Βασιλικός Θεόδωρος

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Φίλε Παναγιώτη, απ' όσο κατάλαβα από 3-4 κομμάτια που έβαλες του μεγάλου πρωτοψάλτη Θεοδώρου Βασιλικού, πρέπει να πηγαίνεις στον Άγιο Θωμά στο Γουδή.
Αν γίνεται, να μας βάζεις ολόκληρες τις ακολουθίες [σε track ή μη]. Έτσι έχουμε καλύτερη εικόνα. Π.χ. το "Άσπιλε, αμόλυντε..." μαζί με τον Πάτρα ήταν ωραίο κομμάτι. Ακόμα καλύτερα αν μας έβαζες λίγο κανόνα, "Τη υπερμάχω...", κάποιο "Χαίρε Νύμφη... Αλληλούια". Όπως και να 'χει όμως, σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καταπληκτική φωνή ο Βασιλικός. Και σκέψου ότι έχει ηχογραφήσει τόσες κασσέτες, c.d., τόσες συναυλίες σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Και πόσες ετοιμασίες για να πραγματοποιηθούν αυτά!
 

PanagiotisK

ως άνωθεν^
Φίλε Παναγιώτη, απ' όσο κατάλαβα από 3-4 κομμάτια που έβαλες του μεγάλου πρωτοψάλτη Θεοδώρου Βασιλικού, πρέπει να πηγαίνεις στον Άγιο Θωμά στο Γουδή.
Αν γίνεται, να μας βάζεις ολόκληρες τις ακολουθίες [σε track ή μη]. Έτσι έχουμε καλύτερη εικόνα. Π.χ. το "Άσπιλε, αμόλυντε..." μαζί με τον Πάτρα ήταν ωραίο κομμάτι. Ακόμα καλύτερα αν μας έβαζες λίγο κανόνα, "Τη υπερμάχω...", κάποιο "Χαίρε Νύμφη... Αλληλούια". Όπως και να 'χει όμως, σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καταπληκτική φωνή ο Βασιλικός. Και σκέψου ότι έχει ηχογραφήσει τόσες κασσέτες, c.d., τόσες συναυλίες σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Και πόσες ετοιμασίες για να πραγματοποιηθούν αυτά!


Κανένα πρόβλημα, απλά νόμιζα οτι τα θέλετε σε track και δεν έχω χρόνο να τα κόψω (χρωστάω αρκετά μαθήματα...).
 

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Αγαπητέ Παναγιώτη, δεν εννοώ να γίνει η ενασχόλησή σου με τα αρχεία ήχου [και γενικώς την βυζαντινή μουσική] εις βάρος των μαθημάτων σου. Απλά, ένα καλό που κάνεις, σκέφτομαι ότι είναι καλύτερο να γίνεται ολοκληρωμένο. Πάντως, υπόσχομαι μετά τις διακοπές του Πάσχα, να ανεβάσω πολύ υλικό, ειδικά από Στανίτσα.
 

Konstantinos Iliadis

Νέο μέλος
O Θ. Βασιλικός έχει κάποια χακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει, εκτώς απο φωνή με εκπληκτικές δυνατότητες:
α)πολύ καλή άρθρωση,
β)μελωδικότητα, ακόμη και στους αργούς ύμνους (Χερουβικά) χωρις να χάνεται η ενότητα του ύμνου,
γ)δεν είναι πρόχειρος,και την τελευταία συλλαβή θα την πει όσο πιο καλα μπορεί.
Οι υπερβολες που κάνει στις συναυλίες νομίζω οτι λείπουν από τις παλιές εκτελέσεις
 

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Από τον Θεόδωρο Βασιλικό παραθέτω στο forum μερικούς ύμνους της Αναλήψεως του Κυρίου. Δεν γνωρίζω περισσότερα πράγματα για την ηχογράφηση αυτή.
 

