Αρχείο Ηχογραφήσεων Ηλία Φραγκάκη

Αγαπητοί συνάδελφοι, Χριστός Ανέστη!
Στα επόμενα μηνύματα, θα παρουσιάσουμε ορισμένες ηχογραφήσεις του αγαπητού φίλου Ηλία Φραγκάκη, εκ των οποίων
κάποιες είναι ζωντανές από τον Ι.Ναό Αγ.Τριάδος Γλυφάδας, όπου διακονεί ως Πρωτοψάλτης τα τελευταία 5 συναπτά έτη.
Αρχικά, ένα Χερουβικό σε ήχο πλ.α’ και μέλος Γ.Βινάκη το οποίο μας έχει παρουσιάσει στο πόνημά του «Μουσικόν Κυριακοδρόμιον-ήχος πλ.α’»,
που κυκλοφορεί ψηφιακά.
Όσον αφορά το βιογραφικό του αειμνήστου Γεωργίου Βινάκη, μπορεί κανείς να ανατρέξει στην σελίδα του στην κατηγορία "Ηχογραφήσεις", το οποίο
έχει συντάξει ο σεβαστός Πρωτοψάλτης Χίου κ.Δημήτρης Δημητρακόπουλος.
 

Attachments

  • Χερουβικό Γ.Βινάκη-ήχος πλ.α'.mp3
    14.5 MB · Views: 226

duodim

Δημήτρης Δημητρακόπουλος
Αγαπητοί συνάδελφοι, Χριστός Ανέστη!
Στα επόμενα μηνύματα, θα παρουσιάσουμε ορισμένες ηχογραφήσεις του αγαπητού φίλου Ηλία Φραγκάκη, εκ των οποίων
κάποιες είναι ζωντανές από τον Ι.Ναό Αγ.Τριάδος Γλυφάδας, όπου διακονεί ως Πρωτοψάλτης τα τελευταία 5 συναπτά έτη.
Αρχικά, ένα Χερουβικό σε ήχο πλ.α’ και μέλος Γ.Βινάκη το οποίο μας έχει παρουσιάσει στο πόνημά του «Μουσικόν Κυριακοδρόμιον-ήχος πλ.α’»,
που κυκλοφορεί ψηφιακά........

Ηλία, μπράβο σου! Είμαι βέβαιος, πώς και οι αείμνηστοι Χατζησταμάτης, Σφήκας, Βουτσής θα συμφωνούσαν μαζί μου. Τιμάς τη Χιώτικη ψαλτική παράδοση. Και ο Βινάκης έβαλε ένα μεγάλο λιθάρι στο κτίσιμο της. Να' σαι καλά.
 
Εάν δεν είναι κόπος και δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, ας ανεβεί και το κείμενο του χερουβικού.
Μετά την αίτησή σας να παρουσιαστεί το μουσικό κείμενο του Χερουβικού σε ήχο πλ.α’ και μέλος Γ.Βινάκη, ο αγαπητός φίλος Ηλίας Φραγκάκης με μεγάλη προθυμία μου παραχώρησε χειρόγραφο του μαθητού του Γ.Βινάκη αειμνήστου Λεωνίδα Σφήκα.
Ο Λεωνίδας Σφήκας, όντας ένας από τους σημαντικότερους μαθητές του Γ.Βινάκη, διέσωσε αλλά και διέδωσε το έργο και ύφος του σπουδαίου Κωνσταντινουπολίτου διδασκάλου του και σήμερα ένα δείγμα φτάνει στα χέρια μας από τον φίλο Ηλία Φραγκάκη, στον οποίον παραχωρήθηκε από τον Λεωνίδα Σφήκα ως δείγμα εκτιμήσεως και πατρικής αγάπης.
Επίσης, παρουσιάζουμε ένα Άξιον εστίν σε ήχο πλ.β’ και μέλος Γ.Βινάκη, από το βιβλίο «Μουσικόν Κυριακοδρόμιον-ήχος πλ.β’», που επιμελείται ο Ηλίας Φραγκάκης, καθώς και ζωντανή ηχογράφηση από τον ίδιο.
Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων αυτών των σπουδαίων διδασκάλων, οι οποίοι εργαζόμενοι σε δύσκολες εποχές, κατάφεραν να διατηρήσουν την ιερά αυτή τέχνη και να την μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενεές!!!
 

