Βοήθεια με pdf αρχεία

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Βοήθεια με pdf αρχεία

Για χαρά σε όλα τα μέλη. Θα ήθελα μία βοήθεια σχετικά με την παραγωγή .pdf αρχείων.

Έχω προσέξει από εμένα αλλά και από αρκετούς άλλους εδώ, πως μερικά αρχεία αυτού του είδους έχουν διπλάσιο μέγεθος από άλλα χωρίς να υπάρχει ανάλογη αύξηση των σελίδων.

Για παράδειγμα μόλις τώρα ανέβασα τα δύο χερουβικά του Πέτρου του Βυζαντίου. Το ένα στον τρίτο ήχο έχει σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από αυτό του τετάρτου. Ενώ και τα δύο είναι πέντε σελίδες. (http://www.analogion.com/forum/showthread.php?t=6669 )

Μήπως μπορεί κανείς να με βοηθήσει; Τι είναι αυτό που κάνει ένα pdf αρχείο να είναι μεγάλο σε μέγεθος;

Ακόμα όταν μετατρέπω κείμενο σε pdf μερικές φορές το κείμενο είναι δυσανάγνωστο, όπως μας είπε ο π. Μάξιμος με τα εγκώμια της Παναγίας για παράδειγμα. (http://www.analogion.com/forum/showthread.php?t=1238 )

Για να μετατρέψω είτε εικόνες είτε κείμενο σε pdf αυτό που κάνω είναι να πατώ εκτύπωση. Εκεί στην εκτύπωση έχω κάνει εγκατάσταση έναν εικονικό εκτυπωτή, ο οποίος όμως εκτυπώνει μόνο σε Pdf.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα αυτό λέγεται pdfcreator είναι δωρεάν και βρίσκεται εδώ: http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/

Θα παρακαλούσα όποιον ξέρει να γράψει κάτι σχετικό.

Ο Γιώργος Μ. το διόρθωσε προχτές εκείνο το λάθος με τα εγκώμια και θα βοηθούσε πολύ εάν μας έγραφε περισσότερα
 

ixadin

Ηχάδιν
Έχει σχἐση με το πόσο "βαριές" είναι οι φωτογραφίες που μετατρέπεις σε pdf.

Αν είναι σε χαμηλή ανάλυση (έως 150 dpi) ή είναι κείμενο που έχει πληκτρολογηθεί, το αρχείο που προκύπτει είναι μικρό.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Βοήθεια με pdf αρχεία
Ο Γιώργος Μ. το διόρθωσε προχτές εκείνο το λάθος με τα εγκώμια και θα βοηθούσε πολύ εάν μας έγραφε περισσότερα
Aγαπητέ, κατ' αρχήν εκτός από τους εικονικούς εκτυπωτές σαν αυτόν που χρησιμποιείς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα σχετικό add-on του Office 2007 (αφού έχεις τέτοιο πρόγραμμα).

Δύο πιθανές αιτίες του προβλήματος βρίσκω.
α) ασυμβατότητα του προγράμματος pdfcreator με τα Office 2007. Δεν νομιζω όμως ότι είναι πιθανό αυτό γιατί τα προγράμματα αυτά αναβαθμίζονται συνεχώς.
β) μάλλον το πρόβλημά σου ήταν η γραμματοσειρά σε σχέση με το Office 2007 (όχι στο word καθεαυτό, αλλά όταν το εγγραφο του word μετατρέπεται σε pdf).
Δεν ξέρω πάνω σε αυτό κάτι άλλο.

Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να σώσω το έγγραφο ως έγγραφο Word 1997-2003 (με το Αποθήκευση ως) γιατί ήταν σωσμένο ως 2007 με επέκταση docx. Μετά η μετατροπή σε pdf δεν είχε κανένα πρόβλημα.
 

Genesis

Μέλος
Εγω θα ηθελα να ρωτησω πως γινεται και εαν μπορουμε να προσθεσουμε στην παραλλαγη του pdf το ψαλτικο μελος ως συννημενο οπως εδω
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Αυτό φίλε γίνεται (νομίζω) μόνο με Adobe Acrobat Professional (8 και εξής).
Με δεξι κλικ πηγαίνετε στην επιλογή add file και προσθέτε ένα ηχητικό του σκληρού σας στο σημείο που θέλετε.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Μάλιστα. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κατάλαβα πολλά πράγματα.

