ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ 1.1: Νέα έκδοση του πακέτου συγγραφής

kaelthas

Νεκτάριος Ρ.
Πάρα πολύ καλό! Δεν βλέπω να υστερεί σε κάτι σε σχέση με κάποιο κείμενο γραμμένο σε Word.
Αντιθέτως βλέπω πως έβαλες και Headnote, κάτι το οποίο όταν προσπάθησα να κάνω στο Word μου το έβαζε πολύ κοντά στα μουσικά φθογγόσημα (καλά, δεν το έψαξα και πολύ...)
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Ἀγαπητέ μου Γιῶργο,

Συμφωνῶ μαζί σου ὅτι τὰ ἀποτελέσματα ἀπὸ ἕνα πρόγραμμα σὰν τὸ InDesign εἶναι ὁλοφάνερα ἀνώτερα ἀπὸ κάτι ἀπὸ τὸ Word, ὅταν πρόκειται γιὰ κείμενα. Δὲν καταλαβαίνω, ὅμως, γιατὶ λὲς ὅτι αὐτὸ ἰσχύει καὶ γιὰ μουσικὰ κείμενα. Μπορεῖς νὰ μοῦ ἐξηγήσῃς τί συγκεκριμένα ἐννοεῖς;

Ἂν θέλῃς νὰ σχολιάσῃς ἕνα συγκεκριμένο μουσικὸ κείμενο γραμμένο στὸ Word, πάρε ἕνα ἀπὸ τὰ δικά μου, σὰν αὐτὸ τὸ βιβλιαράκι ποὺ ἔχει τὴν ἀκολουθία τοῦ γάμου στὰ ἀγγλικά: http://www.stanthonysmonastery.org/music/Mysteries/WeddingB.pdf Τὸ μέγεθος αὐτοῦ τοῦ ἀρχείου εἶναι 17 ΜΒ, ὁπότε χρειάζεται λίγος χρόνος νὰ τὸ κατεβάσῃ κανείς. Ἂν θέλῃς μόνο ἕνα τροπάριο ἀπ᾽ αὐτὸ τὸ βιβλιαράκι νὰ δῇς (γιὰ νὰ κερδίσῃς χρόνο στὸ κατέβασμα), μπορεῖς νὰ τὸ διαλέξῃς πατῶντας τὴ λέξι View στὴ σελίδα: http://www.stanthonysmonastery.org/music/WeddingB.htm

Εὐχαριστῶ
+π. Ἐφραίμ
πάτερ Εφραίμ, την ευχή σας.
(Να διευκρινίσω εξ αρχής ότι τα σχόλιά μου αναφέρονταν καθαρά σε μουσικές εκδόσεις, όχι στην ερασιτεχνική δουλειά του καθενός, όπως είμαι κι εγώ, που δεν οφείλει άλλωστε να γνωρίζει και πολλά).

Κατ' αρχήν εντυπωσιάστηκα από τα λίγα που πρόλαβα να δω από τη δουλειά σας για την ακολουθία του γάμου.

Έχετε δίκιο όμως ότι η διατύπωσή μου ήταν πολύ γενικευτική, ή μάλλον δεν εξέφρασα, ίσως από λεπτότητα, αυτό που ήθελα να εκφράσω: ότι δηλαδή έχουν γίνει πολλές βιαστικές εκδόσεις στο word με αρνητικά αποτελέσματα, αρκετά εμφανή (π.χ. αρχιγράμματα που αλλάζουν το διάστιχο της πρώτης αράδας, μεγάλες και ασύμμετρες αποστάσεις ανάμεσα στη γραμμή του κειμένου και της μουσικής, τίτλοι με έντονες υπογραμμίσεις, πρόχειρες έντονες κεφαλίδες, μεγάλα και ασύμμετρα κενά, απουσία στοίχισης στα αριστερά κ.ο.κ.). Αυτό που ήταν στην άκρη του μυαλού μου είναι πως κάποιος που θέλει να κάνει μια βιαστική δουλειά ή, κυρίως, δεν έχει πολλές γνώσεις καταφεύγει εύκολα στο word, γιατί του είναι πιο προσιτό.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει άριστα τη δουλειά του με το word αν την ξέρει πολύ καλά. Απόδειξη η δική σας δουλειά. Δεν υστερεί σε κάτι το εργαλείο, απλώς επιλέγεται από τους λιγότερο ειδικούς. Ένας ειδικός μπορεί να το αξιοποιήσει θαυμάσια. Με συγχωρείτε λοιπόν για τη διατύπωση.
Και πάλι θερμά συγχαρητήρια και είθε ο δωρεοδότης Θεός να σας αξιώσει να συνεχίσετε αυτό το υπέροχο έργο προς δόξαν του.
 
