Βιογραφικό σημείωμα Ευαγγέλου Γκίκα

npapadimit

Νικόλαος Παπαδημητρίου - Πύργος
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕYΑΓΓΕΛΟY ΓΚΙΚΑ
Πρωτοψάλτη - Καθηγητού Βυζ. Μουσικής

Ο Ευάγγελος Γκίκας γεννήθηκε στον Αμπελώνα Λαρίσης. Είναι Καθηγητής Βυζαντινής- Ευρωπαϊκής Μουσικής. Επί μία 8ετία υπηρέτησε ως Καθηγητής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο — Λύκειο Τήνου, στο Μέσο Εκκλησιαστικό Φροντιστήρια Κατερίνης και στο Μέσο Εκκλησιαστικό Φροντιστήρια Καρδίτσας.

Σήμερα διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας.
Το ενδιαφέρον του για την Εκκλησία, του το ενέπνευσε ο δάσκαλος του κύριος Μιχάλης Ουλάνης.

Τα πρώτα ακούσματα στη Βυζαντινή Μουσική τα οφείλει στον κύριο Ζήση Τσιότρα καθώς επίσης και στην αμέριστη συμπαράσταση του Ιερέα του Ναού πατρός Γεωργίου Γιαννούλη καθώς και των Ιεροψαλτών.

Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές κοντά στους ονομαστούς Πρωτοψάλτες κ. Κυριαζή Δασκαλούδη Πρωτοψάλτη Ι.Ν. Αγίου Αχίλλειου Λάρισας και Αθανασίου Κουφοδήμου δικηγόρου. Περνώντας όλες τις βαθμίδες της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (εκκλ. Λύκειο Βόλου, Α.Ε.Σ.Α., Θεολογική σχολή) είχε την τύχη να γνωριστεί με τους γνωστούς Πρωτοψάλτες κ. Γεώργιο Κατσούλη νυν καθηγητή στο νυχτερινά Εκκλ. Λύκειο Αθηνών, Μιχάλη Μελέτη καθηγητή στο Εκκλ. Λύκειο Βόλου και κ. Φώτη Κετσετζή καθηγητή Α.Ε.Σ.Α. και νυν καθηγητή της σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.

Ολοκλήρωσε τις Μουσικές του σπουδές κοντά στον εξαίρετο Μουσικό
τέως καθηγητή της Ρ.Ε.Σ. και νυν διευθυντή του Ωδείου Ρωμανός ο
Μελωδός κ. Ι. Σίμο, όπου και έλαβε Δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής
Μουσικής, Δίπλωμα Μουσικοδιδάσκαλου, πτυχίο Ωδικής και πτυχίο
Ειδικού Αρμονίας.

Διετέλεσε Πρωτοψάλτης σε διαψόρους Ναούς των Αθηνών. Αποτελεί βασικό στέλεχος διαφόρων χορωδιών με χοράρχες τους κυρίους Π. Φόρτωμα, Γ. Τσατσαρώνη, Μ. Χατζημάρκο, Γ. Ναούμ, Ι. Σίμο και επί τριετία στο χορωδιακά συγκρότημα του Θεοδώρου Βασιλικού.

Συμμετείχε ως Σολίστ σε συναυλίες Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής καθώς και Παραδοσιακών Δημοτικών Τραγουδιών που πραγματοποιήθηκαν σε τηλεοπτικές-ραδιοφωνικές εκπομπές, στο κινηματοθέατρο Παλλάς (Μάρτιος 1998) δίπλα στον καταξιωμένο Χοράρχη-Μονωδό κο Θεόδωρο Βασιλικό, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο «Ορφική Λύρα» και το Ωδείο «Ρωμανός ο Μελωδός», στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο όπου πρωταγωνίστησε στο έργο «Κοσμάς ο Αιτωλός» υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του κου Ιωάννη Σίμου, στην αίθουσα φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός», στον Άγιο Κων/νο Ομονοίας όπου πραγματοποιήθηκε το 6ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών υπό τη Δ/νση του αειμνήστου χοράρχου- καθηγητή Β.Μ. κου Γεωργίου Τσατσαρώνη, στη Λυρική σκηνή με το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αθηνών υπό τη Δ/νση του καθηγητή Β.Μ. κου Γεωργίου Κατσούλη.

