Αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου ενός έγκλειστου ψάλτη...

Έγκλειστοι αδελφοί ιεροψάλτες και γενικώς φιλόμουσοι,

Επειδή δεν βλέπω να παλεύω την κατάσταση του κατ΄ οίκον εγκλεισμού, ανοίγω συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί ο ελεύθερος αυτός χρόνος ωφέλιμα και δημιουργικά....Απο ψαλτικής πλευράς πάντα...
Πρώτος λοιπόν προτείνω να μελετήσουμε τους αναστάσιμους κανόνες του Όρθρου απο το Αναστασιματάριο του Ιωάννου. Μή μου πείτε οτι όσοι τους ψάλλετε χρησιμοποιείτε μουσικό κείμενο....
Είναι ευκαιρία να τους μάθουμε απο μέσα καλά, ώστε να τους λέμε έστω και απέξω, σωστά όμως. Όσοι δεν τους γνωρίζετε αφού στις εκκλησίες σας τους διαβαζετε και δεν τους ψάλλετε, ευκαιρία να τους εκτιμήσετε!
Αναμένω κι άλλες ιδέες!
 

giorgos052

Γεώργιος Μ. Καλογερόπουλος
Καλημέρα.
Όντως το να είσαι μέσα σε ένα σπίτι 24 ώρες είναι δύσκολο, όμως υπάρχουν ωφέλιμα πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει κάποιος ώστε να περάσει ευχάριστα η ώρα του, π.χ μπορεί να διαβάσει ένα ωφέλιμο βιβλίο δεν είναι απαραίτητο μόνο εκκλησιαστικό, μπορεί να είναι και λογοτεχνικό έχει και αυτό την ωφέλειά του, συμφωνώ με την άποψη του προλαλήσαντα κ. Καλάθη για μελέτη πάνω στους αναστάσιμους κανόνες, όπως επίσης θα ήταν καλό να μελετήσουμε προσεκτικά και την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα αν μας επιτρέψουν να γίνει και αυτή που το εύχομαι ολόψυχα να γίνει και να ηχήσουν και πάλι οι καμπάνες των Εκκλησιών μας. Ακόμα ωφέλιμο θα ήταν να ακούσουμε και διάφορες ηχογραφήσεις μεγάλων δασκάλων να παρατηρήσουμε προσεκτικά την ερμηνεία τους πάνω σε διάφορα μαθήματα. Αυτά είχα να προτείνω σαν ιδέα. Την καλημέρα μου σε όλα τα αγαπητά μέλη του ψαλτολογίου.
 
Ακόμα ωφέλιμο θα ήταν να ακούσουμε και διάφορες ηχογραφήσεις μεγάλων δασκάλων να παρατηρήσουμε προσεκτικά την ερμηνεία τους πάνω σε διάφορα μαθήματα

Συμφωνώ με αυτή την άποψη-πρόταση.
Θα πρότεινα όσοι μπορούμε και θέλουμε τώρα που υπάρχει περισσότερος χρόνος, να ανεβάζουμε δικές μας ηχογραφήσεις από επίκαιρους ύμνους και μαθήματα της περιόδου αυτής.
Είναι μία καλή απασχόληση.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Ανάγνωση των ακολουθιών της ημέρας (Όρθρου - Ωρών κτλ). Τρώει....εννοώ βοηθάει να αξιοποιηθούν αρκετές ώρες. Άσε που μπαίνεις καλύτερα στο νόημα των ημερών.
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Ἐγὼ ἐπισκευάζω τὸ ἀλυσοπρίονο ἀπὸ τὸ κλάδεμα καὶ ἀκονίζω στὸ χέρι ὅλες τὶς ἀλυσίδες του, δόντι μὲ δόντι.

Μετὰ ἐτοιμάζω τὶς λεπίδες γιὰ τὸ χορτοκοπτικό. Τὶς ἀκονίζω κι αὐτὲς μὲ τὸ χέρι ἀργὰ ἀργὰ γιὰ νὰ κόβουν ξυράφι.

Μετὰ ἀπὸ αὐτὰ γυαλίζω τὸ διαπασών μου ἀργὰ ἀργὰ γιὰ νὰ καμπανίζει μέταλλο ὅταν τὸ χρειαστῶ.

Μετὰ θὰ ξεσκονίσω ὅλά τὰ ψαλτικά βιβλία μου, λόγω ταμπλετ.

Μετὰ θὰ καθαρίσω τὴν θήκη τοῦ ταμπλετ.

Μετὰ θὰ «σκοτωθῶ» μὲ τὴν σύζυγο.

Μετὰ ἀπὸ ὅλα αὐτὰ θὰ διαβάσω τὸ ... ἀπόδειπνο :p.
 
Ειδικά για τους Χαιρετισμούς των οποίων η ακολουθία δεν θα τελεστεί σήμερα, υπαρχει εδώ τεραστιο υλικό με κείμενα και ηχογραφήσεις.
Ευκαιρία είναι να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που ενσάρκωσαν και στηρίζουν την ιδέα του Ψαλτολογίου, ούτως ώστε αυτές τις δύσκολες ψαλτικά και όχι μόνο μέρες, να έχουμε χαρη σε αυτους μουσική παρηγοριά.
Ευχαριστούμε πολύ για όλα.
 
Top