Last edited:

duodim

Δημήτρης Δημητρακόπουλος
Έχω γράψει το χερουβικό αυτό στο InDesign

Χρησιμοποιώ το πρόγραμμα του Πατρός Εφραίμ και του Στεφάνου περίπου 1,5 χρόνο. Έχω γράψει εκατοντάδες σελίδες, σήμερα γράφω αρκετά σύντομα αλλά με δικό μου τρόπο (ερασιτεχνικό), με απλή προσαρμογή του προτύπου, προσθέτοντας κάποια πλήκτρα για καλλιγραφικά, πολυτονικό κλπ. Αντί των πλαισίων που με μπερδεύουν, έχω κάνει στο word ως πρότυπο ένα αρχείο doc με πίνακα, 1 στήλης 2 γραμμών. Η πρώτη γραμμή έχει ρυθμιστεί με στυλ για τις γραμματοσειρές ΒΖ σε 22 στιγμ., πληκτρολόγιο Αγγλικά, η δεύτερη για το κείμενο σε 14 στιγμ., πληκτρολόγιο Ελληνικά.
Με αντιγραφή και επικόλληση ως πίνακα αυτών των δύο γραμμών(κενές) σχηματίζεις ένα μουσικό κείμενο όσες σελίδες θέλεις.
Στις μονές γραμμές γράφεται πρώτα το μουσικό κείμενο. Φροντίζω η γραφή να τελειώνει 1 περίπου εκατ. πριν το τέλος της κάθε γραμμής. Αφού γράψω το μουσικό κείμενο κάνω συνολική βελτίωση κειμένου, χρωματισμούς κλπ με τα σχετικά πλήκτρα που υπάρχουν. Στη συνέχεια "τεντώνω", όπου χρειάζεται, το μουσικό κείμενο για δεξια ευθυγράμμιση.
Αρχίζω στις ζυγές γραμμές και γράφω το ποιητικό κείμενο κάτω από το μουσικό. Αν κάπου χρειαστεί να χωρέσει κάποια συλλαβή σε μικρό φθογγόσημο μπορείς να "παίξεις" με "ανάπτυξη-σύμπτυξη" της μουσικής γραμμής με επιλογή της.
Μπορείς ακόμη να γράψεις, ανά γραμμή μουσικό κείμενο και αμέσως ποιητικό αλλά στο τέλος πρέπει να κάνεις βελτίωση πρώτα του μουσικού ανά γραμμή και προσαρμογή του ποιητικού και είναι ποιό χρονοβόρα διαδικασία.
Εντάξει, όλα αυτά ίσως φαίνονται αρκετά "ερασιτεχνικά" αλλά με εξυπηρετούν μια χαρά. Το βασικότερο είναι, ότι υπάρχει η αίσθηση του κλασικού χειρόγραφου τρόπου γραφής, σαν να γράφεις σε μια σελίδα ενός τετραδίου.
Επισυνάπτω, δείγμα γραφής, α)όπως φαίνεται η σελίδα όταν γράφεις και β)όταν τυπώνεις με αδιαφάνεια του πλέγματος.
Ευχαριστώ
 

