"Βασική" ψαλτική εκπαίδευση

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Εύχομαι σε όλους να αναστηθούμε κ εμείς μαζί με το Χριστό και στο μέλλοντα αιώνα να κάνουμε μια ωραία χορωδία, όπου θα ψέλνουμε όλη μέρα.

Ήθελα να συζητήσουμε ένα θέμα. Αν κ νέος στη ψαλτική έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετοί "πρόθυμοι κύριοι" (δανείζομαι την έκφραση απο κάποιο μέλος, δε θυμάμαι :)) να ασχοληθούν με το αναλόγιο. Και γενικά πιστεύω ο μέσος άνθρωπος που αγαπάει την εκκλησία και τις ακολουθίες, με λίγο "σπρώξιμο" θέλει να μάθει να ψέλνει. Κ σε ποιόν δεν αρέσει εξ άλλου το τραγούδι ή στη περίπτωσή μας το ψάλσιμο.

Λοιπόν κατα καιρούς γνωρίζω τέτοιους "πρόθυμους" που θέλουν να μάθουν, οπότε τους λέω κανα προσόμοιο, απολυτίκια κτλ και βλέπουμε.

Επειδή έτσι όμως δε γίνεται δουλειά, σκέφτηκα να φτιάξω ένα "εκπαιδευτικό" Cd με τα 8 αναστάσιμα απολυτίκια, τα θεοτοκία, τα βασικά προσόμοια, ειρμούς κανόνων κτλ. Ε μετά τι άλλο, Κεκραγάρια στους 8 ήχους (στιχηραρικά αλλά κ ειρμολογικά). Το πολύ πολύ να φτιάξω 2 Cd :)

Στο αρχείο μου κάτι έχω αλλά μου λείπουν και πολλά. Σκέφτηκα να βάλω τροπάρια απο παλαιούς ψάλτες αλλά χρειάζονται καλής ποιότητας ηχογραφήσεις.

Απο το να ηχογραφήσω εμένα, ζητώ τη βοήθειά σας να μαζέψουμε "εκπαιδευτικό" υλικό απο παλαιούς, και να φτιάξουμε ένα - δυο Cd με τα "βασικά" για έναν εμπειρικό ψάλτη. Κάτι θα υπάρχει, δε μπορεί! Ε, απο κει και πέρα όποιος γλυκαθεί ας μάθει κ μουσική.

Όταν έκανα τα πρώτα-πρώτα μου βήματα αυτό ακριβώς ήθελα αλλά δεν το είχα. Πιστεύω θα βοηθήσει αρκετά όσους το σκέφτονται αλλά δεν...Τι λέτε, αξίζει το κόπο?

Χαιρετισμούς!
 

kaelthas

Νεκτάριος Ρ.
Το τελευταίο Cd που κυκλοφόρησε πρόσφατα η Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας είναι αυτό που ζητάς. Πρόκειται για μία κασσέτα που είχε ηχογραφηθεί το 90' με σκοπό να σταλεί στους Βορειοηπειρώτες. Για κάποιου λόγους όμως δεν προχώρησε. Τελικά την κυκλοφόρησαν τώρα. Επείδή όμως ήταν κασσέτα δεν έχει πολλά κομμάτια αλλά κάποιες επιλογές

Τα περιεχόμενα του Cd φαίνονται στην εικόνα που ανεβάζω:
 

Attachments

  • Ύμνοι Θείας Λατρείας.jpg
    320.5 KB · Views: 118
Top