Το ένα είναι πως το μέγεθος των pdfs έχει να κάνει με το μέγεθος των φωτογραφιών. Θα έπρεπε να το είχα καταλάβει. Δείχνει τόσο απλό. Όντως στο ένα χερουβικό είχα κάνει μεγαλύτερη ανάλυση, γι' αυτό και η διαφορά στο μέγεθος.

Και το άλλο με το add-in είναι πολύ καλό. ( http://download.cnet.com/2007-Micro...rosoft-Save-as-PDF/3000-18483_4-10742065.html ) Εάν μπορείτε να διαβάσετε σε pdf αυτό το μήνυμα σημαίνει πως δουλεύει.

Άμεσες και γρήγορες απαντήσεις. Τέλεια. Σας ευχαριστώ πολύ.

Τώρα σχετικά με την επισύναψη αρχείων pdf και mp3 δεν το γνώριζα. Δείχνει πολύ ενδιαφέρον. Και το καλό είναι πως μπορούν οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι pdf readers να τα παίξουν.

Εγώ για παράδειγμα έχω το δωρεάν πρόγραμμα Foxit Reader (http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/ ) για την ανάγνωση των pdfs. Και δουλεύει κανονικά αυτό το ηχητικό. Το μόνο πρόβλημα βέβαια είναι τα ελληνικά. Όταν δηλαδή το αρχείο το έχουμε σώσει με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι λατινικούς, τότε ορισμένα προγράμματα δεν μπορούν να το ανοίξουν με αποτέλεσμα να πρέπει να το μετονομάσουμε.

Βέβαια αντιμετώπισα μια δυσκολία για να μου ανοίξει το ηχητικό. Και αυτό διότι έχω βάλει ως default player για τα mp3s το δωρεάν πρόγραμμα VLC media player ( http://www.videolan.org/vlc/ ). Όμως ίσως επειδή το επισυναπτόμενο αρχείο είχε ελληνικούς χαρακτήρες, ίσως για άλλο λόγο όταν έκανα διπλό κλικ πάνω στο σύνδεσμο, δεν μου το άνοιγε το ηχητικό. Έτσι προσωρινά έβαλα τον player των Windows ως default και μου το άνοιξε.

Το ίδιο μου συμβαίνει και στο πρόγραμμα που ανοίγω φωτογραφίες. Έχω το επίσης δωρεάν FastStone Image Viewer ( http://www.faststone.org/ ) και όταν προσπαθώ να δω φωτογραφία που έχει ελληνικούς χαρακτήρες για παράδειγμα φωτο01.jpg δεν μπορεί να μου την ανοίξει.

Ευτυχώς δε συμβαίνει και το ίδιο με το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, το δωρεάν και το ολόφρεσκο (μόλις κυκλοφόρησε) GIMP 2.7.0 ( http://www.gimp.org/ )
 

Attachments

  • Voitheia me pdf arxeia.pdf
    235.9 KB · Views: 64

πεταστής

Παλαιό Μέλος - Χαράλαμπος
Γνωρίζετε κανένα πρόγραμμα που να μεταφράζει το pdf σε εικόνες;

Αν λ.χ. έχω pdf με 40 σελίδες να μου το μετατρέπει σε 40 ξεχωριστές εικόνες ώστε να τις επεξεργάζομαι...

Ευχαριστώ!
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Μια λύση πρότεινε εδώ ο Νίκος Θεοτοκάτος. Την χρησιμοποιώ ήδη, και είναι πολύ βολική.
 

πεταστής

Παλαιό Μέλος - Χαράλαμπος
Πώς μπορώ σε ένα αρχείο pdf να σβήσω κάποιο κομμάτι της σελίδας; (όπως λ.χ. στη ζωγραφική που σβήνεις κάποιο μέρος που θέλεις)

Να έχει ας πούμε μία «σβήστρα» και να σβήνω ότι θέλω ενώ είναι στο pdf.
Η λύση να κάνω τις σελίδες του pdf σε εικόνες να τις επεξεργάζομαι και μετά ξανά pdf είναι λίγο χρονοβόρα..
 