Attachments

  • Χερουβικό Γ.Βινάκη-ήχος πλ.α'.pdf
    388.5 KB · Views: 146
  • Άξιον εστίν Γ.Βινάκη-ήχος πλ.β'.mp3
    4 MB · Views: 113
  • Άξιον εστίν Γ.Βινάκη-ήχος πλ.β'.pdf
    793.3 KB · Views: 96
Last edited:
Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Πνεύματος, παρουσιάζουμε το Δοξαστικό του Εσπερινού «Βασιλεύ Ουράνιε» σε μέλος Γ.Βινάκη και ήχο πλ.β’, που εψάλη από χορό ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ι.Ν.Αγ.Τριάδος Γλυφάδας Ηλία Φραγκάκη, κατά τον περσινό Πανηγυρικό Εσπερινό. Την Πανήγυριν ελάμπρυνε με την παρουσία του και ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ.Λυκούργος Αγγελόπουλος.
Το παρόν χειρόγραφο παραχωρήθηκε ευγενικά στον Ηλία Φραγκάκη, ως δείγμα εμπιστοσύνης και αγάπης, από τον κ.Δημήτριον Γέμελον, υιό του αειμνήστου Γεωργίου Γεμέλου.
Ο Γεώργιος Γέμελος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μαθητές του Γ.Βινάκη και ένας μεγάλος Χιώτης Πρωτοψάλτης με σπουδαίο ανέκδοτο συγγραφικό έργο.
Τέλος, παραθέτουμε μια ιστορική φωτογραφία της δεκαετίας του ΄30, όπου στο κέντρο είναι ο αείμνηστος Γ.Βινάκης (†17-10-1939), μαθητής του Γ.Ραιδεστηνού του Β’(†Αύγουστος 1889), στα αριστερά ο Γεώργιος Γέμελος(†1972) και στα δεξιά ο πρώην Πρωτοψάλτης Χίου Νικόλαος Χατζησταμάτης(†15-2-1994).
 

Attachments

  • Βασιλεύ Ουράνιε Γ.Βινάκη-ήχος πλ.β'.mp3
    6.2 MB · Views: 107
  • Βασιλεύ Ουράνιε Γ.Βινάκη-ήχος πλ.β'.pdf
    2.6 MB · Views: 173
  • ΒΙΝΑΚΗΣ-ΓΕΜΕΛΟΣ-ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗΣ.jpg
    1.5 MB · Views: 93

Το παρόν χειρόγραφο παραχωρήθηκε ευγενικά στον Ηλία Φραγκάκη, ως δείγμα εμπιστοσύνης και αγάπης, από τον κ.Δημήτριον Γέμελον, υιό του αειμνήστου Γεωργίου Γεμέλου.

Το χειρόγραφο παραδόθηκε έτσι. Πόδες και ισοκρατήματα (όπως αντίστοιχα και υφεσοδιέσεις στα βιβλία του κ. Φραγκάκη) δεν είναι από το χέρι του Βινάκη. Να το λέμε παιδιά, δεν είναι κακό, αρκεί να το λέμε.
 
Last edited:
Σας παρουσιάζω τον σύνδεσμο στο Internet, όπου θα δείτε την τελετή λήξεως των Φροντιστηρίων Κατηχήσεως της Αποστολικής Διακονίας την Τετάρτη,26 Ιουνίου 2013, όπου διηύθυνε την Χορωδία των υποψηφίων Κατηχητών ο Ηλίας Φραγκάκης, ο οποίος διδάσκει το μάθημα της Βυζαντινής Μουσικής στους υποψηφίους Κατηχητές των Φροντιστηρίων Κατηχήσεως της Αποστολικής Διακονίας από το 1997.
http://intv.gr/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=456&Itemid=82
 
Μία ακόμη αριστοτεχνική εκτέλεση ενός "Άξιόν εστίν" Γ.Βινάκη-ήχος πλ.α' από τον αγαπητό Ηλία Φραγκάκη και σε ζωντανή εκτέλεση από τον Ι.Ν.Αγίας Τριάδος Γλυφάδας, όπου διακονεί ως Πρωτοψάλτης!
 

Attachments

  • ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ Γ.ΒΙΝΑΚΗ-ΗΧΟΣ ΠΛ.Α'.mp3
    3.4 MB · Views: 85
Σας παρουσιάζω τον σύνδεσμο στο Internet, όπου θα δείτε την τελετή λήξεως των Φροντιστηρίων Κατηχήσεως της Αποστολικής Διακονίας την Δευτέρα,23 Ιουνίου 2014, όπου διηύθυνε την Χορωδία των υποψηφίων Κατηχητών ο Ηλίας Φραγκάκης, ο οποίος διδάσκει το μάθημα της Βυζαντινής Μουσικής στους υποψηφίους Κατηχητές των Φροντιστηρίων Κατηχήσεως της Αποστολικής Διακονίας από το 1997.
http://www.youtube.com/watch?v=DRbj6cUCz6M
 
Την Κυριακή,14 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε Χριστουγεννιάτικη Εορτή στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Γλυφάδας
με τίτλο «Μελωδικό ταξίδι από το Βυζάντιο μέχρι τις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης».Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο.

Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον λάτρη της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής Σταυροφόρο Οικονόμο π. Γεώργιο Γαντζό, προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος,
ο οποίος και παρουσίασε το πρόγραμμα που καθήλωσε-όπως απεδείχθη στη συνέχεια- το πολυπληθές κοινό.

Το κύριο μέρος του προγράμματος της Χριστουγεννιάτικης Εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο «Αθηνάς Μαρτίνου»
(κάτω από τον Ιερό Ναό Αγ.Τριάδος), άνοιξε με επίκαιρη ομιλία του ο π. Νικόλαος Κουτρουμάνος, προϊστάμενος του Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου Θεομήτορος Αλίμου.

Επίκαιρους ύμνους απέδωσε χορωδία συνεργατών και συναδέλφων του Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος, κ. Ηλία Φραγκάκη, υπό τη διεύθυνσή του. Η χορωδία καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.

