Βίντεο ΕΡΤ 1977 «Από την Βυζαντινή Παράδοση της Θεσσαλονίκης» με Αθ. Καραμάνη, Χ. Ταλιαδώρο, Αβ. Ευθυμιάδη.

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
#1
Στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, που δίδεται πλέον ελεύθερα στο ίντερνετ, υπάρχει ένα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ, που παραγματικά θα ενθουσιάσει κάθε φίλο των μεγάλων Θεσσαλονικέων δασκάλων μας Καραμάνη, Ταλιαδώρου και Αβραάμ Ευθυμιάδη. Πρόκειται για ένα επεισόδιο της παμπάλαιης εκπομπής Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ, με τον τίτλο ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Το επεισόδιο αυτό ήταν αφιερωμένο στους ιεροψάλτες της Θεσσαλονίκης. Στο επεισόδιο αυτό εμφανίζονται ο Καραμάνης με το τότε παιδί-θαύμα, τον Αυγουστίνο Ανδρικόπουλο, καθώς και ο Ταλιαδώρος, με τον χορό του συλλόγου ιεροψαλτών, τον οποίον και διευθύνει, καθώς και ο Αβραάμ Ευθυμιάδης.

Δεν χρειάζεται νομίζω να πω τίποτε άλλο.

Για να βρείτε την εκπομπή θα πάτε στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ και πιο συγκεκριμένα στην διεύθυνση http://www.ert-archives.gr/V3/public/d--index-archive-tv-movies.aspx

Όταν ανοίξει την σχετική σελίδα, θα βάλετε εκεί που λέει Αναζήτηση κειμένου μόνον την λέξη ΠΡΙΓΚΟΣ και θα πατήσετε την κόκκινη μπάρα της αναζήτησης και αμέσως θα σας πάει στην συγκεκριμένη εκπομπή. Την οποία εκπομπη για να την δείτε θα πατήσετε το κουμπάκι με το βελάκι που βρίσκεται κάτω από την φωτογραφία (Θα τα δείτε όλ' αυτά) και καλή θέαση!


Υ.Γ.
Η εκπομπή μπορεί να χρονολογηθεί με βεβαιότητα στο 1977.
 
Last edited by a moderator:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#2
Αναρωτιέμαι, πόσα θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει κάποιος για να έχει τον άρχοντα, κατ' αυτόν τον τρόπο, ως «προσωπικό εκγυμναστή»;
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#3
Ευχαριστούμε θερμά για τον συλλεκτικό αυτό θησαυρό!

Η διεύθυνση του βίντεο είναι http://archive.ert.gr/69580/ (για να μην μπλέκουμε με αναζητήσεις).
 
Last edited by a moderator:

apostolos

Απόστολος Κομπίτσης
#4
Πάρα, πάρα πολύ ενδιαφέρον και συγκινητικό βίντεο!!! Ευχαριστούμε πολύ!

Απόστολος
 

agrovas

Βασίλης Αγροκώστας
#5
Αυτό το παιδί θαύμα σήμερα πού βρίσκεται;;;;;

Έχω μείνει άναυδος από την εκτελεστική του δεινότητα!!!!!!:eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek:
 
#9
Από φίλον συνάδελφο έλαβα το επόμενο μήνυμα. . .

"Για τους μύστες της Βυζαντινής μας Μουσικής. Μια εκπομπή από το αρχείο της ΕΡΤ, στην οποία μιλούν και ψάλλουν οι Άρχοντες Πρωτοψάλτες κ. Χαρίλαος Ταλιαδώρος και Αθανάσιος Καραμάνης, καθώς και ο μακαριστός δάσκαλός μου Αβραάμ Ευθυμιάδης. Μια εκπομπή μνημείο για την νεότερη φωνητική μας και όχι μόνον παράδοση."

