[Ανακοίνωση] "Βυζαντινόν Πεντηκοστάριον" Παύλου Φορτωμά

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Αγαπητά Μέλη,

Όπως είχα προαναγγείλει και εδώ, κυκλοφόρησε το "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟΝ" του Πρωτοψάλτου κ. Παύλου Φορτωμά, το οποίο ολοκληρώνει την 14τομη σειρά των βιβλίων που έχει συγγράψει και εκδόσει, από το 1999 έως και σήμερα.
Το "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟΝ" όπως και όλα τα άλλα βιβλία της σειράς, χαρακτηρίζεται από τις πρωτότυπες γραμμές του, μέσα στα πλαίσια του Πατριαρχικού ύφους, και από την συνηθισμένη στα βιβλία του κ. Φορτωμά υμνολογική πληρότητα. Ειδικά για τον Όρθρο και την Θ.Λ. της Αναστάσεως, έχει περιληφθεί ως και η τελευταία μουσική γραμμή προκειμένου ο ιεροψάλτης να μην χρειαστεί κανένα άλλο μουσικό βιβλίο εκείνο το βράδυ. Επί τούτου συνετέθησαν και εκδίδονται, μεταξύ των άλλων νέα: "Όσοι εις Χριστόν" και "Δύναμις", Χερουβικόν και Λειτουργικά σε Ήχο Α΄, όλα σε χρονική έκταση κατάλληλη για την Θ.Λ. αυτή, που θα πρέπει να έχουμε σύντομες αλλά και ιεροπρεπείς, κατανυκτικές μουσικές γραμμές.
Σας επισυνάπτω το εξώφυλλο του "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟΥ" καθώς και δυο Δοξαστικά, του Εσπερινού της Αγάπης και του Εσπερινού της Ζωοδόχου Πηγής.
 

Attachments

  • PENTIKOSTARION_PF.jpg
    62.8 KB · Views: 91
  • ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΗΧΟΣ Β΄, ΠΑΥΛΟΥ ΦΟΡΤΩΜΑ.pdf
    105.3 KB · Views: 258
  • ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ, ΗΧΟΣ ΠΛ. Δ΄, ΠΑΥΛΟΥ ΦΟΡΤΩΜΑ.pdf
    159.9 KB · Views: 189
Δεν θα κρίνω τα κείμενα του Φορτωμά. Θα συνιστούσα, όμως, σε όσους σκέπτονται να ψάλουν το δοξαστικόν της Ζωοδόχου Πηγής από το βιβλίο του, να προσέξουν και να κάμουν μια μικρή τροποποίηση στην αρχή. Ο Φορτωμάς έχοντας υπ΄ όψιν το άκουσμα του δοξαστικού της Κυριακής του Τυφλού από τον Στανίτσα (''Τίς λαλήσει τάς δυναστείας σου, Χριστέ; ή τίς (δύο λέξεις) εξαριθμήσει κ.λπ. κ.λπ''), το μεταφέρει στο εν λόγω δοξαστικόν με τέτοιο τρόπο που να ακούγεται "Τίς λαλήσει τάς δυναστείας σου, Πηγή; ή τίς (δύο λέξεις) εξ ακενώτων θαυμάτων πλημμυρούσα κ.λπ. κ.λπ.''. Το ορθόν όμως είναι "Τίς λαλήσει τάς δυναστείας σου, Πηγή; ήτις (=η οποία, μία λέξη) εξ ακενώτων...". Προσοχή, λοιπόν!
 

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Σωστή η παρατηρηση επί του κειμένου... Αυτό όμως το... "προσοχή λοιπόν" πώς ακριβώς το εννοείτε; Διότι στην... "εκ πρώτης όψεως ανάγνωση" κάποιος θα μπορούσε να πει ότι έχει μια χροιά προειδοποίησης (!!!) κρίσεως και γενικεύσεως. Σαν δλδ. να κρίνεται/ε ολόκληρο το βιβλίο (μήπως και το έργο;;;) από μια θέση, η οποία ενδεχομένως να ήταν και άστοχη, βάσει λανθασμένης ερμηνείας του κειμένου. Αν όχι, τότε ζητώ συγγνώμη, αλλά όπως είπα, εκ πρώτης όψεως, όπως ετέθη, έτσι φαίνεται...

Ευχαριστώ.
 
Last edited:

dimitrios.zaganas

Παλαιό Μέλος
Σταύρο, μάλλον "προσοχή" να μην παρατονίσουμε την συγκεκριμένη λέξη, εννοεί. Τουλάχιστον, αυτό ήταν το σημείο για το οποίο εξέφρασε προβληματισμό.
Για να᾽μαι ειλικρινής, κι εγώ δεν το᾽χα προσέξει ! Είναι η δεινότητα της μουσικής φράσης του Στανίτσα που (εύλογα !) παρασύρει στανιτσομανείς ή μη...
 

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Δημήτρη, όντως φρασούλα-θεσούλα-παγιδούλα... :D Για να είμαι ειλικρινής και εγώ ο ίδιος ανέτρεξα στο Πεντηκοστάριο της ΑΔ να δω το κείμενο μετά από τόσα χρόνια που το ψάλλω από το Πεντηκοστάριο του Πετρίδη, με παρόμοια γραμμή και εκεί!

Χωρίς καμιά διάθεση παρεξήγησης, απλά ήθελα την διευκρίνιση του κ. Λάμπρου ώστε να μην υπάρχουν αιωρούμενα ερωτήματα όχι μόνο από εμένα τον ίδιο, αλλά και όποιον άλλον πιθανώς διαβάσει τα γραφόμενα. Κατά τα άλλα όπως είπα είναι σωστή η παρατήρησή του και τον ευχαριστούμε γι΄αυτήν.

Με εκτίμηση δι' αμφοτέρους,

Σ.
 
Προσοχή, λοιπόν για την συγκεκριμένη λέξη - φράση. Επισυνάπτω και μια δική μου εκδοχή - πρόταση.
Υ. Γ. Φίλτατοι, τόσο αργά κοιμάστε ή τόσο νωρίς ξυπνάτε; (αστείο...)
 

Attachments

  • ήτις εξ ακενώτων.pdf
    13.7 KB · Views: 94

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Προσοχή, λοιπόν για την συγκεκριμένη λέξη - φράση. Επισυνάπτω και μια δική μου εκδοχή - πρόταση.
Υ. Γ. Φίλτατοι, τόσο αργά κοιμάστε ή τόσο νωρίς ξυπνάτε; (αστείο...)

Ευχαριστίες πολλές!!! Όσο για την ερώτηση.... Λάκωνες: Οι εν παντί καιρώ και πάση ώρα :D:D:D

Να σημειώσω ότι ο κ. Φορτωμάς θα προβεί σε διόρθωση της μουσικής φράσης -προφανώς με κάποια διαφορετική διόρθωση. Να'στε καλά!
 

ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ

Νέο μέλος
Όσοι έχουν καθίσει δίπλα απο τον Παύλο τον Φορτωμά πέρα των κειμένων που εκτελούσε πιστά, κάποιες φορές αυτοσχεδίαζε και ταυτόχρονα έδινε το δικό του στίγμα.Αυτές λοιπόν οι θέσεις είναι και παρουσιάζονται στα βιβλία που έχει εκδώσει.
 
Top