Ανοιχτή διαδικτυακή επιθεώρηση (journal) Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Με αφορμή μήνυμα του κ. Αθανασίου Χατζή στο θέμα Αναφορά/παραπομπή σε ιστοσελίδες από επιστημονικές εργασίες ανοίγω νέο θέμα για να συζητηθεί η ιδέα του να δημιουργηθεί διαδικτυακή επιθεώρηση (journal) όπου π.χ. θα αναρτώνται εμπεριστατωμένα άρθρα κατόπιν αξιολόγησης/αποδοχής από επιλεγμένη επιτροπή. Μια άλλη ιδέα είναι η επιτροπή αξιολόγησης να είναι ολόκληρη η κοινότητα του Ψαλτολογίου (και όχι μόνο) και η διαδικασία αξιολόγησης να είναι δημόσια δηλαδή να γράψει κάποιος ένα άρθρο για την επιθεώρηση, να το αναρτήσει στο Ψαλτολόγιον, να κριθεί από την κοινότητα και μετά από όσες τυχόν αλλαγές να δημοσιευθεί στο ψαλτικό περιοδικό σε μορφή εκτυπώσιμη και αναφέρσιμη από άλλες ψαλτικές επιστημονικές εργασίες. Η να υπάρχουν και τα δύο, και επιτροπή και δημόσια αξιολόγηση την οποία μπορεί να λάβει υπόψην της η επιτροπή και φυσικά και σχολιασμός κατόπιν της δημοσίευσης στο φόρουμ.

Η επιθεώρηση θα μπορεί να κυκλοφορεί και σε εκτυπωμένη μορφή, απλά εκτυπώνοντας κάποιος το αρχείο PDF!
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Εγώ είμαι μέσα. Μάλιστα δηλώνω ότι θα διαθέσω προς αξιολόγηση κάποια άρθρα μου που δουλεύω εδώ και καιρό.
 
Ἀγαπητέ Δημήτρη, βρίσκω τήν πρότασή σου ἐξαιρετικά καλή.

Νομίζω πώς εἶναι καλύτερα νά ὑπάρχει ἐπιτροπή ἀξιολόγησης. Ἡ συνεχής ἀντιπαράθεση δέν εἶναι πάντοτε ἡ πιό ἐνδεδειγμένη τακτική. Ἡ δυνατότητα πού ἔχει ὁ καθένας νά γράψει ὅ,τι θέλει, ἔχει ἀποτρέψει πολλούς σοβαρούς μελετητές ἀπό τήν συμμετοχή τους στό ψαλτολόγιο. Τά ἀνεκτίμητα ὀφέλη τοῦ φόρουμ εἶναι προφανή, προφανεῖς ὅμως εἶναι καί οἱ ἀδυναμίες του. Ἐπιπλέον, εἶναι φανερό ὅτι πλέον, μετά ἀπό 3 χρόνια λειτουργίας τοῦ ψαλτολογίου, ἔχουν συζητηθεῖ ἀρκούντως πάρα πολλά θέματα, ἴσως τά περισσότερα.

Προτείνω νά δίδεται ἡ δυνατότητα προσωπικοῦ χώρου γιά ὅλους τούς ἐνδιαφερομένους, ὅπου θά μποροῦν νά ἀναρτοῦν ἄρθρα - κατόπιν ἀξιολογήσεως ἀπό τήν ἐπιτροπή. Ἐπίσης νά ἔχει ὁ κάθε ἀρθρογράφος γιά τόν προσωπικό του τόπο τήν δυνατότητα ἐπιλεκτικῆς προβολῆς ἐρωτήσεων τῶν ἀναγνωστῶν καί ἀπαντήσεώς του πρός αὐτούς (οἱ ἀπαντήσεις του ἐπίσης θά ἀξιολογοῦνται ἀπό τήν ἐπιτροπή).

Ὅποιος πιστεύει ὅτι κακῶς δέν δημοσιεύθηκε κάποια ἐρώτησή του πρός τόν ἀρθρογράφο, ἤ καί γενικά ὅποιος θέλει, θά μπορεῖ νά ἀσκεῖ κριτική στό ἄρθρο μέσῳ δικοῦ του ἄρθρου.

Ἕνα μεῖζον ζήτημα βεβαίως εἶναι ἡ σύσταση τῆς ἐπιτροπῆς...
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Όπως και να έχει θα πρέπει να υπάρχει μια επιτροπή, συμφωνώ και όντως η επιλογή της δεν είναι απλό ζήτημα. Υπάρχουν πολλά ζητήματα δεν είναι εύκολο να συσταθεί μια τέτοια εργασία μακροπρόθεσμα και μάλλον αδύνατον να μπορέσει να λειτουργήσει εθελοντικά λόγω και μόνο έλλειψης χρόνου τουλάχιστον. Μετά πάμε σε μοντέλο συνδρομών μελών και μισθοδοσία της επιτροπής κτλ. και περιπλέκεται το ζήτημα. Όλα είναι υπό συζήτηση όμως εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον.

Ο διασκορπισμός των θεμάτων και των συζητήσεων σε προσωπικούς χώρους τύπου blog με λογοκρισία και διασκορπισμένες αντιπαραθέσεις δεν πιστεύω οτι θα ωφελήσει τη συνοχή των συζητήσεων, ήδη άλλωστε όποιος θέλει να κάνει κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει blog δωρεάν σε οποιοδήποτε χώρο στο διαδίκτυο και κάποιοι το έχουν κάνει. Και να αρθογραφεί ελεύθερα.

Ποιές τυπωμένες επιθεωρήσεις κυκλοφορούν για την Ψαλτική στις μέρες μας; Η «Μελουργία» του Α. Αλυγιζάκη; Άλλες; Θα μπορούσαμε ίσως να διδαχθούμε από αυτές;
 
Top