Απεβίωσε ο Μανώλης Χατζημάρκος

aposto

Παλαιό Μέλος
Με μεγαλη θλιψη μολις πληροφορηθηκα οτι ο μεγαλος Τιτανας κ αηδονι της ψαλτικης τεχνης Μανωλης Χατζημαρκος εφυγε απο την ζωη.
Η κηδεια του θα γινει αυριο στις 13:30 το μεσημερι στον Μητροπολητικο Ναο Αγιου Νικολαου Βολου.
Δεν θα τον ξεχασουμε ποτε.
Αιωνια του η μνημη..
 
Last edited:

Gant

Παλαιό Μέλος
Με μεγαλη θλιψη μολις πληροφορηθηκα οτι ο μεγαλος Τιτανας της ψαλτικης τεχνης Μανωλης Χατζημαρκος εφυγε απο την ζωη.
Η κηδεια του θα γινει αυριο στις 13:30 το μεσημερι στον Μητροπολητικο Ναο Αγιου Νικολαου Βολου.
Δεν θα τον ξεχασουμε ποτε.
Αιωνια του η μνημη..

Καλό Παράδεισο Δάσκαλε,
δημιούργησε και άφησε πολλά στον ψαλτικό κόσμο. με αξίωσε ο Θεός να μιλήσουμε από κοντά. Αρχοντικός άνθρωπος με τεράστια αγάπη για το αναλόγιο το οποίο υπηρέτησε με πνεύμα θυσίας και αυταπάρνησης. Αιωνία του η μνήμη.
ΥΓ Δεν είναι τυχαίο ότι ταξιδεύει Κυριακή...
 
Με μεγαλη θλιψη μολις πληροφορηθηκα οτι ο μεγαλος Τιτανας της ψαλτικης τεχνης Μανωλης Χατζημαρκος εφυγε απο την ζωη.
Η κηδεια του θα γινει αυριο στις 13:30 το μεσημερι στον Μητροπολητικο Ναο Αγιου Νικολαου Βολου.
Δεν θα τον ξεχασουμε ποτε.
Αιωνια του η μνημη..

Συγκλονίστηκα μόλις το διάβασα .
Εμβληματική μορφή , κορυφαίος ερμηνευτής , μεγάλος δάσκαλος , σημείο αναφοράς και δημιουργός ψαλτοσχολής και ύφους .
Το κενό του μεγάλο και δυσαναπλήρωτο .
Είχα την τιμή να τον γνωρίσω από κοντά και με κέρδισε με την ευγένειά του , την αρχοντιά , την λεβεντιά και την απλότητά του.
Ο Θεός να τον αναπαύσει .
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Θεός'χωρέστον. Από τους μεγάλους του 20ου αι. Οι παλαιές του ηχογραφήσεις ιδιαίτερα είναι υπέροχες. Τον συνάντησα σε μεγάλη ηλικία περιστασιακά αλλά όχι προσωπικά.
 

Μανώλης Παπαδάκης

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εξω Μουλιανών
Μεγάλη η απώλεια για την ψαλτική κοινότητα.. μεγάλο και το έργο του στην βυζαντινή μας μουσική..

παραθέτω ένα σύντομο βιογραφικό του αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν την ιεροψαλτική του διαδρομή..

Εμμανουήλ Χατζημάρκος .

