Γιακουμής ο Πάτμιος

p.manolis

Νέο μέλος
Μεγάλη η χαρά μου σήμερα που πρόσεξα τούτο το θέμα αλλά μεγάλη και η έκπληξή μου που κανείς δεν έχει γράψει τουλάχιστον ένα λόγο για έναν μεγάλο δάσκαλο, ερμηνευτή και άνθρωπο όπως τον Ιάκωβο Γιαμαίο τον Πάτμιο.
Ο Γιακουμής όπως με πολύ αγάπη τον αποκαλούσαμε οι μαθητές του στις ιδιωτικές μας συζητήσεις είναι ένας γίγαντας με καρδιά και ψυχή μικρού παιδιού. Στην πορεία της ζωής του αγωνίσθηκε πολύ, πόνεσε πολύ αλλά και αγάπησε πολύ.
Τον γνώρισα στην πρώτη τάξη του γυμνασίου όταν γράφτηκα στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Μόλις είχε διορισθεί ως καθηγητής της μουσικής με μετάθεση από την Εκκλησιαστική Σχολή Φλωρίνης. Μαθητής του μεγάλου δασκάλου Αθανασίου Καραμάνη έψαλε πάντα με την καρδιά του και η φωνή του αυτό το θείο δώρο κάλυπτε όλη την χορωδία της σχολής. Για την πόλη των Χανίων ήταν φαινόμενο .
Με πολύ αγάπη μας δίδαξε για μια επταετία την μουσική της εκκλησίας μας αλλά μας δίδαξε και ανθρωπιά και την ταπείνωση χαρίσματα που τον συνοδεύουν πάντα. Αυστηρός και γλυκύς, μεγαλόψυχος και μακρόθυμος λάμπει στα μάτια μας σαν ένα πολύτιμο μαργαριτάρι που κόσμησε αυτά τα χρόνια των σπουδών μας. Και να θέλει κάποιος είναι αδύνατον να τον λησμονήσει και όταν έρχεται στο μυαλό μας η μορφή του δάκρυα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης κυλούν από τα μάτια μας για να ταξιδέψουν στο απέραντο γαλάζιο και να δροσίσουν την ύπαρξη αυτού του αγωνιστή της ζωής και λάτρη και πιστού διακόνου της βυζαντινής μουσικής.
Μεγάλη αγάπη του το νησί του. Η Πάτμος το νησί της αποκάλυψης. Πάντοτε νοσταλγικά μας μιλούσε για τον τόπο που καρτερικά περίμενε την ώρα όπου θα επέστρε4φε για πάντα. Στην Πάτμο και «τον αγρό του Κεραμέως» όπως έλεγε χαριτολογώντας τον κτήμα του όπου έχτιζε το σπίτι του.
Πρόσφατα με αξίωσε η ο Θεός να επισκεφθώ για λίγες ώρες το Ιερό Νησί. Ήταν για μένα διπλό προσκύνημα και ας μου επιτραπεί η έκφραση. Πρώτα ο Άγιος Ιωάννης και το σπήλαιο και αμέσως ο αγαπημένος μου δάσκαλος και η πολύ ευλογημένη σύζυγος του η κυρία Στέλλα. Δυο άνθρωποι μα μια ψυχή και μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ιεροσπουδαστές. Έψαξα πολύ σε να τόσο δα μικρό νησάκι για να βρω « τον αγρό του κεραμέως» το σπίτι του Γιακουμή. Μόλις με αντίκρισε έδειξε το κεφάλι του και αντί για καλώς ήρθες με την οικογένεια σου μου είπε σου φώναζα διάβαζε αλλά εσύ τον νου σου τον είχες στο ιερό. Ήταν μια στιγμή μοναδική, το τοπίο απλό όπως και η καρδιά του το αρχοντικό του έλαμπε όπως και η αρχοντική ψυχή του…….
Δάσκαλε δεν γράφω κάτι άλλο, απλά σ΄ αγαπώ πολύ και σου φιλώ το χέρι. Ξέρω πως δεν το θες και αν μπορούσες να τα σβήσεις και τούτα τα ελάχιστα θα το έκανες με χαρά.

Ελπίζω να βρω κάτι ηχογραφημένο και να το βάλω εδώ να το μοιραστώ με όλους σας αδελφοί και συλλειτουργοί διάκονοι της μουσικής μας παραδόσεως…


ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΕξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε πρόσφατα η Μικτή Χορωδία και η Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (με τη διεύθυνση του μαέστρου της Δημήτρη Καρβούνη), στο καλλιτεχνικό μέρος της ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο θέάτρο «Δήμαρχος Ελασσόνας Βασίλης Φαρμάκης» της Ελασσόνας, με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου και πολλών μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως.Στη συγκεκριμένη συναυλία, η Μικτή Χορωδία και η Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, με διευθυντή τον Δημήτρη Καρβούνη, παρουσίασαν το συμφωνικό ψαλμό «Τω Κυρίω, η σύμπασα γη ψάλλατε», έργο βασισμένο στη βυζαντινή παράδοση. Τη μουσική του έργου έγραψε ο Πάτμιος πρωτοψάλτης Ιάκωβος Γιαμαίος, πάνω σε στίχους του 148ου ψαλμού, ενώ την ενορχήστρωση και τη χορωδιακή επεξεργασία έκανε ο διακεκριμένος μαέστρος και συνθέτης Άλκης Μπαλτάς.
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Του Γιάννη Μουκίδη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009


http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=12622&pid=9&CategoryID=9&txt=%E5%EB%E1%F3%F3%EF%ED%E1

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΕΙΣΜΩΝ........

http://www.youtube.com/watch?v=FSZKcNK528M&feature=player_embedded
 
Last edited:

fisheye

Ανδρέας Ψαρομμάτης
Είναι όντως μεγαλόκαρδος χαρακτήρας. Είχα την τιμή να τον ακούσω να ψέλνει στην πανύγυρι της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος Kingsford, Σύδνεϋ το 2007 όπου ψέλνω. Ανέλαβε το δεξιό ψαλτήρι στον Εσπερινό και στην επαύριο στη λειτουργία. Επισυνάπτω το Κοινωνικό "Εις Μνημόσυνον", εις Δ' ΄Ηχος Άγια (δική του έμπνευση, το' ψαλλε απ'έξω) και το Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας.
 

Attachments

  • iakovosgiameosapostolosstspryridon.mp3
    8.9 MB · Views: 204
  • iakovosgiameoskoinonikoneismhimosinon.mp3
    13.5 MB · Views: 163
Last edited:
Αγαπητοί φίλοι,
θερμά παρακαλώ αν κάποιος έχει ηχογραφήσεις του κ. Γιαμαίου να τις ανεβάσει για να ακουστεί ευρύτερα και να θυμηθούμε και τα παλιά...
 
Top