Βατοπαιδινὸν Τυπικὸν (2023)

Adam_x

Active member
Εκδόθηκε και κυκλοφορεί το Τυπικόν της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.
Το Βατοπαιδινό Τυπικό διαμορφώθηκε εδώ και αιώνες περιλαμβάνοντας διατάξεις παλαιοτέρων τυπικών, όπως του Αγίου Σάββα, του Στουδιτικού και άλλων, επεξεργασμένες και κατάλληλα προσαρμοσμένες για τις τοπικές συνθήκες και εορτές και τις διάφορες περιστάσεις του μοναστηριακού προγράμματος. Με την επιμελή προσπάθεια και συνεργασία των αδελφών της Μονής προέκυψε το νέο εκδοθέν έργο, το οποίο παρουσιάζει με ακρίβεια την βατοπαιδινή τάξη, δίνοντας ένα υπόδειγμα με κάθε δυνατή λεπτομέρεια για τους επιθυμούντες να συμβουλευθούν το Αγιορειτικό και ειδικά το Βατοπαιδινό Τυπικό.​

https://www.orthodoxianewsagency.gr...o-tin-i-m-m-vatopaidiou-vatopaidinon-typikon/

https://www.vatopedi.gr/publicationposts/vatopedinon-tipikon/

https://www.pemptousia.gr/video/nea-ekdosi-apo-tin-i-m-m-vatopediou-vatopedinon-tipikon/
 

vasilis.bmx

New member
Χαίρετε.
Είμαι φοιτητής Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σήμερα που πήγα για να εξεταστώ στο γραφείο του καθηγητή μου στην ιστορία και θεολογία της Θείας Λατρείας, αρχιμανδρίτη Νικόδημο Σκρέττα, είδα ότι του είχε στείλει ήδη η Μόνη Βατοπαιδίου ένα αντίτυπο του νεοεκδοθέντος της Τυπικού, το οποίο το ζήτησα από τον καθηγητή μου για να το ρίξω μια πρώτη ματιά, καθώς ενδιαφέρομαι για να το αγοράσω.

Προς ενημέρωσην κάθε προς αγορά του βιβλίου τούτου ενδιαφερομένου αδελφού, να ξέρετε ότι πρόσεξα ότι παρά το υψηλό κόστος του βιβλίου, το όπιο ανέρχεται στα 90€, πρόκειται για μια σχετικά φτηνή έκδοση, καθώς χρησιμοποίησαν πολύ ψιλό γυαλιστερό χαρτί το οποίο ειδικά μετά το κόψιμο στο τυπογραφείο κολλάει το ένα με το άλλο στις άκρες και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σχιστούν οι σελίδες. Ξαφνιάστηκα, καθώς πρώτη φορά βλέπω μια τέτοιου είδους έκδοση από τη Μονή Βατοπαιδίου, που να θυμίζει την ποιότητα μιας Καινής Διαθήκης (π.χ. της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας) με τα αντίστοιχου πάχους φύλλα.
Φυσικά πρόσεξα ότι πρόκειται για βιβλίο 1400 σελίδων, πράγμα που καθιστά δύσκολο για την Μονή να επιλέξει υψηλής ποιότητας χοντρό χαρτί (ειδικά ματ), πράγμα που θα έκανε το βιβλίο αρκετά πιο χοντρό.
Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για ένα πολύτιμο προς μελέτην εγχειρίδιο, δεδομένων όλων των τελευταίων εκδόσεων διαφόρων βιβλίων λειτουργικού περιεχομένου της Μονής Βατοπαιδίου, οι οποίες τυγχάνουν όλες τεράστιου ενδιαφέροντος προς όποιον θέλει να ασχοληθεί με την τελετουργική κυρίως μελέτη της Θείας Λειτουργίας.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Top