Ο Εμμανουήλ Χατζημάρκος είναι ο μεγαλύτερος και καταξιωμένος δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής . Γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία Βόλου Μαγνησίας , το 1927 , από γονείς πρόσφυγες , προερχόμενοι από το Α'ι'δίνιο της Μικράς Ασίας , πήρε τα πρώτα ακούσματα βυζαντινής μουσικής από τον πατέρα του Κωνσταντίνο , που έφερε την παράδοση των Τράλλεων της Μικράς Ασίας . Διδάχτηκε την εκκλησιαστική ψαλτική παράδοση από τον Χρήστο Πάντα , τον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου , τον Θεοδόσιο Γεωργιάδη και τον πατριαρχικό πρωτοψάλτη Κωνσταντίνο Πρίγγο και πήρε πτυχίο και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής με άριστα και Α' βραβείο από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών , όπου σπούδασε και ευρωπαική μουσική . Σε ηλικία επτά ετών διορίστηκε Α' κανονάρχης στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου στον Βόλο , ενώ δώδεκα ετών έγινε πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Κάτω Λεχώνια . Δυο χρόνια αργότερα διορίστηκε στον ναό του Αγίου Δημητρίου στον Αλμυρό , ενώ από το 1944 ήταν πρωτοψάλτης στον μηροπολιτικό ναό του Βόλου μέχρι το 1979 που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα . Κατά καιρούς υπηρέτησε ως πρωτοψάλτης στη Χρυσοσπηλιώτισσα Αθηνών ,στον 'Αγιο Αχίλλειο Λάρισσας και στον 'Αγιο Διονύσιο τον Αεροπαγίτη στην Αθήνα , ενώ έχει εμφανιστεί έκτακτα σε πολλές πόλεις ανάμεσα στις οποίες και η Κωνσταντινούπολη . Επιπλέον , ο Εμμανουήλ Χατζημάρκος ίδρυσε και διηύθηνε ονομαστές χορωδίες , όπως η Βυζαντινή Χορωδία Βόλου {1946} και ο πρότυπος Βυζαντινός Χορός Αθηνών και εργάστηκε ως καθηγητής μουσικής στην εκκλησιαστική , τη μέση , την ανωτέρα και την ανώτατη εκπαίδευση . Υπήρξε ιδρυτής και συνεργάτης πολλών σχολών και διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδας , μέλος του εποπτικού συμβουλίου εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας , πρόεδρος των καθηγητών της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης της Ελλάδας . Εξέδωσε επίσης πολλά βιβλία εκκλησιαστικής παραδοσιακής και ευρωπαικής μουσικής , όπως επίσης δίσκους , κασσέτες και CD εκκλησιαστικής μουσικής . Ο Εμμανουήλ Χατζημάρκος δίδασκε στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και στο Ωδείο Αλίμου . Είναι επίσης συνεργάτης του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδας και διευθυντής της Βυζαντινής Χορωδίας του Δήμου Βόλου .


Αιωνία του η μνήμη!
 

Attachments

  • χατζημάρκος.jpg
    27.4 KB · Views: 61

agrovas

Βασίλης Αγροκώστας
Ο Παμμέγιστος Πρωτοψάλτης ψάλλει πια στον Κύριο μαζί με όλους τους Μεγάλους της Ψαλτικής Τέχνης.

Η κηδεία του αύριο Δευτέρα στις 1:30 το μεσημέρι στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου, το Ναό στον οποίο δοξάστηκε αλλά και λάμπρυνε με τις ανεπανάληπτες ερμηνείες του.
 

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
Ο Θεός να τον αναπαύσει.

Ό,τι να γράψουμε είναι πενιχρό για μια απο τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ μορφές της ψαλτικής του αιώνα μας. Αμφιβάλλω εαν υπάρχει ψάλτης απο τα 40 και πάνω, σήμερα, που δεν επιρρεάσθηκε (άλλοι λίγο, άλλοι πολύ) απο τα ακούσματα που μας άφησε.

Γιαυτούς που ήχαν την τύχη να είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ του ΦΙΛΟΙ, και γιαυτούς που ήταν ΜΑΘΗΤΕΣ του, η ευγνωμοσύνη και η αγάπη για τον ΜΕΓΙΣΤΟΝ Χατζημάρκο είναι, και θα είναι αιώνια.

Κάποτε, ίσως, η Μητέρα Εκκλησία θα ξεπεράσει τα μικροπολιτικά και θα αναγνωρήσει την ΠΡΟΣΦΟΡΑ του, η οποία, πιστεύω πως, είναι πολύ μεγαλύτερη απο πολλούς σημερινούς οφφικιάλους.

ΝΓ
 

χριστοφόρος4

Παλαιό Μέλος
Μπορει να ειμαι νεος στη ψαλτικη αλλα ειχα ακουσει πολυ καλα λογια για τον κυριο Χατζημαρκο !!!

Εξαιρετικη ψαλτικη μορφη !!!

Να τον αναπαυει ο Θεος και φυσικα , αιωνια του η μνημη .....

