[Ερώτηση] Γιατί λείπει κοινωνικό "Σώμα Χριστού" σε πλ. β΄ στη Μουσική Συλλογή Πρωγάκη;

pransot

Πράντζος Σωτήρης
Χριστός Ανέστη!
Στη Μουσική Συλλογή του Πρωγάκη υπάρχει το κοινωνικό του Πάσχα "Σώμα Χριστο" σε όλους τους ήχους εκτός από τον πλΒ'. Κατά τη Διακαινήσιμο εβδομάδα κάθε ημέρα έχουμε και από έναν ήχο εκτός του βαρέος. Έτσι λοιπόν για τους χρήστες της Μουσικής Συλλογής την Παρασκευή της Διακαινησίμου δεν έχουν το κοινωνικό σε πλΒ, ενώ υπάρχει και ένα του βαρέος που δε θα χρειαστούν. Αυτά με βάση τη λογική πως το κοινωνικό ακολουθεί τον ήχο του όρθρου (ο Πρωάκης φαίνεται να την ακολουθεί).
Με παραξένεψε και αναζητώ πιθενές ερμηνείες.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Το περίεργο, Σωτήρη, είναι και πως ούτε ο Φωκαεύς, που επίσης έχει στο Ταμείο Ανθολογίας του σειρά κατ' ήχον «Σώμα Χριστού» διαφόρων μελοποιών, δεν συμπεριλαμβάνει τον πλ. β', αν και τέτοια κενά συνήθως τα συμπλήρωνε με δικές του συνθέσεις (πχ Κοινωνικά «Μακάριοι» κατ' ήχον). Προσωπικά σε Λειτουργία πλ. β' θα χρησιμοποιούσα το μέλος του Γρηγορίου σε β' που είναι σε σκληρή χρωματική κλίμακα από τον Πα.
 
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Σε περίπτωση, πάντως, που το χρειάζεσαι, υπάρχει «Σώμα Χριστου» σε ήχο πλ. β' από τον Πέτρο τον Πελοποννήσιο στην Πανδέκτη, το οποίο και επισυνάπτω.
 

Attachments

  • Σώμα Χριστού, Πέτρου Πελοποννησίου, Ήχ. πλ. β'.pdf
    65.1 KB · Views: 37
Top