Δάσκαλε, ευχαριστούμε. Κάνουμε μια επιλογή άρα ενδεχομένως -έξι ίσως κατ'αντιστοιχίαν με τα του Δ'- από τους εννέα στίχους της μελοποίησης του Πέτρου;Νομίζω ότι κάπου έχω δεί (ή σε χφ ή σε γραπτό του Σ. Καρά) ότι είναι αντί του Δ΄ ήχου σε μνήμες Οσίων.
Δηλ. Δόξα ... Αγίω Πνεύματι πάσα ψυχή ζωούται... Και νυν... Αγίω Πνεύματι πάσα ψυχή ζωούται...Αν το έψαλλαν σε μνήμες οσίων, τότε γιατί δίνονται και τα 3 αντίφωνα και όχι μόνο το α´ όπως στην περίπτωση του «Ἐκ νεότητός μου»;
Παρεμπιπτόντως, οι Σλάβοι δεν κάνουν επιλογές με τα τροπάρια του «Ἐκ νεότητός μου», αλλά ψάλλουν απλά το α´ αντίφωνο.
Όμως ο πατήρ Δαβίδ γράφει στο θέμα «Περί της ψαλμωδίας του α΄ αντιφώνου του δ΄ ήχου» τα εξής:Δηλ. Δόξα ... Αγίω Πνεύματι πάσα ψυχή ζωούται... Και νυν... Αγίω Πνεύματι πάσα ψυχή ζωούται...
Σχετικό θέμα: https://analogion.com/forum/index.php?threads/Περί-της-ψαλμωδίας-του-α΄-αντιφώνου-του-δ΄-ήχου.22617/
Οπότε εννοεί:Στη σύγχρονη Ρωσική λειτουργική πράξη, το α΄ αντίφωνον του δ΄ ήχου ψάλλεται άνευ διπλασιασμού τροπαρίων και με το δικό του περί αγ. Πνεύματος τροπάριον μόνον. βλ. πρόχειρα http://kliros.ru/noty/otjunosti_markaich.pdf
Πώς ερμηνεύουν τις διατάξεις του Στουδιτικού Τυπικού σχετικά με τους Αναβαθμούς;Οι Ρώσοι ερευνητές διαφωνούν σε θέμα ορθής ερμηνείας των διατάξεων του Στουδιτικού τυπικού.
Δυστυχώς η μελέτη είναι γραμμένη στην ρωσική και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι γράφει.
Πώς ερμηνεύουν τις διατάξεις του Στουδιτικού Τυπικού σχετικά με τους Αναβαθμούς;
Βλέποντας το μέλος σε σύγκριση και με τα υπόλοιπα μέλη τα οποία επιγράφονται ως «Μανουήλ Πρωτοψάλτου» και δεδομένης της διαφοράς φιλοσοφίας και Πέτρου και Μανουήλ (ο δεύτερος ακολουθεί την «κατ' έννοιαν» λογική του Ιακώβου), η αίσθησή μου είναι ότι το συγκεκριμένο μέλος, όπως και αυτό του Λεγέτου που υπάρχει στο Ειρμολόγιο του 1820, είναι του Μανουήλ και όχι του Πέτρου. Το ύφος είναι ενιαίο με τις υπόλοιπες συνθέσεις του Μανουήλ στους άλλους ήχους.Το μέλος αυτό ουσιαστικά συμπίπτει με τους Αναβαθμούς του πλ. Α΄ που επιγράφονται ως του Μανουήλ Πρωτοψάλτου (βλ. Πανδέκτη, Ταμείον Ανθολογίας Φωκαέως, Ανθολογία Π. Εφεσίου).
Το να προορίζονται για μνήμες Οσίων το έχω δεί τελικά στο Ειρμολόγιο του Πέτρου, εξηγημένο από τον Σ. Καρά και αντιγραμμένο από τον Ν. Κλέντο. Δεν ξέρω πού μπορεί να βρήκε ο Καράς τέτοια πληροφορία. Ίσως σε κάποιο από τα χφφ της βιβλιοθήκης του;