Το μελωδικό ταξίδι στις μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες της Ευρώπης κορυφώθηκε με τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από την Γηραιά Ήπειρο, που απέδωσαν η υψίφωνος Ανίλα Τέλι, την οποία συνόδευε στο πιάνο η Νίκη Σερανίδου.

Οι δύο διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδες ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη, ειδικά για την εκδήλωση και για μια ακόμη φορά δικαίωσαν τη φήμη τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος μετά το τέλος της επιτυχούς εκδήλωσης ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και συνεχάρη τους εφημερίους του Ι.Ν. π. Γεώργιο Γαντζό και π. Μάριο Χανόπουλο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο καθώς και την διαχειριστική Επιτροπή του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου, για την επιτυχή εκδήλωση.

Μεταξύ του ακροατηρίου και ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος δήλωσε κατενθουσιασμένος από την εκδήλωση του Ιερού Ναού.

Έχουμε την χαρά, λοιπόν, να παρουσιάσουμε μερικές φωτογραφίες καθώς και την ηχογράφηση των ύμνων που παρουσιάστηκαν από την χορωδία συνεργατών και συναδέλφων του Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος, κ. Ηλία Φραγκάκη, ευχόμενος όπως ο Θεός να τον χαριτώνει πάντοτε όπως συνεχίσει αόκνως το πολύπλευρο έργο του στον χώρο της Ψαλτικής!

Στις μονωδίες ψάλλουν οι Μουσικολογιώτατοι κ.Χρήστος Κωνσταντής, Πρωτοψάλτης Ι.Ν.Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας, και ο κ.Αντώνιος Αετόπουλος, Πρωτοψάλτης Ι.Ν.Αγ.Ανδρέα Κάτω Πατησίων.
 

Attachments

  • Εικόνα01.jpg
    42 KB · Views: 42
  • Εικόνα02.jpg
    45 KB · Views: 20
  • Εικόνα04.jpg
    247.6 KB · Views: 21
  • Εικόνα06.jpg
    53.7 KB · Views: 32
  • Εικόνα07.jpg
    51.3 KB · Views: 18
  • Εικόνα08.jpg
    42.4 KB · Views: 33
  • Εικόνα12.jpg
    38.3 KB · Views: 20
  • Track1.Α'-Ε'-Θ' Ωδή Προεόρτιων Καταβασιών Χριστουγέννων_Π.Μπερεκέτου-ήχος α'.mp3
    6.7 MB · Views: 40
  • Track2.Λαθών ετέχθης-Ανέτειλας Χριστέ_Τροπάρια Προφητειών-ήχος πλ.β' τετράφωνος.mp3
    5.1 MB · Views: 29
  • Track3.Χριστός γεννάται-Μεγάλυνον ψυχή μου(Χρ.Κωνσταντής)...-Μυστήριον ξένον_Καταβασίες Χριστουγ.mp3
    5.3 MB · Views: 31
  • Track4.Πάσα η γη_Εκλογή Πολυελέου Χριστουγέννων Λυκ.Αγγελοπούλου-ήχος δ' Άγια.mp3
    6 MB · Views: 36
  • Track5.Άστρον ήδη(Αντ.Αετόπουλος) Βαλασίου ιερέως&Κράτημα Ιωάννου Πρωτοψάλτου-ήχος α'.mp3
    13.7 MB · Views: 45

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Εδώ υπάρχει και το βίντεο με τα ψαλλόμενα μέλη της εορτής.
http://youtu.be/u4q5iUAQh_U

Βρε παιδιά ότι αξίζετε πολλά δε το αμφισβητεί κανείς, δηλαδή όντως είστε τεράστιοι, ευρείς, και με το δίκιο σας έχετε αυτή την ευρεία αναγνώριση ως ιεροψάλτες, δε χρειάζεται όμως να εμφανιζόσαστε πια και με τόσο ευρεία ανάλυση στο βίντεο! :rolleyes::D




Πολλά συγχαρητήρια.

Η ηχογράφηση πάντως θα μπορούσε να ήταν αρκετά πιο καθαρή.
 
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,παραθέτουμε παρακάτω τους συνδέσμους από τον Πανηγυρικό Εσπερινό(31-5-2015) και τον Πανηγυρικό Όρθρο-Θ.Λειτουργία(1-6-2015) από τον Ι.Ν.Αγ.Τριάδος Γλυφάδος.

Ως γνωστόν, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν.Αγ.Τριάδος Γλυφάδος είναι ο αγαπητός φίλος και συνάδελφος Ηλίας Φραγκάκης, στον οποίον ευχόμεθα ολόθερμα όπως ο Πανάγαθος Θεός να του δίνει πάντοτε υγεία και δύναμη, ώστε να κοσμεί το ιερό αναλόγιο και να συνεχίσει δυναμικά την πολύπλευρη διδακτική και εκδοτική δραστηριότητα στον χώρο της ψαλτικής τέχνης.


http://www.intv.gr/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=903&Itemid=77

http://www.intv.gr/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=904&Itemid=77
 
Top