Attachments

  • Agion Biktoron Apolytikion deigma grafis.pdf
    54.9 KB · Views: 79
  • Agion Biktoron apolytikion-1.pdf
    54.3 KB · Views: 65

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Πολύ ωραία η ιδέα σου αγαπητέ Δημήτρη. Φαντάσου τώρα ότι αν αντί για κελιά είχες (πανομοιότυπα) πλαίσια κειμένου, θα μπορούσες να συνδέσεις όλα τα ζυγά πλαίσια μεταξύ τους, το ίδιο και όλα τα μονά, κι έτσι με κάθε αλλαγή που κάνεις π.χ. σε μια μουσική θέση, θα τροποποιείται όλη η μετέπειτα σύνθεση αυτόματα, χωρίς δηλαδή να πρέπει να πας χειροκίνητα να αποκαταστήσεις σε κάθε κελί σου τη στοίχιση κ.λπ.

Το λέω αυτό, γιατί πολλές φορές βρισκόμαστε στην ανάγκη να τροποποιήσουμε παλιά μας κείμενα.
 
Last edited:

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Μπορείς να ανεβάσεις ένα δείγμα μουσικού κειμένου στο inDesign;
Φυσικά κάνε το upload σε μορφή pdf για να μην υπαρξει πρόβλημα με τα links και τις γραμματοσειρές
Τι να ανεβάσω ύστερα από αυτά που ανέβηκαν ήδη...
Ανεβάζω μια σελίδα που φτιάχτηκε κάπως πρόχειρα για τις ανάγκες μιας Παρακλήσεως.
 

Attachments

  • paraklisi-odi a.pdf
    75.2 KB · Views: 71

ixadin

Ηχάδιν
Επειδή φτιάχτηκε αυτό, μήπως κ. Σουλδάτε θα ήταν κάλο να ενταχθεί με το πακέτο σας, για να γίνει πιο ελκυστικό και πιο ανταγωνιστικό με τα άλλα που είναι επί πληρωμή;
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Επειδή φτιάχτηκε αυτό, μήπως κ. Σουλδάτε θα ήταν κάλο να ενταχθεί με το πακέτο σας, για να γίνει πιο ελκυστικό και πιο ανταγωνιστικό με τα άλλα που είναι επί πληρωμή;

Με ενημέρωσε χτες ο Δημήτρης για το εικονικό πληκτρολόγιο. Έχει κάνει καλή δουλειά και τον συγχαίρω! Η αλήθεια είναι ότι και κάποιος άλλος από τη Ρουμανία είχε φτιάξει ένα παρόμοιο εργαλείο. Αναγκάζομαι λοιπόν να τοποθετηθώ και δημόσια σχετικά με τη χρήση εικονικού πληκτρολογίου:

Είμαι 100% σίγουρος ότι η χρήση εικονικού πληκτρολογίου θα μειώσει την ταχύτητα συγγραφής. Και εξηγώ: Ενσωματώνοντας εικονικό πληκτρολόγιο στο πακέτο, πολλοί θα παρασυρθούν και θα γράφουν αποκλειστικά με αυτό καθώς σίγουρα στο ξεκίνημα είναι πιο εύκολο να γράφεις βλέποντας τα σύμβολα στην οθόνη παρά ψάχνοντας στο πληκτρολόγιο με τη βοήθεια τυπωμένων πινάκων. Με το πέρασμα του χρόνου όμως η ταχύτητα χρήσης του ποντικιού στο εικονικό πληκτρολόγιο δε βελτιώνεται καθώς απαιτεί μεγάλες κινήσεις από όλο το χέρι για να κινηθεί το ποντίκι στην οθόνη.