NKontis

Παλαιό Μέλος
Μπορείτε παρακαλώ να μας πείτε τί περιέχει το αρχείο pdf (κείμενο ή φωτογραφία) και εάν το φτιάξατε στον υπολογιστή σας ή το βρήκατε από αλλού (δηλ. έχει γραμματοσειρές που εσείς δεν έχετε στο σύστημά σας). Όπως επίσης και εάν θέλετε να σβήσετε ένα μεγάλο μέρος ή μόνο γράμματα ή σύμβολα.
Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για να σας πω εάν μπορείτε να επεξεργασθείτε το αρχείο σας και πώς.
Εκ των προτέρων όμως σας λέω πως εργαλείο όπως η σβύστρα που έχουν τα προγράμματα εικόνας δεν υπάρχει (τουλάχιστον από όσο ξέρω).
 

πεταστής

Παλαιό Μέλος - Χαράλαμπος
Μπορείτε παρακαλώ να μας πείτε τί περιέχει το αρχείο pdf (κείμενο ή φωτογραφία) και εάν το φτιάξατε στον υπολογιστή σας ή το βρήκατε από αλλού (δηλ. έχει γραμματοσειρές που εσείς δεν έχετε στο σύστημά σας). Όπως επίσης και εάν θέλετε να σβήσετε ένα μεγάλο μέρος ή μόνο γράμματα ή σύμβολα.
Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για να σας πω εάν μπορείτε να επεξεργασθείτε το αρχείο σας και πώς.
Εκ των προτέρων όμως σας λέω πως εργαλείο όπως η σβύστρα που έχουν τα προγράμματα εικόνας δεν υπάρχει (τουλάχιστον από όσο ξέρω).

Άλλα είναι κείμενα (με γραμματοσειρές που έχω στον υπολογιστή) και άλλα είναι σκαναρίσματα.
Θέλω κυρίως να σβήσω κάποια γράμματα (αλλά αυτά μπορεί να πιάνουν και 2-3 σειρές)
Αν υπήρχε η σβύστρα θα έσβηνα και τις μαυρίλες που δημιουργούν κάποια σκαναρίσματα, αλλά αυτό μάλλον είναι δύσκολο...:confused:

Έχω το adobe acrobat pro (είναι trial αλλά κάτι θα κάνω, μπορεί να το «αγοράσω» από το internet:D). Το λέω διότι ίσως μπορεί να γίνει πιο εύκολη δουλειά από εκεί.

Ευχαριστώ για τη θέλησή σας να με βοηθήσετε!
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
πεταστής;76837 said:
Αν υπήρχε η σβύστρα θα έσβηνα και τις μαυρίλες που δημιουργούν κάποια σκαναρίσματα, αλλά αυτό μάλλον είναι δύσκολο...:confused:

Ἀγαπητὲ συνονόματε, ἐργαλεῖο ὅπως ἡ σβύστρα στὸ Adobe Acrobat Pro δὲν ὑπάρχει, παρὰ μόνον γιὰ σχήματα ἤ κείμενο ποὺ ἔχεις εἰσάγει μὲ τὸ ἴδιο τὸ πρόγραμμα (ἀπὸ τὰ Ἐργαλεῖα ----> Σχόλιο καὶ σημειώσεις----> Ἐργαλεῖο γόμας). Μιὰ λύση ποὺ ἔχω βρεῖ ἐγώ (λίγο μπακάλικη βέβαια), εἶναι νὰ εἰσάγω σχήματα (τετράγωνο, ὀβάλ ἤ πολύγωνο) ἀπὸ τὸ μενοὺ Ἐργαλεῖο ----> Σχόλια καὶ σημειώσεις, στὰ ὁποῖα μὲ δεξὶ κλὶκ ζητάω στὶς ἰδιότητες λευκό χρῶμα γραμμῆς καὶ γεμίσματος (τὰ ἔχω βάλει default) καὶ σκεπάζω ἔτσι ὄ,τι θέλω νὰ μὴν φαίνεται.

