Ανοικτή Επιστολή. Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2015

PANROUST

Μέλος
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Ακαδημίας 95, Τ.Κ.: 10677, Αθήνα (3ος όροφ., Γραφ.303), Τηλ/Φαξ: 2103236568 www.pasier.gr pasier@hotmail.gr

http://pasier.gr/?p=485
Προς: όλους τους Ιεροψάλτες-παλιούς και νέους–της Περιφέρειας Αττικής. Άρχοντες Πρωτοψάλτες, Λαμπαδαρίους, Χοράρχες και Διδασκάλους της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, μέλη ή μη του Συνδέσμου μας.

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι. Χαίρετε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας αποφάσισε να απευθύνει αυτήν την ανοικτή επιστολή προς όλους εσάς τους Ιεροψάλτες, εκλεκτά μέλη και πολύτιμους συνεργούς στή λατρευτική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.
Κι αυτό ενόψει των επικειμένων Αρχαιρεσιών του Συνδέσμου μας, ο οποίος βάσει του αναθεωρηθέντος Κανονισμού του φέρει πλέον την ονομασία: «Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής Ρωμανός ο Μελωδός & Ιωάννης ο Δαμασκηνός» (τ. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροψαλτών).
Εξαρχής θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η επικοινωνία μας αυτή απορρέει από την αδήριτη ανάγκη της συστράτευσης όλων μας στο κοινό σκοπό και στόχο, που είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την πιο κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας.
Αυτονόητο είναι ότι αυτή μας η αναφορά δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομική κρίση, αλλά περισσότερο με την κρίση των πνευματικών και ηθικών αξιών και των πατροπαράδοτων παραδόσεων του Ελληνικού λαού. Πράγμα που αποτελεί και το κυριότερο και ουσιαστικότερο πρόβλημα της Ελλάδας, στο οποίο, δυστυχώς, δεν δόθηκε διαχρονικά από τους Κυβερνώντες η πρέπουσα σημασία και προσοχή.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η οικονομική κρίση κάποια στιγμή θα περάσει. Η οποιαδήποτε όμως πνευματική, ηθική, ή πολιτιστική και πολιτισμική παρακμή της χώρας μας, θα επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στην ποιότητα ζωής όλων μας και την εν γένει πνευματική πρόοδο της Πατρίδας μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ως εκπρόσωποι και λειτουργοί μιας μεγάλης παράδοσης, όπως είναι η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική μας Μουσική, ή Ψαλτική Τέχνη, έχουμε υποχρέωση να σταθούμε όρθιοι και να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους όχι μόνο αυτή την παράδοση, αλλά και όλες τις πνευματικές αξίες και τα υψηλά ιδανικά που παραλάβαμε από τους γονείς, τους δασκάλους και τους πνευματικούς μας, έτσι ώστε να μας βρει η άλλη μέρα πιο ενωμένους και χωρίς να έχουμε χάσει την πίστη μας και τα ιδανικά μας.