:)
 

darlasis

Γεώργιος Δαρλάσης
Αγαπητέ μας Δάσκαλε ο ιεροψαλτικός κόσμος αισθάνεται από σήμερα ακόμη φτωχότερος για την εκδημία σου εις Κύριον. 'Ετυχε να σε γνωρίσω από κοντά και θέλω να πιστεύω που ήμουν τυχερός. Το κενό που μας αφήνεις δυσαναπλήρωτο. θα σε θυμώμαστε πάντα και θα είσαι στις καρδιές μας ως ένας μεγάλος δάσκαλος και ερμηνευτής της Βυζαντινής Μουσικής.

Ο Άγιος Θεός μας, που ύμνησες επί πολλά έτη, θα σε κατατάξει εν χώρα ζώντων, ώστε να συνεχίσεις και από εκεί να ψάλλεις τον Τριαδικό Θεό, την Παναγιά μας και τους Αγίους μας
ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

Γ.Δαρλάσης
Πρόεδρος Ιεροψαλτών Αργολίδας
 

ΦΩΤΙΟΣ ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ

Παλαιό Μέλος
Καλόν Παράδεισον ευχόμαστε και εμείς με την σειρά μας στον Άρχοντα διδάσκαλο Πρωτοψάλτη κ. Εμ.Χατζημάρκο εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος...
 

Λάτρης Β.Μ.

Παράφωνος ερασιτέχνης!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ Μ Ε Γ Α Λ Ε ΔΑΣΚΑΛΕ!

Σου χρωστάει πολλά η ψαλτική οικογένεια της Μαγνησίας, αλλά και όλος ο ιεροψαλτικός κόσμος.

Αναπαύσου εν ειρήνη, εκεί που βρίσκεται ο Καραμάνης, ο Πρίγγος, ο Στανίτσας και τόσοι άλλοι.

Ανάπαυσον ο Θεός τον δούλον σου Εμμανουήλ και κατάταξον αυτόν εν παραδείσω....

:(
 

simos

Η μεγαλύτερη φωνή της σύγχρονης Βυζαντινής Μουσική
Δάσκαλε σε ευχαριστούμε πολύ για ότι μας χάρισες απλόχερα!!! Καλό παράδεισο και καλή ανάσταση!
 

huolong

Μέλος
Είχα τη μεγάλη χαρά και τύχη να γνωριστώ με το μεγάλο δάσκαλο Μανώλη Χατζημάρκο το 1960, όταν ο ίδιος με κάλεσε και έψαλλα στον μητροπολιτικό ναό του Αγ.Νικολάου στο Βόλο.
Εκτοτε μια φιλία ζωής άρχισε. Ψάλαμε μαζί σε πάνω από 50 πανηγύρια σε
όλη την επικράτεια. Τα χρόνια πέρασαν. Ολοι μάθαμε πολλά από τον μεγάλο δάσκαλο Χατζημάρκο.
Τελευταία με την περιπέτεια υγείας που είχε μιλήσαμε στο τηλέφωνο. Μόλις είχε βγεί απο το νοσοκομείο και έσπευσε να μου πεί να μην ανυσηχώ και ότι είναι καλά.
Προγραμματίσαμε λοιπόν να τον επισκεφθούμε την επόμενη Κυριακή 3/3 μαζί με τον Γιάννη Σίμο, Δ/ντή του Ωδείου Ρωμανός ο Μελωδός. Αλλά δυστυχώς τα μαντάτα μας πρόλαβαν σήμερα τηλεφωνικά στις 1.00μμ

Καλό σου ταξίδι στους ουρανούς φίλε Μανώλη. Θερμά συλληπητήρια στην οικογένεια Χατζημάρκου. Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ φίλε μου!!!
Γιώργος Λαμπρόπουλος
 

Attachments

  • G.Lambropoulos-M.Chatzimarkos.jpg
    G.Lambropoulos-M.Chatzimarkos.jpg
    56.8 KB · Views: 39

aposto

Παλαιό Μέλος
Θα παρακαλεσω πολυ τους συμπατριωτες μου στον Βολο αν ειναι δυνατον να καταγραψουνε οτι μπορουνε απο την εξοδιο ακολουθια θα τους ειμαι ευγνωμων.
 

