Ανδρέας Πετρόχειλος - Δοξαστικόν Αίνων Αγ. Δημητρίου, Κωνσταντίνου Πρίγγου

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Πρόκειται για το Δοξαστικό των Αίνων του Αγίου Δημητρίου «Τον λόγχαις κληρωσάμενον» όπως το έψαλε ο αείμνηστος Άρχων Β' Δομέστικος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ανδρέας Πετρόχειλος στον Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Νέας Ελβετίας Αθηνών. Το μέλος προέρχεται από το έργο «Πατριαρχική Φόρμιγξ - Μουσική Κυψέλη» του Κωνσταντίνου Πρίγγου, Άρχοντος Πρωτοψάλτου της ΜΧΕ στα χρόνια που θήτευσε ο Πετρόχειλος.

Η εξαιρετική αυτή ηχογράφηση μεταδόθηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή του Άρχ. Πρωτομαΐστορος της ΜΧΕ κ. Σταματίου Νικολάου Κίσσα, απ' όπου και ελήφθη το ηχητικό.

Η φωτογραφία της εισαγωγής προέρχεται από το «Αναμνηστικόν Λεύκωμα» του αειμνήστου Άρχ. Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Λυκούργου Πετρίδη και φέρει τη λεζάντα:
«Έτος 1952 - Εις τον αυλόγυρον της Παναγίας Πέραν
Κ. Πρίγγος, Ρωσσόπουλος, Θ. Στανίτσας, Ανδ. Πετρόχειλος, Ευαγγ. Αλεξιάδης, Στ. Μουτσάτσος»

Ευχαριστώ θερμά το φίλο Δημήτρη Κουκλιάτη που επιμελήθηκε την εισαγωγή του βίντεο!


Την ηχογράφηση μπορείτε να τη βρείτε σε mp3 εδώ.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, ήθελα να παρατηρήσω ότι στο όνομα του Αγίου, εκεί που λέει «Δημήτριε», ο Πετρόχειλος ψάλλει την έτερη θέση του Πρίγγου. Είναι στη μελοποιητική φιλοσοφία του Πρίγγου και των επιγόνων του ο τονισμός του ονόματος του εκάστοτε εορταζομένου Αγίου με αργή θέση σε υψηλούς φθόγγους προκειμένου να δοθεί έμφαση στο κέντρο της εορτής. Η χρήση της απλής και χαμηλής θέσεως στο κυρίως σώμα του μέλους γίνεται μάλλον προκειμένου να παρατεθεί και η κλασική γραμμή στο συγκεκριμένο σημείο.
 
Last edited:
Top