Γι’ αυτούς τους λόγους, το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας έχει εντάξει στον ετήσιο προγραμματισμό του διάφορες εκδηλώσεις. Η πραγματοποίηση των δράσεων αυτών, που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση, στο σύνολό της, προϋποθέτει τη συμμετοχή μας. ‘Ετσι, λόγου χάριν, θα συμμετέχουμε εθελοντικά στις προσπάθειες και δράσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων, που έχουν την έδρα τους στην Περιφέρεια της Αττικής.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Απρίλιο του 2014 μέχρι σήμερα, κατέγραψε και αξιολόγησε όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Σύνδεσμος και που απέρρεαν τόσο από παραλείψεις των μέχρι τότε Διοικήσεων, όσο και από εξωγενείς παράγοντες. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών συγκαταλέγονται ο κλονισμός εμπιστοσύνης, ανάμεσα στη Διοικούσα Εκκλησία και το Σώμα των Ιεροψαλτών, με ευθύνη και των δυο μερών, καθώς και η υποβόσκουσα αλληλοϋπονόμευση κάποιων μελών του Συνδέσμου ή συγκροτημένων ομάδων Ιεροψαλτών.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου κατέβαλε προσπάθειες στο σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις αρχαιρεσίες μέχρι σήμερα να γεφυρώσει το όποιοδήποτε χάσμα είχε δημιουργηθεί μεταξύ των μεμονωμένων Ιεροψαλτών και συγκεκριμένων ομάδων. Αναμφίβολα, όλοι αυτοί οι συνάδελφοι έχουν προσφέρει ο καθένας από το δικό του μετερίζι σημαντικό έργο. Αυτή, όμως, η από κοινού συντεταγμένη προσπάθεια, με επικεφαλής τον μέχρι σήμερα Πανελλήνιο Σύνδεσμο, δεν αποκλείει τις όποιεσδήποτε μεμονωμένες προσπάθειες των συναδέλφων –ιεροψαλτών, μουσικοδιδάσκαλων, κ.ά.
Ο Σύνδεσμος μας, επιδιώκοντας τη συναδέλφωση όλων μας, πραγματοποίησε μια εκδήλωση ιστορικής σημασίας τον Μάϊο του 2015 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β΄. Σε αυτήν συμμετείχαν μερικές από τις αντιπροσωπευτικότερες Εκκλησιαστικές Χορωδίες. Σκοπός και στόχος της εκδήλωσης ήταν να φανεί και να αποδειχθεί στην πράξη ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που υποτίθεται ότι μας χωρίζουν. Και εν πάση περιπτώσει, οι οποιεσδήποτε διαφορετικές απόψεις – αν υπάρχουν -μπορούν να συζητηθούν, και να εξομαλυνθούν, με πνεύμα αγάπης και κατανόησης σε όλα τα επίπεδα: εκκλησιαστικό, καλλιτεχνικό και επιστημονικό.
Αξίζει να σημειωθεί, και μάλιστα να υπογραμμισθεί ιδιαίτερα ότι την προσπάθεια αυτή του Συνδέσμου μας, με την ως άνω εκδήλωση και τον Κύριο στόχο της, τον οποίον με έμφαση κανοναρχούσε η φράση: «Τω συνδέσμω της αγάπης συνδεόμενοι...», από τον Ειρμό της*Ε΄ Ωδής του Κανόνος του Όρθρου της Μεγάλης Πέμπτης, εκτίμησε θετικά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος και οι συνεργάτες του, και ειδικότερα ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης.
Πράγματι, τόσο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, όσο και ο Πρωτοσύγγελος, έδειξαν και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που απασχολούν το Σώμα των Ιεροψαλτών, λαμβανομένων υπόψη των αντίξοων συνθηκών που περνά γενικότερα η Πατρίδα μας. Στην επιστολή μας αυτή, δεν θα αναφερθούμε διεξοδικότερα σε αυτά, αφού κατά καιρούς και μέσω της Εφημερίδας μας σάς ενημερώνουμε. Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύθηκαν ή αντιμετωπίστηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά μετά λόγου γνώσεως νιώθουμε ότι έχουμε θέσει τις βάσεις για μια καλύτερη επικοινωνία με την Διοικούσα Εκκλησία, έτσι ώστε με υπομονή και επιμονή να πετύχουμε την καλύτερη λύση των θεμάτων του Σώματος των Ιεροψαλτών.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αυτονόητο είναι ότι μπορεί κάποιος να διερωτηθεί και να αναζητήσει τους λόγους για τους οποίους γίνονται οι Αρχαιρεσίες πριν τη λήξη της θητείας της σημερινής Διοίκησης του Συνδέσμου μας.
