Γιάννης Βασιλόπουλος

Οδυσσέας Εσκιτζής

Παλαιό Μέλος


http://www.youtube.com/user/teovag2/videos

Σύντομο βιογραφικό:
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1939 και άρχισε να παίζει κλαρίνο σε ηλικία οκτώ ετών. Αν και δεν ήξερε να διαβάζει νότες διέθετε σπάνια µουσικά προσόντα («αυτί» και «µνήµη») που του επέτρεπαν να απομνημονεύει εύκολα την µουσική. Ήταν αυτοδίδακτος στο κλαρίνο. Μιλώντας ο ίδιος για το παίξιµό του και για την αγάπη του στο όργανο αυτό είχε ειπεί κάποτε: «Οταν παίζω, δίνω την ψυχή µου. Το κλαρίνο που έχω το έχω αγοράσει 100 δραχµές. Είναι πάνω από 100 χρονών όργανο. Ο άνθρωπος που µου το πούλησε δεν ήξερε τι µου έδωσε. Το παν στο κλαρίνο είναι το φύσηµα και οι ανάσες. Το φύσηµα πρέπει να ‘ναι ταιριαστό µε τα δάχτυλα, διαφορετικά “αλλού παπάς κι αλλού τα ράσα του».

Κατάγονταν από οικογένεια παραδοσιακών µουσικών. Τα πρώτα µαθήµατα τα πήρε από τον πατέρα του Γιώργο Βασιλόπουλο και από τους θείους του Κώστα και Γρηγόρη. Επηρεάστηκε από τους παλιούς κλαρινίστες, όπως τον Χαράλαµπο Μαργέλη, τον Κώστα Φουσκοµπούκα (πατέρα του Αριστείδη Μόσχου), τον Βασίλη Τουρκοβασίλη και τον Βάγιο Μαλλιάρα.

Λέγεται ότι τον ανακάλυψε ο Γιώργος Παπασιδέρης που τον πήγε στην Αθήνα σε ηλικία 18 ετών και έπαιξε µε την Τασία Βέρα, τη Σοφία Κολλητήρη, τον Γιάννη Κωνσταντίνου, τον ∆ηµήτρη Ζάχο κ.ά. Όταν τον γνώρισε ο Στέλιος Καζαντζίδης, τον πήγε στην Κολούµπια και συνεργάστηκε µαζί του.

Είχε συµµετάσχει σε ηχογραφήσεις δηµοτικών - λαϊκών και έντεχνων τραγουδιών τα τελευταία 50 χρόνια µε τους Στέλιο Καζαντζίδη, Γιώργο Παπασιδέρη, Τάκη Καρναβά, Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, είχε συνεργαστεί µε τους σηµαντικότερους συνθέτες – Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργο Ζαµπέτα, Σταύρο Ξαρχάκο (έπαιξε στον δίσκο «Η Ελλάδα της Μελίνας) – και είχε συνοδέψει µεγάλα ονόµατα του λαϊκού τραγουδιού, ανάµεσά τους οι Καίτη Γκρέυ, Γιώτα Λύδια, Μανώλης Αγγελόπουλος, Πάνος Γαβαλάς, Γιώργος Χατζηαντωνίου, Πόλυ Πάνου, Λάκης Χαλκιάς.

Ο Γιάννης Βασιλόπουλος ήταν ένας αυθεντικός μουσικός - καλλιτέχνης, ένας σπουδαίος κλαρινίστας. Πέθανε την Παρασκευή 4/2/2011, νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία 72 ετών. Συγγενείς και φίλοι τού είπαν το στερνό αντίο το Σάββατο το πρωί στο Κοιμητήριο Αγίων Αναργύρων (η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη λίγο νωρίτερα στον Ναό του Αγ. Νικολάου στο Ιλιον).

http://www.epoxi.gr/scriptum48.htm
http://xiromeronews.blogspot.com/2011/02/blog-post_7469.html



Αυτοσχεδιασμοί σε 3 ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής
Κλαρίνο: Γιάννης Βασιλόπουλος-Ούτι: Γρηγόρης Μακρίδης-Βιολοντσέλο: Όλγα Στρατηγοπούλου-Ταραμπούκα: Βασίλης Βασιλάρης

http://trelogiannis.blogspot.com/2012/02/blog-post_4168.html
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Καπου εχω διαβασει,οτι τον ειχε ακουσει ο Μ. Θεοδωρακης και μαλιστα τον ειχε θαυμασει για το παιξιμο του...Ειναι ενδιαφερον το περιστατικο,αν το βρω,θα σας το αναφερω.:)
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Διαβαζουμε λοιπον:

''Καποτε με καλεσε ο Μικης Θεοδωρακης,με πηρε και με πηγε ο Γιαννης ο Πετσας(κιθαρα). Οταν πηγα στο studiο,ητανε 30 με 40 μουσικοι και Μικης Θεοδωρακης,μου'δωσε την παρτιτουρα και λεω του Γιαννη: <<Τι μου δινει εδω; Μου'δωσε μια παρτιτουρα>>. <<Μαεστρο,δε διαβαζει τις νοτες>>,του ειπε ο Γιαννης και ο Μικης ηθελε να με διωξει και οπως καθησε στο πιανο του λεω: <<Δασκαλε παιξε και θα το παιξω>>. Τα'χασε ο Μικης και γυριζει και λεει:<<Πως ειναι δυνατον να κραταει τοσες φωνες στο μυαλο του;!>><<Ωσπου να παμε στη Θεσσαλονικη>> μου λεει, <<θα σε μαθω μουσικη>>. Εν τω μεταξυ τον πιασανε-Χουντα ητανε και δεν ειχα την τυχη να διαβασω μαζι του.
Απο μικρος μ'αρεσε η Β.Μ.,παιρνω το οργανο,συγκεντρωνομαι και κατεβαζω αυτα που θελω και παταω στους δρομους της Β.Μ. Ραστ,Σαμπαχ,Ουσακ,Νεβα,Γιαβεντι.Μπορω να παιζω τα πιο δυσκολα κοντσερτα,αρκει να τ'ακουσω μια φορα.(!) ''
Και εμεις καθομαστε και ξεψειριζουμε την μα'ι'μου,κυριοι....
Ακουσματα,λοιπον και παλι ακουσματα.
 
Top