηγόρης Νταραβάνογλου έχει την εξής μεγάλη διαφορά από τους άλλους ψάλτες και μη , γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη και έχει διδαχτεί βυζαντινή μουσική και ακούσει το πατριαρχικό ύφος κατευθείαν από την πηγή του στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Θέλοντας και μη βγάζει στο ύφος του όταν ψέλνει την αρχοντιά της βυζαντινής παράδοσης της Κωνσταντινούπολης.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Επίσης έχει ένα μοναδικό ηχόχρωμα φωνής, γλυκύτατο και βαθύ, που κάνει το άκουσμά του κατανυκτικό. Είναι δηλαδή συνδυασμός πραγμάτων κατά τη γνώμη μου που τον ανεβάζουν τόσο ψηλά.
Αν προσέξετε στις παραπάνω ηχογραφήσεις, ξέρει πού θα ψάλλει ισορροπημένα και ρυθμικά και πού θα βάλει δεξιοτεχνία. Αυτό είναι κάτι που ακόμα και μεγάλοι δάσκαλοι δεν το κατάφεραν.
Αλλά ας μην πω περισσότερα. Εύχομαι μόνο στον Θεό να τον προφυλάξει από τους πειρασμούς στους οποίους πέφτουν συχνά τα "ταλέντα", ώστε να πολλαπλασιάσει το τάλαντο που Εκείνος του έδωσε προς δόξαν Του. Κάτι που βέβαια ισχύει για όλους μας.

Ευχαριστώ τέλος για τα καλά σας λόγια, που απευθύνονται και στον φίλο Λεωνίδα, καθώς και σε άλλους φίλους, που πληροφορούμαι ότι προτίθενται να ανεβάσουν ανάλογες ηχογραφήσεις του.

ΥΓ να επαναλάβω την ερώτησή μου, αν κάποιος ξέρει ποια παραλλαγή των λειτουργικών "κιουρδί" του Πρίγγου είναι αυτή που ψάλλει. Ευχαριστώ...
 
Last edited:

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Τελειώνω με τα μέλη της Λειτουργίας από Χερουβικό έως και Άξιον εστί. Χοροστατεί ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου Ιερόθεος. (Τα λειτουργικά είναι μια παραλλαγή των λειτουργικών του Πρίγγου σε κιουρδί -εκτός από το Άξιον εστίν που είναι αυτούσιο- και θα μ' ενδιέφερε να μου πείτε ποια ακριβώς είναι.

Αγαπητε Γιωργο
Τα λειτουργικα ''κιουρδι'' του αειμνηστου Κ. Πριγγου , κυκλοφορουν σε διαφορες παραλλαγες , με μικρωτερες ή μεγαλυτερες (λιγωτερες ή περισσοτερες) αλλοιωσεις απο τα γνησια . Μια παραλλαγη τους (με μικρες αλλοιωσεις) ειναι αυτα που ψαλλει ο φιλος Γρηγορης .
Επισυναπτω τα γνησια , οπως αυτα εψαλλησαν απο την χορωδια μουσικοφιλων Κων-λεως υπο την διευθυνση του αειμνηστου Αρχωντα Πρωτοψαλτη της Μ.Ε. Θρασυβουλου Στανιτσα(ψαλλει ΣΟΛΟ το ''Σε Υμνουμεν ..'') , στην συναυλια (ονομασθηκε ''συναυλια του αιωνα) προς τιμη
του Πριγγου (ζωντος αλλα απωντος του Πριγγου) . Ειναι το περιφημο ΙΩΒΗΛΑΙΟΝ .

Η κυριωτερη διαφορα των γνησιων ειναι οτι στα λειτουργικα οι τελικες καταληξεις κατεβαινουν στον κατω δι και ανεβαινουν καταληκτικα στον κατω
κε
(πλην τις τελικες καταληξεις του ''Αγιος αγιος ..'' και του δευτερου ''Αμην'') . Το ιδιο θα παρατηρησεις και σε καποιες εντελεις καταληξεις στο Αξιον Εστιν .
Καλη Ακροαση .
 

Attachments

  • ΅7'47''=Λειτουργικα (κιουρδι) Κ. ΠΡΙΓΓΟΥ_new.mp3
    3.1 MB · Views: 134
  • 2'32''=Αξιον Εστιν Κ. ΠΡΙΓΓΟΥ_new.mp3
    1.2 MB · Views: 98
Top