Παρεμπιπτὸντως, ἀντὶ νὰ ἀγοράζῃς, γιατὶ δὲν δοκιμάζῃς αὐτὴ τὴ διεύθυνση; :wink:

Χάρης
 
Last edited:

NKontis

Παλαιό Μέλος
Για τα κείμενα που έχετε φτιάξει εσείς και επομένως έχετε τις γραμματοσειρές εγκατεστειμένες στον υπολογιστή είναι εύκολη δουλειά, αρκεί να έχει δημιουργηθεί σωστά το pdf (ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει το pdf είναι όταν δημιουργείται να γίνεται ενσωμάτωση των γραμματοσειρών του κειμένου στο pdf αρχείο). Αυτά τα κείμενα μπορείτε να τα επεξεργασθείτε κανονικά σαν κείμενο (δηλ. να σβήσετε λέξεις με τον κέρσορα, να γράψετε άλλες, να προσθέσετε και να αφαιρέσετε παραγράφους και γενικά να κάνετε σχεδόν ό,τι κάνετε και σε έναν κειμενογράφο (όχι τρελά πράγματα όμως, μην το παρακάνουμε!) Αυτή η διαδικασία γίνεται στο Adobe Acrobat Pro με το εργαλείο Tools -> Advanced Editing -> TouchUp Text Tool.

Για τις σκαναρισμένες εικόνες δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα. Μπορείτε να σβήσετε λίγες μουτζούρες όμως με το εργαλείο Advanced -> Redaction -> Mark for Redaction. Επιλέγετε την περιοχή που θέλετε να σβήσετε κάνοντας ένα κλικ και τραβώντας το ποντίκι και μετά αφού επιλεγεί το μέρος επιλέγετε Apply Redaction από το ίδιο μενού. Για πιο καλή δουλειά όμως θα πρέπει να τις εξάγετε ως εικόνες και μετά με έναν επεξεργαστή εικόνων να τις πειράξετε. Μετά τις ξανακάνετε pdf.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε σκαναρισμένα κείμενα (μόνο εάν το σκανάρισμα είναι καλό) είναι να μετατρέψετε την εικόνα σε κείμενο ώστε να μπορείτε να το αντιγράφετε και να κάνετε αναζήτηση μέσα στο pdf αρχείο. Αφού όμως το κείμενο θα προέρχεται από σκαναρισμένη εικόνα, λογικό είναι να μην υπάρχει η γραμματοσειρά στον υπολογιστή σας και επομένως να μην γίνεται η επεξεργασία που ανέφερα για τα κείμενα που έχετε φτιάξει εσείς. Αυτή η τελευταία διαδικασία έχει και σαν αποτέλεσμα να μας ισιώνει σκαναρισμένες σελίδες που δεν είναι ίσες. Δοκιμάστε το, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσα να σας πω, πως πολλά ζητήματα με τα αρχεία pdf (ίσως τα περισσότερα προβλήματα που έχουν αναφερθεί στο φόρουμ αυτό) λύνονται μόνο με το Adobe Acrobat Pro.
 

πεταστής

Παλαιό Μέλος - Χαράλαμπος
Ἀγαπητὲ συνονόματε, ἐργαλεῖο ὅπως ἡ σβύστρα στὸ Adobe Acrobat Pro δὲν ὑπάρχει, παρὰ μόνον γιὰ σχήματα ἤ κεῖμενο ποὺ ἔχεις εἰσάγει μὲ τὸ ἴδιο τὸ πρόγραμμα (ἀπὸ τὰ Ἐργαλεῖα ----> Σχόλιο καὶ σημειώσεις----> Ἐργαλεῖο γόμας). Μιὰ λύση ποὺ ἔχω βρεῖ ἐγώ (λίγο μπακάλικη βέβαια), εἶναι νὰ εἰσάγω σχήματα (τετράγωνο, ὀβάλ ἤ πολύγωνο) ἀπὸ τὸ μενοὺ Ἐργαλεῖο ----> Σχόλια καὶ σημειώσεις, στὰ ὁποῖα μὲ δεξὶ κλὶκ ζητάω στὶς ἰδιότητες λευκό χρῶμα γραμμῆς καὶ γεμίσματος (τὰ ἔχω βάλει default) καὶ σκεπάζω ἔτσι ὄ,τι θέλω νὰ μὴν φαίνεται.

