Βυζαντινή Χορωδία Αυστραλίας (Γεώργιος Κομπής)

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Από παλαιότερο αφιέρωμα στο analogion.com μεταφέρω και εδώ:

Επίσημη ιστοσελίδα http://www.australianbyzantinechoir.com/

Η Βυζαντινή Χορωδία Αυστραλίας στη σημερινή της μορφή ιδρύθηκε το 1998 από τον Γεώργιο Κομπή, πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγίων Πάντων της κοινότητας του Μπέλμορ στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και τους συνεργάτες του. Η χορωδία αποτελείται από 22 νέους Ελληνοαυστραλούς ψάλτες που αγαπούν τη μουσική μας παράδοση και συνεισφέρουν στη διατήρηση και διάδοσή της. Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού Χαρκιανάκη και την ακούραστη προσπάθεια του χοράρχη κ. Κομπή, η χορωδία έχει ψάλλει σε πολλές ακολουθίες και εκκλησιαστικές τελετές. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και έχει δώσει συναυλίες Βυζαντινής Μουσικής από τις οποίες αναφέρουμε μερικές, τις πιό σημαντικές: στο φεστιβάλ του Σύδνευ, στον εορτασμό της ημέρας της Αυστραλίας, στους καθεδρικούς ναούς του Αγ. Ανδρέα και Παναγίας του Σύδνευ, στο πανεπιστήμιο του Σύδνευ, στο θέατρο Ένμορ, στο φεστιβάλ Καρνιβάλε Κρίστι και αλλού. Η χορωδία έχει ψάλλει σε ακολουθίες και έχει δώσει συναυλίες και σε άλλες πόλεις τις Αυστραλίας, συγκεκριμένα στην Αδελαϊδα και στη Βρισβάνη.

Το έργο της χορωδίας, εκτός από τις συχνές συμμετοχές σε κονσέρτα είναι πολλαπλό. Παίρνει μέρος σε ακολουθίες, αγρυπνίες και μυστήρια όπου την καλούν. Γυμνάζει νέους ψάλτες στην ψαλτική και τους προετοιμάζει να αναλάβουν θέσεις στις ενορίες. Στο παρελθόν οργάνωσε σεμινάρια Βυζαντινής Μουσικής με παρουσιάσεις σχετικές με ενδιαφέροντα θέματα ψαλτικής και υμνολογίας. Τέλος, πραγματοποιεί φιλανθρωπικό έργο δίνοντας κονσέρτα προς ενίσχυση τοπικών φορέων όπως η Θεολογική Σχολή του Αγ. Ανδρέου, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή και τα Ορθόδοξα Μοναστήρια που κατασκευάζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Η χορωδία έχει εκδώσει αρκετούς ψηφιακούς δίσκους οι οποίοι είναι διαθέσιμοι από τη χορωδία. Η χορωδία είναι μή-κερδοσκοπικό σωματείο. Τα έσοδα από τις συναυλίες και τους δίσκους της χορωδίας καλύπτουν τα έξοδα διαχείρισης και μετακίνησης της χορωδίας.

O Γώργιος Κομπής γεννήθηκε στο Γούλονγκονγκ της Νέας Νότιας Ουαλίας το 1965 από τον π. Ιωάννη και την πρεσβυτέρα Ευθυμία Κομπή. Από την ηλικία των 7 χρόνων διδάχθηκε την Ψαλτική από την πατέρα του. Το Φεβρουάριο του 1986 προσελήφθη αριστερός ψάλτης στην ενορία των Αγίων Πάντων της κοινότητας Μπέλμορ του Σύδνευ. Τον Ιούλιο του 1991, προήχθη σε δεξιό ψάλτη μετά την αποχώρηση του πρώτου πρωτοψάλτη της ενορίας κ. Νικόλαου Μιχαλόπουλου μετά από 27 χρόνια υπηρεσίας. Το 2005 ο Γεώργιος Κομπής απέκτησε το δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής της σχολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Ραδιοφωνική εκπομπή με αφιέρωμα στη Βυζαντινή Χορωδία Αυστραλίας [mp3, 15 Mb] και στη χορωδία Ιωάννης Δαμασκηνός της Αδελαίδας. Από την εκπομπή "Ψαλτικής Απανθίσματα" του ραδιοφωνικού σταθμού του σωματείου Ιεροψαλτών "Ανδρέας Κρήτης" της Αρχιεπισκοπής Κρήτης που επιμελούνται οι κ. Βαγγέλης Λιναρδάκης και Εμμανουήλ Σουργιαδάκης, 13 Οκτωβρίου 2007

Κοινωνικό «Αγαλιάσθε Δίκαιοι» Πέτρου Λαμπαδαρίου, Ήχος Πλ. Α', Μουσική Πανδέκτη τόμος 4, 1851 [mp3, 7Mb] Μονωδία Ανδρέας Ψαρομάτης, από συναυλία της χορωδίας 2004.
 
Top