Βαμβουδάκης Εμμανουήλ

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Παλαιότερο αφιέρωμα στο Αναλόγιον (analogion.com) για τον Εμμανουήλ Βαμβουδάκη εκ Σάμου, πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Αναφέρεται οτι ηχογράφησε 3 δίσκους με ψαλτική παρόλαυτά μόνο ελάχιστες ηχογραφήσεις κυκλοφορούν. Έχει κανείς άλλα του Βαμβουδάκη από αυτά που έχω ήδη αναρτήσει στο αφιέρωμα; Ευχαριστώ πολύ.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
[Σημείωμα συντονιστή (ΔΚ)] Μεταφέρθηκε από άλλο θέμα

Από ηχογράφηση του 1926 στην Αθήνα (Πλάκα;) επισυνάπτω δύο μέλη που αποδίδει ο Γ. Βαμβουδάκης, πρωτοψάλτης του Παναγίου Τάφου. Η χροιά και ο τρόπος της φωνής του μοιάζουν λίγο στον Φιρφιρή. Γνωρίζει κάποιος κάτι γι' αυτόν;
 

Attachments

  • Δεύτε ίδωμεν πιστοί - Λαθών ετέχθης.mp3
    2.8 MB · Views: 292
Last edited by a moderator:

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Ο Σάμιος Εμμανουήλ Γ. Βαμβουδάκης - Μουσικοδιδάσκαλος και Διευθυντής των χορών του Παναγίου Τάφου - είχε πολλούς μαθητές στη Σάμο μεταξύ των οποίων το δάσκαλό μου (+) Ματθαίο Ανδρέου, τον μουσικολόγο καθηγητή κ. Γεώργιο Αγγελινάρα, και αν θυμάμαι καλά τον κ. Χρήστο Χατζηνικολάου. Έχω το βιβλίο του ΝΕΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΑΜΟΣ, ΒΑΘΥ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ 1921, τα Ανοιξαντάρια σε ήχο τέταρτο νενανώ καταχωρηθέντα σε κάποιο έντυπο, και φωτοτυπία αυτογράφου του "Νυν αι δυνάμεις" (ένα πολύ δύσκολο μάθημα) θα το ανεβάσω όταν μπορέσω να το κάθαρίσω λίγο γιατί δεν βλέπεται. Για το μάθημα αυτό ο Ματθαίος Ανδρέου έλεγε: Αυτό το μάθημα θέλει γερά κότσια για να το ψάλλει κανείς.
 

Shota

Παλαιό Μέλος
Χωρίς καμμία αμφιβολία σπουδαιότατος ψάλτης. O τρόπος της φωνής του είναι ελαφρά δυτικός (μου θυμίζει λίγο τον περίφημο Titta Ruffo), αλλα αυτή ήταν μάλλον η μόδα της εποχής. Στους λαρυγγισμούς τον θυμίζει ο Σφήκας αλλά ο Βαμβουδάκης «χτυπάει» καλύτερα και είναι πιο «ηγεμονικός», νομίζω.
 

prenumele

Παλαιό Μέλος
ο τρόπος της φωνής του μοιάζουν λίγο στον Φιρφιρή. Γνωρίζει κάποιος κάτι γι' αυτόν;
Ότι ούτε ο τρόπος της φωνής του ούτε ο τρόπος των φωνών των μαθητών του έχουν σχέση με τον Φιρφιρή.
 

Doukellis

Ιωάννης Δουκέλλης
Είχα εδώ και πολύ καιρό εντοπίσει μια ανακρίβεια στο αφιέρωμα στον Εμμανουήλ Βαμβουδάκη οποίο παραπέμπει ο Dimitri http://analogion.com/site/html/Bamboudakis.html , αλλά είχα αμελήσει να απαντήσω και τελικά το ξέχασα.:(
Αφορμή για τη σημερινή παρέμβασή μου απετέλεσε το παρακάτω μήνυμα http://analogion.com/forum/showpost.php?p=203649&postcount=3 σε άλλο θέμα του forum, στο οποίο αναφέρεται πάλι λανθασμένα ότι ο Εμμανουήλ Βαμβουδάκης διετέλεσε μαθητής του Νικολάου Γεωργίου Πρωτοψάλτου Σμύρνης, πράγμα που δεν ισχύει, πως θα μπορούσε άλλωστε αφού ο Πρωτοψάλτης Νικόλαος Γεωργίου εκοιμήθη το έτος 1887 βλέπε και εδώ http://www.e-kere.gr/βιογραφικά/ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ-ΣΜΥΡΝΗΣ ενώ ο Εμμανουήλ Βαμβουδάκης γεννήθηκε το 1884.
Το λάθος αυτό πιθανότατα γίνεται λόγω του "μέντορα" του Εμμανουήλ Βαμβουδάκη, Μητροπολίτου Αθανασίου Καποράλη, ο οποίος όντως διετέλεσε μαθητής του Πρωτοψάλτου Σμύρνης Νικολάου.
Για τη σχέση του Εμμανουήλ Βαμβουδάκη με τον Αθανάσιο Καποράλη αναρτώ απόσπασμα από το βιβλίο του Δασκάλου μου και μαθητή του Εμμανουήλ Βαμβουδάκη, κ. Γεωργίου Αγγελινάρα "Εκφρασις της Ψαλτικής Τέχνης" εκδόσεις Αθως 2009, υποσχόμενος πως μόλις μπορέσω θα αναρτήσω ολόκληρο το κεφάλαιο για τον επιφανέστερο των Σαμίων Μουσικοδιδασκάλων.
 

Attachments

  • σάρωση0001.jpg
    1.3 MB · Views: 33
  • σάρωση0002.jpg
    807.2 KB · Views: 28
Top