Αντίθετα, όποιος χρησιμοποιεί το κανονικό πληκτρολόγιο, μέσα σε 2-3 μέρες έχει απομνημονεύσει μηχανικά τις θέσεις των συνήθων συμβόλων και η ταχύτητά του βελτιώνεται συνεχώς. Μην ξεχνάτε ότι ο λόγος που πήρα το πακέτο ΕΖ από τον πατέρα Εφραίμ και το μετέτρεψα σε ΒΖ ήταν ότι το ΕΖ απαιτούσε μεγάλες κινήσεις του χεριού που εκτός από καθυστέρηση μου προκαλούσε και πόνο στον καρπό. Γράφω με τυφλό σύστημα και πατούσα συνεχώς με το αριστερό χέρι shift-1 για απόστροφο, shift με το τελευταίο δάκτυλο και 1 με το προτελευταίο, κάτι που σε κείμενο δεν ενοχλεί καθώς το "!" που υπάρχει στην ίδια θέση εμφανίζεται σπάνια. Μελέτησα αρκετά σύντομα και αργά κομμάτια πριν αποφασίσω για την τοποθέτηση των συμβόλων στο πληκτρολόγιο έτσι ώστε να απαιτούνται οι ελάχιστες δυνατές κινήσεις.

Η επιλογή αυτή των θέσεων των συμβόλων στο πληκτρολόγιο επιτρέπει τη γρήγορη απομνημόνευσή τους και την επιτάχυνση της πληκτρολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση εικονικού πληκτρολογίου.

Ο λόγος που δεν ενσωματώνω εικονικό πληκτρολόγιο έστω και ως προαιρετικό βοήθημα για όσους το προτιμούν είναι ότι είμαι σίγουρος ότι όλοι θα επαναπαυθούν στη φαινομενικά εύκολη λύση... :(
 

kaelthas

Νεκτάριος Ρ.
Έχει απόλυτο δίκιο ο Στεφανος. Όσο για την απομνημόνευση εγώ υπολογίζω ένα απόγευμα για τους βασικούς χαρακτήρες. Μέσα σε 2-3 μέρες έχεις μάθει τα πάντα (φθορές, χρονική αγωγή, μέτρα κτλ)
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Εγώ πάντως αυτή τη στιγμή με το πρόγραμμα ΒΖ θέλω 2 λεπτά περίπου για να γράψω μια σελίδα Α4. Πιο πολύ χρόνο χρειάζομαι για να γράψω το ποιητικό κείμενο απο κάτω (γύρω στα 5 λεπτά), δηλαδή υπολογίστε 7 λεπτά τη σελίδα. Στην αρχή γράφεις κάπως αργά αλλά σύντομα μαθαίνεις τις θέσεις των χαρακτήρων και γράφεις σα τρελός.
Σε καμμια βδομάδα μπορεί κανείς να πιάσει αυτή τη ταχύτητα.
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Εγώ πάντως αυτή τη στιγμή με το πρόγραμμα ΒΖ θέλω 2 λεπτά περίπου για να γράψω μια σελίδα Α4.
Μιχάλη, εννοείς ότι χρειάζεσαι αυτό τον χρόνο για να γράψεις τη μουσική με στοιχισμένους τους χαρακτήρες;
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
Το βάζω και εδώ ως σχετικό:

Κακά τα ψέματα, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να τοποθετήσεις το κείμενο κάτω ακριβώς από τους μουσικούς χαρακτήρες...

Ερώτηση προς κάθε ειδήμονα:

Θα υπάρξει ποτέ τρόπος ώστε πατώντας το "TAB" ο κέρσορας να πηγαίνει από χαρακτήρα σε χαρακτήρα (όταν γράφεις το κείμενο) και όχι εκεί που πάει ως συνήθως;

ΑΥΤΟ θα λύσει το πρόβλημα.

Το να γράφεις τους μουσικούς χαρακτήρες με το πληκτρολόγιο είναι αστεία υπόθεση... το κείμενο πρέπει να διορθωθεί - μεταβληθεί.
 