Παρεμπιπτὸντως, ἀντὶ νὰ ἀγοράζῃς, γιατὶ δὲν δοκιμάζῃς αὐτὴ τὴ διεύθυνση; :wink:

Χάρης

Ωραίοοοςςςς!!:D

Ευχαριστώ και για το σύνδεσμο (οπότε με βγάζετε από το κόπο να ψάχνω από που θα το «αγοράσω» :p) και για το μπακάλικο τρόπο που προτείνεται, όπως λέτε, αλλά μου φαίνεται ωραίος..
 

πεταστής

Παλαιό Μέλος - Χαράλαμπος
Για τα κείμενα που έχετε φτιάξει εσείς και επομένως έχετε τις γραμματοσειρές εγκατεστειμένες στον υπολογιστή είναι εύκολη δουλειά, αρκεί να έχει δημιουργηθεί σωστά το pdf (ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει το pdf είναι όταν δημιουργείται να γίνεται ενσωμάτωση των γραμματοσειρών του κειμένου στο pdf αρχείο). Αυτά τα κείμενα μπορείτε να τα επεξεργασθείτε κανονικά σαν κείμενο (δηλ. να σβήσετε λέξεις με τον κέρσορα, να γράψετε άλλες, να προσθέσετε και να αφαιρέσετε παραγράφους και γενικά να κάνετε σχεδόν ό,τι κάνετε και σε έναν κειμενογράφο (όχι τρελά πράγματα όμως, μην το παρακάνουμε!) Αυτή η διαδικασία γίνεται στο Adobe Acrobat Pro με το εργαλείο Tools -> Advanced Editing -> TouchUp Text Tool.

Για τις σκαναρισμένες εικόνες δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα. Μπορείτε να σβήσετε λίγες μουτζούρες όμως με το εργαλείο Advanced -> Redaction -> Mark for Redaction. Επιλέγετε την περιοχή που θέλετε να σβήσετε κάνοντας ένα κλικ και τραβώντας το ποντίκι και μετά αφού επιλεγεί το μέρος επιλέγετε Apply Redaction από το ίδιο μενού. Για πιο καλή δουλειά όμως θα πρέπει να τις εξάγετε ως εικόνες και μετά με έναν επεξεργαστή εικόνων να τις πειράξετε. Μετά τις ξανακάνετε pdf.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε σκαναρισμένα κείμενα (μόνο εάν το σκανάρισμα είναι καλό) είναι να μετατρέψετε την εικόνα σε κείμενο ώστε να μπορείτε να το αντιγράφετε και να κάνετε αναζήτηση μέσα στο pdf αρχείο. Αφού όμως το κείμενο θα προέρχεται από σκαναρισμένη εικόνα, λογικό είναι να μην υπάρχει η γραμματοσειρά στον υπολογιστή σας και επομένως να μην γίνεται η επεξεργασία που ανέφερα για τα κείμενα που έχετε φτιάξει εσείς. Αυτή η τελευταία διαδικασία έχει και σαν αποτέλεσμα να μας ισιώνει σκαναρισμένες σελίδες που δεν είναι ίσες. Δοκιμάστε το, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσα να σας πω, πως πολλά ζητήματα με τα αρχεία pdf (ίσως τα περισσότερα προβλήματα που έχουν αναφερθεί στο φόρουμ αυτό) λύνονται μόνο με το Adobe Acrobat Pro.

Τώρα διάβασα το μήνυμά σας (το στείλατε μαζί με αυτό του Haris1963) και σας ευχαριστώ και εσάς πολύ για το χρόνο σας.

Νομίζω πως τώρα θα λύσω κάποια από τα "προβλήματα" με τα pdf..

Σας ευχαριστώ και τους δυο και πάλι!
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
ἀγαπητέ Χάρη, τό link δέν εἶναι ἐνεργό. Τί κάνουμε;

Ψάχνουμε από μόνοι μας στο διαδίκτυο για να βρούμε αυτό που χρειαζόμαστε, κι αν το βρούμε δεν το ανακοινώνουμε εδώ, καθότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα (Adobe acrobat pro) είναι εμπορικό πακέτο που πωλείται στην αγορά.
 
Top