Αρκτική μαρτυρία βαρέος ήχου

tasios

Ηλιόπουλος Αναστάσιος
Αγαπητοί συνάδελφοι. Ήθελα την σοφή κρίση σας. Η μαρτυρία ήχου του βαρέως (όλων των βάσεων) είναι με δύο τελίτσες ή με κεντήματα; Σε προφορική συζήτηση με τον κ. Ιωάννη Αρβανίτη, μου απάντησε ότι θα πρέπει να είναι δύο τελίτσες (μολονότι στα χειρόγραφά του βλέπω κεντήματα). Σε παλιά χειρόγραφα (π.χ. Αναστασιματάριον Χρυσάφου του Νέου), βλέπω κι εγώ δύο τελίτσες. Μπορεί να στέκουν και τα δύο; Συγχωρέστε με, εάν έχει απαντηθεί κάπου αλλού και κατευθύνετέ με, παρακαλώ, εκεί! Σας ευχαριστώ!

capture-20250905_135723.png
Μηνολόγιο (Μαρτίου-Αυγούστου) Χουρμούζιου χαρτοφύλακα
σελίδα 286
εικονίδιο 143

Ἀπολυτίκιον τῆς Ἁγίας Μεταμορφώσεως τοῦ Κυρίου (Πηγή)
Ἦχος βαρὺς
Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδύναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.

Last edited:
Αγαπητοί συνάδελφοι. Ήθελα την σοφή κρίση σας. Η μαρτυρία ήχου του βαρέως (όλων των βάσεων) είναι με δύο τελίτσες ή με κεντήματα; Σε προφορική συζήτηση με τον κ. Ιωάννη Αρβανίτη, μου απάντησε ότι θα πρέπει να είναι δύο τελίτσες (μολονότι στα χειρόγραφά του βλέπω κεντήματα). Σε παλιά χειρόγραφα (π.χ. Αναστασιματάριον Χρυσάφου του Νέου), βλέπω κι εγώ δύο τελίτσες. Μπορεί να στέκουν και τα δύο; Συγχωρέστε με, εάν έχει απαντηθεί κάπου αλλού και κατευθύνετέ με, παρακαλώ, εκεί! Σας ευχαριστώ!
Το σημάδι που μπαίνει κάτω από το ολίγον είναι η διπλή, η οποία αρχικά γραφόταν ως δύο μικρές οξείες (αυτό που σας φαίνεται σαν κεντήματα). Οι δύο οξείες εξελίχθηκαν εν συνεχεία σε δύο τελείτσες, που είναι και η σύγχρονη γραφή της διπλής. Οπότε, εάν θέλετε να τηρήσετε τον νεώτερο τρόπο γραφής, θα βάλετε δύο τελείτσες. Εάν θέλετε μια πιο αρχαϊκή εκδοχή, προτιμάτε τις δύο μικρές οξείες.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Για την αμεσότητα και την εγκυρότητα της απάντησης!

Αυτή η αρκτική μαρτυρία του βαρέος ήχου σας φαίνεται σωστή;
Σας δείχνω και του δευτέρου και του τρίτου ήχου για να έχετε μια ιδέα για την διπλή και τα κεντήματα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αρκτική μαρτυρία βαρέος ήχου:
modeVarys_image_1.png

Αρκτική μαρτυρία δευτέρου ήχου:
modeSecond_image_1.png

Αρκτική μαρτυρία τρίτου ήχου:
modeThird_image_1.png

Δύο υπορροές έχετε βάλλει αντί για δύο κεντήματα…

Χωρίς να έχω δει πως έχετε την υπορροή τα πέρασα για δύο υπορροές. Αλλά έστω κ έτσι γιατί διπλή στην μαρτυρία του Βαρέως;

Επίσης το «σκουληκάκι» κάτω από την μαρτυρία πρέπει να είναι παλαιογραφικό ΒΡ από τη λέξη Β(α)ρ(ύς). Πιστεύετε ότι το έχετε προσεγγίσει;

Back