Attachments

  • Ανέβη ο Θεός εν αλαλαγμώ.mp3
    3.2 MB · Views: 280
  • Ανελήφθης εν δόξη.mp3
    403.1 KB · Views: 210
  • ιδιόμελα Αναλήψεως [πλ_β'].mp3
    2.9 MB · Views: 240
  • καθίσματα Αναλήψεως.mp3
    1.5 MB · Views: 203
  • προσόμοια αίνων Αναλήψεως.mp3
    2.2 MB · Views: 234

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Από παλαιά ηχογράφηση του Θεοδώρου Βασιλικού παραθέτω ύμνους του εσπερινού. Ψάλλει μέσα από το αναστασιματάριο του Ιωάννου, όπως μπόρεσα να συμπεράνω. Όμορφη εκτέλεση, σκέτη απόλαυση!
 

Attachments

  • εσπέρια βαρέως ήχου.mp3
    6.4 MB · Views: 172
  • Μήτηρ μεν εγνώσθης.mp3
    4 MB · Views: 141
  • απόστιχα βαρέως ήχου.mp3
    4.2 MB · Views: 142
  • απολυτίκιο - θεοτοκίο βαρέως.mp3
    2 MB · Views: 138

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Παραθέτω στην επισύναψη την αργή δοξολογία του Ιακώβου σε ήχο πρώτο τετράφωνο, όπως την ψάλλει ο Θεόδωρος Βασιλικός. Όπως μπορώ να συμπεράνω απ' τη φωνή του, πρόκειται για παλαιά ηχογράφηση, περίπου το 1980.
 

Attachments

  • αργή δοξολογία Ιακώβου [α' ήχος].mp3
    18 MB · Views: 249
κυριοι εχω στο αρχειο μου dvd με τον .κ θ.βασιλικο που εχω τραβηξει κατα καιρους ο ιδιος σε αθηνα θεσσαλονικη κ το πιο προσφατο στο πανηγυρι του χωριου μου στις 17κ18-01-2008.τα dvd κ καποιες κασσετες ζωντανες απο τον αγιο θωμα αμπελοκηπων τα εστειλα στον εξαιρετο κυριο βαγγελη λιναρδακη κ στον παναγιωτη κουβελο ωστε να ανεβασουν το σπανιο αρχειο μου στο ψαλτολογιον.οπως καταλαβαινετε εχω τρελα με τον κυριο βασιλικο οποτε αναμενετε κυριοι το αρχειο μου.θα παθετε την πλακα σας.
 
Ευχαριστω κ γω τον κυριο μπουσδεκη.
επισης τον κυριο λιναρδακη κ τον παναγιωτη κουβελο για την συμβολη τους στο σπανιο αυτο αρχειο που εχω.
 
Last edited:
Ενα μεγαλο ευχαριστω να πουμε ολοι στον εξαιρετο κυριο βαγγελη λιναρδακη για την προσπαθεια που κατεβαλε μαζι με τον φιλο του τον ιατρον κυριο χναρακη ωστε να ανεβασει τα αρχεια που του εστειλα απο το προσωπικο μου αρχειο στο ψαλτολογιον ωστε να μπορεσουν κ αλλοι ακροατες που τους αρεσει ο κυριος βασιλικος να τον ακουσουνε ζωντανα για να εχουν κ καποιο αλλο ακουσμα εκτος στουντιου.ο κυριος λιναρδακης θα ανεβασει κ τα υπολοιπα καθως επισης κ τα DVD που του εστειλα κ ευκαιρια να ακουσετε τον κυριο βασιλικο προσφατα στο πανηγυρι του χωριου μου στις 17και 18/01/2008.

Y.Γ
χωρις την βοηθεια των κυριων που ανεφερα πιο πανω το αρχειο αυτο θα το ακουγανε λιγοι ομως τωρα θα το ακουσουνε πολυ.
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ.....
 