Έχει εκδώσει cd's - κασέτες Βυζαντινών Εκκλ. Ύμνων, καθώς και παραδοσιακών Δημοτικών Τραγουδιών.
Διετέλεσε καθηγητής Β. Μ. και παραδοσιακών Δημοτικών τραγουδιών στον Καλλιτεχνικό Σύλλογο «Ορψική Λύρα» και στο Ωδείο «Ρωμανός ο Μελωδός», καθώς και στο Μουσικό Γυμνάσιο Πειραιώς όπου κατά τους Πανελλήνιους Μουσικούς Αγώνες (Μάιος 1996) ΤΟ Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής των Μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου έλαβε το Τρίτο (3ο) βραβείο.

Παρακολούθησε σεμινάρια με ειδική εκπαίδευση-εφαρμογή (Δ/νση
Χορωδίας), τεχνική, στυλ από κορυφαίους καθηγητές Μουσικής
Ακαδημίας Πανεπιστημίου Βελιγραδίου.
Μετά από επίσημες προσκλήσεις έχει ψάλλει:
σε διάφορες πανηγύρεις Ι. Ναών ανά την Ελλάδα, την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας στο Νότιγχαμ της Αγγλίας, Λονδίνο, στη Ν. Υόρκη Αμερικής, στην Κύπρο (Λάρνακα-Λευκωσία), στη Νότιο Αφρική- Γιοχάνεσμπουργκ, στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια του ΙΑ & ΙΒ επίσημου ετήσιου Φιλανθρωπικού Δείπνου που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την καταπολέμηση της μάστιγας της πείνας και αλλού.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Σας ευχαριστούμε για τις πληροφορίες για τον κ. Γκίκα. Να ρωτήσω, σε ποιό ναό ψάλλει αυτή τη στιγμή; Ευχαριστώ.
 

npapadimit

Νικόλαος Παπαδημητρίου - Πύργος
Θα το έγραφε στο βιογραφικό!

Ασχολείται με το τραγούδι κυρίως αυτόν τον καιρό...

Δείγμα ακολουθεί:

Αϊ στης Πάργας τον ανήφορο,
κανέλα και γαρύφαλλο.....

Αϊντα!!!!:D
 

Attachments

  • 02 Κομμάτι 2.mp3
    7.6 MB · Views: 89

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Τότε θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση, μην λάβετε τα γραφόμενά μου ως ειρωνικά η επιθετικά, απλά ρωτώ, εφόσον ο κος Γκίκας δεν ψάλλει σε ναό, γιατί τον αποκαλείτε "Πρωτοψάλτη";

Ενδεχομένως να ήταν στο παρελθόν σε κάποιο ναό δεξιός, ή απλά λόγω της μεγάλης του προσφοράς στη βυζαντινή μουσική. Αν ισχύει κάτι από αυτά τα δύο, και πάλι δεν θεωρώ σωστό να έχει τον τίτλο "πρωτοψάλτης", εφόσον δεν είναι, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Τραγουδιστής, ή καθηγητής (εφόσον διδάσκει σε μουσικό σχολείο) ναι, βεβαίως.

Θα ήθελα να μου εξηγήσετε σας παρακαλώ.
 

npapadimit

Νικόλαος Παπαδημητρίου - Πύργος
Και τον υπουργό μετά τη θητεία του "κύριε υπουργέ" τον προσφωνεί τις
 

skoum_k

Μέλος
Σχετικό βιογραφικό αλλά και ακούσματα από τον κ. Γκίκα μπορεί να βρεί και να ακούσει κανείς στο http://www.ieropsaltis.com/psalt_Gkikas.htm
Προσωπικά θεωρώ ότι είναι αξιόλογος ψάλτης με αρκετά ενδιαφέρουσα φωνή και ύφος.
 
Top