Είναι σε όλους γνωστό ότι με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του «Πανελληνίου Συνδέσμου...» οι προηγούμενες Διοικήσεις του θέλησαν να καταρτίσουν καινούριο και πιο σύγχρονο Καταστατικό Χάρτη του Συνδέσμου μας. Όμως, το αρμόδιο Δικαστήριο έκρινε ότι θα έπρεπε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος να αλλάξει ονομασία –τίτλο με την αιτιολογία ότι πλέον δεν επιτρέπεται να υπάρχει η ονομασία Πανελλήνιος αφού υπάρχουν, κατά Νομό και Περιφέρεια, Σύλλογοι Ιεροψαλτών. Εξάλλου όλοι οι Ιεροψαλτικοί Σύλλογοι, ανά την Ελλάδα, ανήκουν στην Ο.Μ.Σ.Ι.Ε. η οποία καλύπτει Πανελλαδικά όλο το Σώμα των Ιεροψαλτών.
Οι προηγούμενες Διοικήσεις, για τους δικούς τους λόγους, δεν ήθελαν να αλλάξουν τον τίτλο, προφανώς για ιστορικούς και συναισθηματικούς μόνο λόγους, και έτσι απέφευγαν να πράξουν το αυτονόητο.
Το Διοικητικό μας Συμβούλιο προέβη στην κατάρτιση καινούριου Καταστατικού, έχοντας ως βάση και τα προηγούμενα προταθέντα καταστατικά και μετά από Καταστατική Γενική Συνέλευση η οποία ενέκρινε την πρόταση του Δ.Σ. με τις επιμέρους διορθώσεις που προέκυψαν από τις υποδείξεις των μελών μας.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των μελών του Δ.Σ., κ. Γ. Νικολαϊδη και κ. Σπ. Καμπίτση (αμφοτέρων Νομικών), υπεβλήθη το καινούριο καταστατικό για έγκριση στο αρμόδιο δικαστικό όργανο . Το νέο αυτό καταστατικό προβλέπει ότι μετά την έγκριση και ισχύ του θα πρέπει εντός του τελευταίου διμήνου να διεξαχθούν καινούριες Αρχαιρεσίες.
Τέλος, αγαπητοί συνάδελφοι
Είμεθα αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι αρχίζει μια καινούρια σελίδα και πορεία του Συνδέσμου μας, ο οποίος είναι η συνέχεια του ιστορικότερου Συνδέσμου Ιεροψαλτών του «Πανελληνίου», πράγμα που έγινε δεκτό από αρμόδιο δικαστήριο. Γι’ αυτό σας καλούμε όλους να συστρατευτείτε με όλες σας τις δυνάμεις στις τάξεις του Συνδέσμου μας, και να αναδείξετε τους καλύτερους υποψήφιους στο καινούριο Διοικητικό Συμβούλιο. Επισημαίνουμε ότι έχουν θέσει υποψηφιότητα πολλά καινούρια πρόσωπα –μέλη του Συνδέσμου μας, τα οποία είναι αξιόλογα στην κοινωνία και στο Σώμα των Ιεροψαλτών.
Σας περιμένουμε στις Αρχαιρεσίες της Κυριακής 22 Νοεμβρίου 2015, αφού δεν υπήρξε απαρτία κατά την κύρια ημέρα προκήρυξης των Αρχαιρεσιών (15.11.2015).
Η Γενική Συνέλευση και οι Αρχαιρεσίες θα γίνουν στο Ενοριακό Κέντρο του Αγίου Ιωάννου Κυνηγού επί της οδού Βουλιαγμένης (στάση μετρό Άγιος Ιωάννης). Ώρα έναρξης της Γενικής Συνέλευσης έχει ορισθεί η 12:30, και στη συνέχεια θα γίνουν οι Αρχαιρεσίες που θα διαρκέσουν μέχρι τις 17:00 της ίδιας ημέρας. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, μπορεί να παραταθεί η ώρα μέχρι πέρατος της προσέλευσης των μελών, αλλά όχι πέραν της 18:00 ώρας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο​
Ο Πρόεδρος​
Ο Γεν. Γραμματέας​
Αθαν. Χρ. Παπαζαρής​
Σπυρ. Καμπίτσης​

Υπενθύμιση
 
Last edited:
Top