Last edited:
Ενα μεγαλο ευχαριστω να πουμε ολοι στον εξαιρετο κυριο βαγγελη λιναρδακη για την προσπαθεια που κατεβαλε μαζι με τον φιλο του τον ιατρον κυριο χναρακη ωστε να ανεβασουν τα αρχεια που του εστειλα απο το προσωπικο μου αρχειο στο ψαλτολογιον ωστε να μπορεσουν να ακουσουνε οι ακροατες τον κυριο βασιλικο με εναν αλλο τροπο δηλαδη ζωντανα κ οχι σε κασσετες στουντιου που τον εχουμε συνηθησει.ο κυριος λιναρδακης στις επομενες εβδομαδες θα ανεβασει κ τα υπολοιπα καθως επισης κ τα DVD που του εστειλα με πιο προσφατο τον ιανουαριο του 2008 στο πανηγυρι του χωριου μου.σε οσους αρεσει ο κ.βασιλικος θα πρεπει να κανετε λιγη υπομονη μεχρι να ανεβουν ολα γι αυτο συνιστω οχι βιασυνη κ να μην γινομαστε κουραστικοι στους κυριους που ανεφερα.καταλαβαινετε τι λεω..

Υ.Γ
χωρις την βοηθεια τους το αρχειο αυτο θα το ακουγανε λιγοι, τωρα ομως θα το ακουσουνε πολλοι.
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ......
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
παναγιωτη κουβελο μπουσδεκη πατρας βαγγελη λιναρδακη χναρακη βασιλικος θ.βασιλικο ΚΑΛΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗ......

Τά κεφαλαῖα μπῆκαν στό τέλος!
[ΚΑΛΟΙ (sic)] Καλό κι αὐτό!​

 
Ο π.Μάξιμος έχει απόλυτο δίκαιο πάνω σε αυτό το θέμα οπότε συνιστώ και στους υπολοίπους να βάζουνε πάντα τόνους εκεί που πρέπει όπως και όλα τα ονόματα να τα ξεκινάμε με κεφαλαία και όχι με μικρά.Η παρέμβαση που έκανε ήτανε σωστή.Τον ευχαριστούμε πολύ γιατί η σελίδα αυτή που μας φιλοξενεί όλους μας έχει και κάποιους όρους τους οποίους πρέπει να τηρούμε όλοι μας γιατί η γλώσσα είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που μας απέμεινε και δεν πρέπει να την παραποιούμε.
 

