"Βυζαντινά Μουσικά Σημάδια" και "Αγγλοελληνικό Γλωσσάρι Βασικών Όρων της Βυζαντινής Μουσικολογίας": ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ!!!

gerrypappy

Νέο μέλος
Κυκλοφόρησαν μόλις από τις εκδόσεις fagottobooks δύο βιβλία που - κατά τη γνώμη μου - θα γίνουν απαραίτητα εργαλεία για όποιον θέλει να αποκτήσει μια συνοπτική ιδέα των πορισμάτων της Βυζαντινής Μουσικολογίας σε διεθνές επίπεδο, όσον αφορά τις βυζαντινές σημειογραφίες (με επίκεντρο την Μεσοβυζαντινή ή - κατά Στάθη - Μέση Πλήρη), το ρεπερτόριο, τα διάφορα ψαλτικά στυλ, τη σχέση υμνογραφικού λόγου και μελωδίας, τις βυζαντινές ακολουθίες κ.ά.

Το πρώτο αποτελεί δική μου μετάφραση (από τα αγγλικά στα ελληνικά) του "Byzantine neumes" του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Christian Troelsgård. Το βιβλίο αυτό χρησιμοποιείται στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού ως εισαγωγικό εγχειρίδιο στη Βυζαντινή Μουσικολογία. Είναι καλογραμμένο, με απλό κατανοητό λόγο, πολλές (και πολύ χρήσιμες) υποσημειώσεις, πάμπολλα παραδείγματα μελών ή αποσπασμάτων μελών σε Μεσοβυζαντινή σημειογραφία μεταγραμμένα στο πεντάγραμμο, φωτογραφίες από χειρόγραφα κ.ά. Η μετάφραση έγινε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας στο ΑΠΘ Μαρίας Αλεξάνδρου, μαθήτριας του Troelsgård, με την οποία προσπαθήσαμε λέξη προς λέξη να αποδώσουμε το πρωτότυπο όσο πιο πιστά γινόταν, από τη μία, και με όσο πιο κατανοητά ελληνικά, από την άλλη.

Το δεύτερο βιβλίο είναι ένα δικής μου επιμέλειας γλωσσάρι αγγλικών όρων Βυζαντινής Μουσικολογίας, στο οποίο δίνεται η ελληνική μετάφραση των όρων και ένας συνοπτικός ορισμός, ο οποίος βασίζεται στο βιβλίο του Troelsgård. Η χρήση του μπορεί να είναι είτε υποβοηθητική για την καλύτερη κατανόηση της αγγλόφωνης βιβλιογραφίας, είτε να λειτουργήσει ως αυτόνομη μελέτη των όρων, δηλ. ως ένα είδος "κολλάζ" πληροφοριών που συνολικά μπορούν να δημιουργήσουν μια εμπεριστατωμένη εικόνα για το Βυζαντινό Άσμα.

Εδώ λινκ με απόσπασμα και πληροφορίες για το "Βυζαντινά μουσικά σημάδια":
https://fagottobooks.gr/el/4612-byzantina-moysika-simadia.html

Εδώ λινκ με απόσπασμα και πληροφορίες για το "Αγγλοελληνικό Γλωσσάρι Βασικών Όρων της Βυζαντινής Μουσικολογίας":
https://fagottobooks.gr/el/4613-agg...asikon-oron-tis-byzantinis-moysikologias.html
 
Top