Σάββας Πραστίτης

Σάββας Πραστίτης
Ερώτηση από κάποιον χειρότερο και από αρχάριο.
Πώς μπορώ να εγκαταστήσω το πρόγραμμα σε περιβάλλον Windows Vista ( και με Office Vista);; Και το πρόγραμμα αλλά και τις μακροεντολές.
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Ερώτηση από κάποιον χειρότερο και από αρχάριο.
Πώς μπορώ να εγκαταστήσω το πρόγραμμα σε περιβάλλον Windows Vista ( και με Office Vista);; Και το πρόγραμμα αλλά και τις μακροεντολές.

Δυστυχώς δεν έχω δουλέψει σε Vista και δε γνωρίζω αν έχουν διαφορές. Όποιος γνωρίζει ας απαντήσει...
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Αγαπητοί φίλοι, δουλεύει μια χαρά σε windows vista και σε τελευταία έκδοση του office....
 

Σάββας Πραστίτης

Σάββας Πραστίτης
Αγαπητοί φίλοι, δουλεύει μια χαρά σε windows vista και σε τελευταία έκδοση του office....

πώς μπορώ να το λειτουργήσω τότε σε αυτό το λειτουργικό περιβάλλον; (συγγνώμη για όλα αυτά αλλά είμαι λιγάκι ανίδεος)...
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Το πακέτο των π. Εφραίμ - Σ. Σουλδάτου (γι' αυτό δεν μιλάτε;) λειτουργεί με ένα πρότυπο έγγραφο word που περιέχει πρόσθετο με κουμπιά και μαρκοεντολές. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα.
Τώρα το πώς ακριβώς γίνεται το κατέβασμα και η όλη διαδικασία μπορείτε να βρειτε αναλυτικές οδηγίες στο View attachment BZ__ODIGIES.pdf του κ. Σολδάτου.
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Συνεργάζεται με το OpenOffice και γενικά με linux;
κ. Σουλδάτο μήπως πρέπει να δείτε και τους χρήστες που χρησιμοποιούν ανοικτό κώδικα;
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Το πακέτο των π. Εφραίμ - Σ. Σουλδάτου (γι' αυτό δεν μιλάτε;) λειτουργεί με ένα πρότυπο έγγραφο word που περιέχει πρόσθετο με κουμπιά και μαρκοεντολές. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα.

Γιώργο, μπορείς να το εγκαταστήσεις μόνιμα στο word (αντιγράφοντας μακροεντολές, γραμματοσειρές και γραμμή εργαλείων) ώστε να μην ψάχνεις πάντα το αρχείο template.


Τώρα το πώς ακριβώς γίνεται το κατέβασμα και η όλη διαδικασία μπορείτε να βρειτε αναλυτικές οδηγίες στο View attachment 8842 του κ. Σολδάτου.

Σουλδάτος! Καμμιά σχέση με το Σολδάτο που κυκλοφορεί στο φόρουμ...


Κύριε Καλπακίδη,
Δυστυχώς και εγώ χρήστης mac είμαι! Προσπάθησα στην αρχή να το λειτουργήσω στο Microsoft Office for Mac αλλά ανακάλυψα ότι είναι διαφορετική η κωδικοποίηση των χαρακτήρων στις μακροεντολές. Από τότε, απλά ανοίγω το παλιό μου ΙΒΜ όποτε θέλω να γράψω κάτι... :(
 

kaelthas

Νεκτάριος Ρ.
Τελικά όλοι των Mac εδώ μαζευτήκαμε.
Εγώ κάνω το εξής. Ανοίγω το Word στο Paralles και γράφω το κείμενο μέχρι το σημείο που κάνω polish notes.
Στη συνέχεια κλείνω γρήγορα γρήγορα τα Windows (στα οποία έχω βάλει background της Apple για να ξεχνάω λίγο σε τι δουλεύω....)
Μετά στο Word στο MacOS συνεχίζω το κείμενο μου. Αν εχω κάνει κάπου λάθος μπορώ να το διορθώσω ή να βάλω τα ισοκρατήματα αφού οι γραμματοσειρές αναγνωρίζονται κανονικά (μονο οι μακροεντολές δεν δουλεύουν)
 
Top