Papazaris

Μέλος
Με μεγαλη θλιψη μολις πληροφορηθηκα οτι ο μεγαλος Τιτανας κ αηδονι της ψαλτικης τεχνης Μανωλης Χατζημαρκος εφυγε απο την ζωη.
Η κηδεια του θα γινει αυριο στις 13:30 το μεσημερι στον Μητροπολητικο Ναο Αγιου Νικολαου Βολου.
Δεν θα τον ξεχασουμε ποτε.
Αιωνια του η μνημη..

Αιωνία του η μνήμη! Ο Θεός να τον κατατάξει εν σκηναίς δικαίων. Καλό κατευόδιο φίλε Μανώλη. Ελπίζω να βρεθείς με όλους τους άλλους πρωτοψάλτες και δασκάλους επι γης και να υμνείτε ακατάπαυστα τον Κύριον της δόξης.
Αθανάσιος Χρ. Παπαζαρής
 

john76

Νέο μέλος
Ο Μανώλης Χατζημάρκος, ένας από τους καλλιφωνότερους Πρωτοψάλτες της σύγχρονης εποχής, με σπάνια μελωδική φωνή, εμβριθής μουσικός και Χοράρχης, Καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, άφησε την τελευταία του πνοή, σήμερα Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, στην Αθήνα σε ηλικία 86 ετών.

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1927 και από πολύ μικρός διακρίθηκε για την εντυπωσιακή καλλιφωνία του. Πήρε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από τον πατέρα του Κωνσταντίνο και στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον Πρωτοψάλτη Χρήστο Πάντα του οποίου υπήρξε κανονάρχης σε ηλικία 9 ετών. Μαθήτευσε επίσης στον Κωνσταντίνο Πρίγγο, Θεοδόσιο Γεωργιάδη και Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου τον Φωκαέα. Είχε Πτυχίο Βυζ. Μουσικής, Πτυχίο Ωδικής και Δίπλωμα μουσικοδιδάσκαλου, όλα με "Άριστα" και "Διάκριση" από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Υπηρέτησε ως Καθηγητής Μουσικής στη Β/θμια Εκπ/ση και έφθασε μέχρι το βαθμό του Γυμνασιάρχη (Ανωτέρα Εκκλ. Σχολή Αθηνών). Η ψαλτική του σταδιοδρομία αρχίζει από ηλικίας 12 ετών, οπότε ανέλαβε Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κάτω Λεχωνίων Βόλου. Στη συνέχεια έψαλε στον Αλμυρό (1941-44), στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ.Νικολάου Βόλου ως Λαμπαδάριος (1944-46) και στη συνέχεια ως Πρωτοψάλτης (1946-79). Το 1947 ίδρυσε τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Δημητριάδος, την πρώτη Σχολή του είδους της στον Ελλαδικό χώρο. Το 1981 τοποθετήθηκε Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών, για να αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από το ιερό αναλόγιο λόγω φωνητικής κόπωσης.

Ο Μανώλης Χατζημάρκος αποτελούσε πράγματι για την εποχή μας μια εξέχουσα μουσική φυσιογνωμία και οντότητα με πλούσια και πολυσχιδή προσφορά στην λειτουργική μας μουσική. Εξαίρετος άνθρωπος, με ήθος και απαράμιλλη αρετή, ακέραιος χαρακτήρας, ευγενής και καλόκαρδος, έχαιρε της εκτίμησης και της αγάπης όλου του ψαλτικού κόσμου σε όλη την Ελλάδα. Η σπάνια καλλιφωνία του, η μοναδικότητα της μελωδικής του φωνής δέσποσε επί δεκαετίες σ' όλο τον ψαλτικό κόσμο, έγινε πρότυπο μίμησης και επηρέασε βαθύτατα τους νέους ψάλτες.

Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, στις 1.30 μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.

Η σορός του θα βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό.
 
T

Tzanakos_B

Guest
Ο Μανώλης Χατζημάρκος, ένας από τους καλλιφωνότερους Πρωτοψάλτες της σύγχρονης εποχής, με σπάνια μελωδική φωνή, εμβριθής μουσικός και Χοράρχης, Καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, άφησε την τελευταία του πνοή, σήμερα Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, στην Αθήνα σε ηλικία 86 ετών.

