[Ερώτηση] Από ποιο βιβλίο θα ψάλλουμε την Μ. Εβδομάδα;

petros

Παλαιό Μέλος
Όπως σε όλες τις ακολουθίες έτσι και σε αυτές τις Μεγάλης Εβδομάδας θα ήταν καλό ο ψάλτης να προσπαθεί να ακολουθεί το δρόμο της ψαλτικής παράδοσης, μακριά όχι μόνο από δυτικά ακούσματα, αλλά και από διασκευές σύγχρονες και παλιότερες που αποσκοπούν ίσως σε προσωπική προβολή.

Σε αυτό τον κλασσικό δρόμο κινείται το βιβλίο που έχει παρουσιαστεί εδώ: http://analogion.com/forum/showthread.php?t=16823 "Αι Ακολουθίαι της Μεγάλης Εβδομάδος" του συλλόγου προς διάδοσιν της εθνικής μουσικής - Σίμων Καράς.

Εδώ γράφω όχι για να ξαναπαρουσιάσω το ίδιο βιβλίο, αλλά για τους ψηφιακούς δίσκους της μονής Βατοπαιδίου! Όχι δε βρίσκομαι σε λάθος θέμα. Οι δίσκοι αυτοί συνοδεύονται από μικρό βιβλίο το οποίο ωστόσο περιέχει όλα τα μουσικά κείμενα! Εξαιρετικά καλλιγραφημένα από τον πλέον ειδικό στο είδος Δρ. Μιχαήλ Στρουμπάκη, και πολύ καθαρά ώστε να μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν από τους ψάλτες κατά τη διάρκεια των ακολουθιών και συγκεκριμένα να χρησιμοποιηθούν αντί άλλου μουσικού βιβλίου για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας!

Την πρακτική αυτή που διάβασα σε προηγούμενα μηνύματα να ψάλλουν τους ύμνους της Μ. Εβδομάδας, κάθε χρόνο σχεδόν και από διαφορετικούς σύγχρονους μελοποιούς, δε μπορώ να την κατανοήσω. Πιστεύω πως η εκμάθηση και σωστή εκτέλεση των έργων των κλασικών μελοποιών απαιτεί πολλά πολλά χρόνια και ταυτόχρονα σκοπός μας είναι να μπορούμε κάποια στιγμή να ψάλλουμε τα ίδια μέλη χωρίς τα μουσικά βιβλία μπροστά μας ώστε να συγκεντρώνεται όσο περισσότερο γίνεται ο νους στα θεία λόγια.

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι διορισμένοι ψάλτες στους ενοριακούς ναούς της Ελλάδας, υστερούν δυστυχώς αρκετά από την πιστή εκτέλεση των κλασσικών μελών. Για παράδειγμα ενώ θα βρεθούν αρκετοί να πουν ίσως και απέξω το "Τα πάθη τα σεπτά..." σε αργό μέλος, ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που μπορούν να ψάλλουν ακόμα και μέσα από μουσικό βιβλίο και με άνεση το αμέσως επόμενο τροπάριο "Των παθών του Κυρίου τα απαρχάς..." σε επίσης αργό μέλος! Αυτή η ψαλτική ασυμμετρία δε διορθώνεται ψέλνοντας νεώτερες συνθέσεις, αλλά αντιθέτως μελετώντας με εμμονή τις κλασσικές. Ένας τρόπος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ακούγοντας τους ύμνους παρακολουθώντας ταυτόχρονα το μουσικό κείμενο όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με τους ψηφιακούς δίσκους της μονής Βατοπαιδίου.

Ακολουθεί ένα δείγμα με το προαναφερθέν τροπάριο:


Την έφτιαξά σε βιβλίο όλη την μεγάλη εβδομάδα. Όσο για τα κείμενα Μεγάλης Παρασκευής και Σαββάτου που δεν είναι όλα χρησιμοποίησα το Δοξαστάριο του Πέτρου Εφεσίου
 

Χρύσανθος80

Παλαιό Μέλος
Το βιβλίο γνωστο....του αειμνήστου Αρχ.Χρυσάνθου θεοδοσοπούλου
Απλώς σας tip τα έχω βγάλει μία μία τις μέρες σε ξεχωριστό σπιράλ
 
Last edited:

Λάτρης Β.Μ.

Παράφωνος ερασιτέχνης!
Πολύ καλή (αισθητική) δουλειά έχει γίνει από τον εκδοτικό οίκο του Πολυχρονάκη με την επανέκδοση της Μεγάλης Εβδομάδος του Γεωργίου Ραιδεστινού. Είχα την έκδοση του '75 (μικρό κόκκινο βιβλίο), που την χρησιμοποιούσα στις πρωινές ακολουθίες και ομολογώ πως με δυσκόλευε αρκετά η ανάγνωση του κειμένου, λόγω των μικρών χαρακτήρων. Πλέον, το κλασσικό αυτό έργο απόκτησε και τυπογραφικό κάλλος και διαβάζεται εύκολα.
http://www.byzantinemusicbooks.gr/books.cl.htm
 
Καλησπέρα,
Χρησιμοποιω την Πατριαρχικη Φορμιγκα Μεγαλης Εβδομαδας Κ.Πριγγου .
Ηθελα να ρωτησω που μπορω να βρω ολοκλήρους τους κανονες ?
Σας ευχαριστω !
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
...Ηθελα να ρωτησω που μπορω να βρω ολοκλήρους τους κανονες ?...

Στην Μ. Εβδομάδα του Γ. Ραιδεστηνού (σε αργό και σύντομο μέλος, πλην του όρθρου Μ. Πέμπτης)
 
Καλημερα .
εχω το συγκριμενο βιβλιο Γ.Ραιδεστηνου .Αλλα ηθελε να βρω απο την Πατριαρχικη φορμιγκα Κ.Πριγγου ολοκληρους κανονες .Γιατι εκει υπαρχουν μονο οι Ειρμοι .
Ευχαριστω για το χρονο σας .
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Καλησπέρα,
Χρησιμοποιω την Πατριαρχικη Φορμιγκα Μεγαλης Εβδομαδας Κ.Πριγγου .
Ηθελα να ρωτησω που μπορω να βρω ολοκλήρους τους κανονες ?
Σας ευχαριστω !

Σε παραπλήσια φιλοσοφία:

Στα βιβλία Μ. Εβδομάδος των Αρχόντων:

Αθ. Καραμάνη,
Χρ. Θεοδοσοπούλου,
Χ. Ταλιαδώρου,
Λ. Πετρίδη,
Σ. Αρβανίτη.

κ. ά.

Διαλέγεις.

δ.
 
Top