Αποσπάσματα από μία λειτουργία του 1977

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
Με την τακτοποίηση τον κασσετών και την αποθήκευσή του περιεχωμένου τους σε ψηφιακή μορφή βρίσκει κανείς ανεπανάλητες εποχές.

Θα ήθελα να κουράσω λίγο την αγάπη σας με τα συννειμένα αρχεία μπ3.

Είναι απο τις όμορφες και ωραίες παλιές εποχές στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού του Μόντρεαλ, Καναδά, που χαιρόσουν ν᾽ακούς ψάλτη και παπά. Έτσι κάπως μεγαλώσαμε 4 νέοι (τότε) που σήμερα προσπαθούμε να παραμείνουμε όσο πιστοί στην ιεροπρέπεια της ψαλτικής και στην διδασκαλία της. Έτσι μεγάλωσαν δύο μουσικότατοι ιερείς (νυν), ένας ηγούμενος και πολλοί άλλοι φιλόμουσοι. Δέν υπάρχει μουσικό κείμενο (απο τα κλασσικά μέχρι τις διασκευές) που να μήν το είδαμε, ακούσαμε και να το ψάλλαμε. Ήταν άμπελος και εκπαιδευτήριο κυρίως αγάπης, αλλα και εκπαιδευτήριο αυστηρής παράδοσης και ιεροπρέπειας.

Συννειμένα, σας παραθέτω την απαγγελία αποστόλου με την μοναδική ιεροπρέπεια απο τον Άρχοντα Α᾽Ψάλτη της ΙΜ Τορόντο (Καναδά) Κωνσταντίνου Λαγούρου (και δασκάλου μας) καθώς και αποσπάσματα απο μία λειτουργία την εποχή του 1977. Ο Κ.Λαγούρος ψάλλει το Χερουβικό του Γερο Σύρκα σε Β᾽ ήχο, και αργότερα τα Κύριε Έλέησον και τα Λειτουργικά σε δική του διασκευή. Το Άξιον Εστί είναι γραμμένο απο τον Νηλέα Καμαράδο εάν και το πρωτότυπο μέλος ίσως να μήν είναι έμπνευση του Νηλέα, αλλά διασκευή.

Δώσατε παρακαλώ σημασία στην καταπληκτική φωνή και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια απαγγελίας και ψαλμωδίας απο τον πατέρα Γεώργιο Σαιτανή. Ο γέροντας ήταν και είναι ακόμα σήμερα (στα 80 του) φαινόμενο.

Τι ωραίες εποχές τότε! Είμαστε αντάξιοί αυτών των ανθρώπων σε ιεροπρέπεια, ταπείνωση και τήρηση των παραδόσεων;

Κάπου υπάρχουν και καταγραφές των Χαιρετισμών στον Ευαγγελισμό την εποχή του 70 και 80 και όταν τις βρώ θα αναρτήσω μερικά αποσπάσματα.

Καλή Τεσσαρακοστή σε όλους!

ΝΓ
 

Attachments

  • apostolosKLagouros1977.mp3
    3.1 MB · Views: 80
  • xerB'SyrkaLagouros1977.mp3
    7.8 MB · Views: 68
  • leitrgika-axestinLagouros77.mp3
    15.1 MB · Views: 96

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
... αποσπάσματα απο μία λειτουργία την εποχή του 1977. Ο Κ.Λαγούρος ψάλλει το Χερουβικό του Γερο Σύρκα σε Β᾽ ήχο, και αργότερα τα Κύριε Έλέησον και τα Λειτουργικά σε δική του διασκευή. Το Άξιον Εστί είναι γραμμένο απο τον Νηλέα Καμαράδο εάν και το πρωτότυπο μέλος ίσως να μήν είναι έμπνευση του Νηλέα, αλλά διασκευή....

Στο Youtube



Είχε δοθεί ο σύνδεσμος παλαιότερα εδώ, αλλά δεν είχε επισημανθεί ότι ο ψάλτης ήταν ο Κ. Λαγούρος.
 
Top