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1927 και από πολύ μικρός διακρίθηκε για την εντυπωσιακή καλλιφωνία του. Πήρε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από τον πατέρα του Κωνσταντίνο και στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον Πρωτοψάλτη Χρήστο Πάντα του οποίου υπήρξε κανονάρχης σε ηλικία 9 ετών. Μαθήτευσε επίσης στον Κωνσταντίνο Πρίγγο, Θεοδόσιο Γεωργιάδη και Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου τον Φωκαέα. Είχε Πτυχίο Βυζ. Μουσικής, Πτυχίο Ωδικής και Δίπλωμα μουσικοδιδάσκαλου, όλα με "Άριστα" και "Διάκριση" από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Υπηρέτησε ως Καθηγητής Μουσικής στη Β/θμια Εκπ/ση και έφθασε μέχρι το βαθμό του Γυμνασιάρχη (Ανωτέρα Εκκλ. Σχολή Αθηνών). Η ψαλτική του σταδιοδρομία αρχίζει από ηλικίας 12 ετών, οπότε ανέλαβε Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κάτω Λεχωνίων Βόλου. Στη συνέχεια έψαλε στον Αλμυρό (1941-44), στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ.Νικολάου Βόλου ως Λαμπαδάριος (1944-46) και στη συνέχεια ως Πρωτοψάλτης (1946-79). Το 1947 ίδρυσε τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Δημητριάδος, την πρώτη Σχολή του είδους της στον Ελλαδικό χώρο. Το 1981 τοποθετήθηκε Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών, για να αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από το ιερό αναλόγιο λόγω φωνητικής κόπωσης.

Ο Μανώλης Χατζημάρκος αποτελούσε πράγματι για την εποχή μας μια εξέχουσα μουσική φυσιογνωμία και οντότητα με πλούσια και πολυσχιδή προσφορά στην λειτουργική μας μουσική. Εξαίρετος άνθρωπος, με ήθος και απαράμιλλη αρετή, ακέραιος χαρακτήρας, ευγενής και καλόκαρδος, έχαιρε της εκτίμησης και της αγάπης όλου του ψαλτικού κόσμου σε όλη την Ελλάδα. Η σπάνια καλλιφωνία του, η μοναδικότητα της μελωδικής του φωνής δέσποσε επί δεκαετίες σ' όλο τον ψαλτικό κόσμο, έγινε πρότυπο μίμησης και επηρέασε βαθύτατα τους νέους ψάλτες.

Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, στις 1.30 μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.

Η σορός του θα βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό.

Γνωρισα τον αειμνηστο ση Σπατρη , καλεσμενο να ψαλλει στη γιορτη του Αγ. Νικολαου ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1980. Στον Εσπερινο εψαλε στο Αγιο Νικολαο Σπαρτης. Μας καθηλωσε.. ιδιαιτερα στο '' Ο καρπος της κοιλιας σου.... '' Το πρωι εψαλε στη Σκουρα [ Κωμοπολις ] . Ειχα την τιμη να ψαλλω αριστερα του. Γλυκυτατος !! Με σεβαστηκε , δεν εκανε υψιφωνιες ... Στον προσφερθεντα καφε εψαλε το περιφημο Δοξαστικο , '' Ανεβη ο Ιησους .. '' Ημουν διπλα του... οντας ευσυγκινητος αρχισα να τρχουν δακρυα απο τα ματια μου... Οταν τελειωσε μα αγκαλιασε λεγοντας μου . '' Εχεις καλη ψυχη ... '' !!! Για μενα ηταν Χαρισματικος , τεραστιος , Το Λιονταρι της Ελλαδας !!!! Αιωνια σου η μνημη Μανωλη Χατζημαρκο , καλλικελαδε !!!! Β. ΤΖΑΝΑΚΟΣ.
 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ80

Νέο μέλος
Ο θεός να αναπαύσει την ψυχή σου ΔΑΣΚΑΛΕ!!!
Σ'ευχαριστούμε για τ'ακούσματα που μας χάρισες και μετα οποία μεγαλώσαμε.
Αιωνία σου η μνήμη!!!
 
Top