---------------------------

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

"Η εκπομπή «Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ» παρουσιάζει ένα επεισόδιο με τίτλο «ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη βυζαντινή μουσική, και στη βυζαντινή αγιογραφία. Στη συμπρωτεύουσα πολλοί άνθρωποι, και ειδικά νέοι, ασχολούνται με την χριστιανική εκκλησιαστική παράδοση. Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, κατάφερε να διατηρήσει πολλούς καλούς εκτελεστές της βυζαντινής μουσικής. Από εκεί πέρασε και ο τελευταίος μεγάλος άρχοντας πρωτοψάλτης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΙΓΓΟΣ, ο οποίος ίδρυσε εκεί δική του σχολή. Η εκκλησιαστική παράδοση έχει διατηρηθεί στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ πολύ καλύτερα απ’ ό,τι σε άλλες πόλεις της χώρας μας. Στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της συμπρωτεύουσας φοιτούν πάνω από 200 άτομα κάθε χρόνο, προσωπικότητες γεμάτες μεράκι και όρεξη να καταπιαστούν με αυτό το ιδιαίτερο είδος τέχνης. Δυστυχώς, βέβαια, κάποιοι άνθρωποι που ασχολούνται με την αγιογραφία και έχουν δώσει την ψυχή τους σε αυτό, έχουν παραγκωνιστεί από την κοινωνία, επειδή δεν έχουν φοιτήσει σε κάποια μεγάλη σχολή. Δηλαδή, παρόλο που ορισμένα άτομα μπορεί να είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι, δεν γνωρίζουν από την κοινωνία την αναγνώριση, την ενίσχυση, και το ενδιαφέρον που θα τους άξιζε."

Από http://archive.ert.gr/69580/


. . .
 
Last edited by a moderator:

PavlosKouris

Pavlos Papadopaidi
#10
Ευτυχώς που υπάρχει η Ε.Ρ.Τ. κ κάποιοι "μερακλήδες"
υπάλληλοι κ συνεργάτες κ έχει διασωθεί ο πλούτος αυτός.:)
Τάσσο ευχαριστούμε κ εσένα κ το φίλο σου.
Το αφιέρωμα ξεκινά με τον Αθ.Καραμάνη κ ένα μικρό μαθητή του
να συνψάλλουν τον Τρισάγιο ύμνο κ το αντίστοιχο Δύναμις.
Ακούει στο όνομα Αυγουστίνος.
(Γνωρίζουμε ποιό καλλίφωνο καναρίνι είναι ο μικρός;)
Αφού στα πρώτα 8 λεπτά κάνει ένα "μικρό πέρασμα" στην
Τέχνη της Βυζαντινής Αγιογραφίας βλέπουμε τον αείμνηστο
κυρ.Αβραάμ Ευθυμιάδη (στα νιάτα του, Θεός σχωρέστον),
Ταλιαδώρος (σε πρόβα με τη χορωδία του Συλλόγου-υποθέτω-
με τα χαρακτηριστικά γυαλιά του στο ""Κύριε των Δυνάμεων).
Μιλά ο Αθανάσιος Καραμάνης, ακούμε τον Χ.Ταλιαδώρο
να ψάλει απόσπασμα του "Ευλογημένη" από στήθους.
Αξίζει να το παρακολουθήσετε ολόκληρο το αφιέρωμα.
Υποθέτω ότι είμαστε τέλη της δεκαετίας του '70;
 
Last edited by a moderator:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#14
Με κοπτική-ραπτική ένωσα 4 τμήματα από το «Ευλογημένη» του Μπερεκέτου, ανάμεσα στα οποία μεσολαβούσαν ομιλίες του Ταλιαδώρου, και ανέβασα το αποτέλεσμα στο youtube.

Από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα» και το επεισόδιο «Από τη Βυζαντινή Παράδοση της Θεσσαλονίκης» που προβλήθηκε στις 25/12/1978 και αναρτήθηκε εδώ: http://archive.ert.gr/69580/, παρατίθενται πλάνα από πρόβα της χορωδίας του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης κ. Χαριλάου Ταλιαδώρου. Ο δάσκαλος ψάλλει το μέλος «Ευλογημένη συ εν γυναιξί» σε ήχο δ' από το οκτάηχο «Θεοτόκε Παρθένε» του Πέτρου Μπερεκέτου και ακολούθως το επαναλαμβάνει ο χορός. Δυστυχώς, στο μοντάζ του ντοκιμαντέρ κόπηκε το μεγαλύτερο μέρος από το κράτημα στη μονωδία του δασκάλου και ένα τμήμα πριν από το κράτημα από την επανάληψη του χορού. Η πρόβα γίνεται στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#15
[Σημείωμα συντονιστή] Τέσσερα όμοια θέματα συγχωνεύθηκαν, διαγράφηκαν κάποια μηνύματα ως διαδικαστικά, ενημερώθηκε ο νέος σύνδεσμος του αρχείου της ΕΡΤ και το θέμα, με μόνιμες ανακατευθύνσεις από τα υποφόρουμ των αναφερομένων Αρχόντων, κατάληξε στην Τοπική Παράδοση της Θεσσαλονίκης.
 
Top