GPA

Νέο μέλος
Είχα την τύχη, από μικρό παιδάκι, από τα μέσα της δεκαετίας του 70, να θητεύσω δίπλα στον υπέροχο αυτό άνθρωπο και δάσκαλο, το Θεόδωρο Βασιλικό. Δυστυχώς η τελευταία δεκαετία, με έχει απομακρύνει από δίπλα του και από τον Αγ. Θωμά γενικώς, λόγω των έντονων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Θα ήθελα όμως, να τονίσω λίγα πραγματικά γεγονότα. Η βυζαντινή μουσική αγαπητοί φίλοι, είναι τέχνη και μάλιστα δύσκολη τέχνη, με αυτοκρατορικό μεγαλείο και εκφορά. Αλλωστε μορφοποιήθηκε, εκφράσθηκε, ερμηνεύτηκε και αποδόθηκε, σε μια περίοδο, εξαιρετικά μεγαλοπρεπή και ένδοξη για την ιστορία μας. Θεωρώ πως ο ΘΒ μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια, με την τέχνη του και την εκπληκτική του φωνή και την εξαιρετική του χορωδία, από την οποία είχε απαιτήσεις τελειότητας, να εκφράσει και να ερμηνεύσει με τον καλύτερο τρόπο, τη λαμπρή πλευρά του μεγαλείου της βυζαντινής μουσικής. Και έτσι, από την πλευρά του, ο ΘΒ, επί δεκαετίες, έφερε πολύ κόσμο, πάρα πολύ κόσμο, πίσω στην εκκλησία. Και όχι μόνο στα πανηγύρια ή στις συναυλίες. Μέλημά του ήταν, το πρώτον ο κόσμος να κατανοεί τι ακούει, γι' αυτό και η καθαρότητα και η σαφήνεια στην εκφορά των ύμνων ήταν και είναι απαραίτητη συνθήκη γι αυτόν. Οπως και η αποδιδόμενη μουσική, συνδυασμένη με το ισοκράτημα (που κάποιοι το θεωρούν υπερβολικό), να ταιριάζουν όσο το δυνατόν, με το νόημα του ψαλλομένου ύμνου. Και όλα αυτά σε αντίθεση με τις ακατάλυπτες και μασημένες εκφορές πολλών ιεροψαλτών που, δυστυχώς, μοιάζουν να κάνουν αγγαρεία. Η βαφτίζουν μια εξαιρετικά μονότονη ψαλτική συμπεριφορά, ως παράδοση. Βεβαίως, δεν μπορεί όλοι να έχομε το χάρισμα του Στανίτσα, του Καραμάνη, του Χατζημάρκου, του Βασιλικού κ.α., που μπορούσαν και σκέπτονταν τη μουσική την ώρα που έψαλλαν. Γιατί σας διαβεβαιώ, υπήρξαν πολλές φορές που ο Βασιλικός συνέθετε την ώρα που έψελνε και ταυτόχρονα μας άλλαζε "στον αέρα" το ισοκράτημα. Το κυριότερο όμως για εμένα ήταν, πως κατέστησε γνωστή τη βυαζιντινή μουσική στο εξωτερικό και σε δύσκολες εποχές. Θυμίζω την πανευρωπαική ραδιοφωνική μετάδοση της ορθόδοξης νεκρώσιμης ακολουθίας στη βασιλική του Σεν Ντενί στο Παρίσι, που άφησε εκστατικούς όλους τους ακροατές, όπως και τη συναυλία ενώπιον του Ποντίφηκα στο Βατικανό, παρουσία 60.000 τουλάχιστον ιταλών πολιτών. Μακάρι να υπήρχαν συνεχιστές αυτού του έργου. Το εύχομαι πραγματικά. Και παράλληλα, θα εξακολουθήσω να ευχαριστώ το δάσκαλο αυτό, όχι γιατί με έμαθε εμένα ή άλλους μουσική, αλλά γιατί εξαιτίας του, λατρέψαμε τη μουσική αυτή.
 
D

Dennis Lampros

Guest
Γεια σας φιλοι μου ειμαι καινουργιος στο forum και εχω τρελα με Βασιλικο.Ειναι ο καλυτερος τον καλυτερων με φοβερες γνωσεις και φυσικα θεϊκη φωνη.Εχω περιπου 20 κασσετες του και θα με χαροποιουσε ιδιαιτερως αν ανεβαζατε καινουργια αρχεια.Ευχαριστω πολυ θα χαρω πολυ να επικοινωνουμε!!!
 
D

Dennis Lampros

Guest
Σωστά. Κατηγορούμε πολλές φορές ψάλτες, είτε για τον τρόπο που ψάλλουν (στα πανηγύρια εννοείται και στις εκδηλωσεις), είτε για τα χρήματα που παίρνουν, αφού ο κόσμος τους πληρώνει και ζητά να ακούσει τα ανάλογα...

Συμφωνω ο Βασιλικος ειναι κατι το εξαιρετικο.Εναι ο καλυτερος ολων!
 
D

Dennis Lampros

Guest
Τα κολπα αυτα απλως δεν μπορει να τα κανει αλλος!Εγω παντως δεν το βλεπω σαν εμποριο αλλα σαν μια διαδωση της Β.Μουσικης που κανενας σαν τον Βασιλικο δεν την εχει διαδωσει με τοσο εξαιρετικο και αξιοθαυμαστο τροπο
 
D

Dennis Lampros

Guest
για τον αγαπητο Θ.Βασιλικο το μονο που μπορω να εκφρασω ειναι βαθεια εκτιμιση και θαυμασμο για ολα εχει κανει στην καριερα του..μια σπανια ιεροψαλτικη φωνη με απαραμιλλη ερμηνεια των υμνων...απλα ΨΑΛΤΑΡΑ...
 
Top