Ανέκδοτα μαθήματα του Ε. Φαρλέκα.

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Εις τιμήν και μνήμην του αειμνήστου μελοποιού Εμμανουήλ Φαρλέκα και των αδελφών Γεωργίου και Κων/νου Ζαρακοβίτη, έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω σήμερα 06-12-11 το μικρό αυτό βιβλίο, που με τις πενιχρές μου δυνατότητες πληκτρολόγησα στον η/υ με την προτροπή του ζώντος τότε Κων/νου Ζαρακοβίτη, αξέχαστου φίλου και "συμμαθητή" στο αναλόγιο του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων κοντά στον άρχοντα Θρασ. Στανίτσα, και ο οποίος σκόπευε να το εκδώσει, αλλά «άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων άλλα δε Θεός κελεύει».
Από την αρχική πληκτρολόγηση, τροποποιήθηκε ο πρόλογος λόγω του θανάτου του φίλου Κώστα.
Διευκρινίζεται ότι τα περιεχόμενα κατεγράφησαν με τη σειρά που ήταν στο χειρόγραφο του Φαρλέκα.
Το ιστορικό του συνημμένου περιγράφεται στον πρόλογο...
Η οδηγία που είχα από τον Κ. Ζαρακοβίτη ήταν ότι ήθελε μικρό σχήμα (εγκολπίου) γι αυτό το μέγεθος της σελίδας είναι Α5 (μισό του Α4)
Τα σχόλιά σας, ευπρόσδεκτα.
Να είστε όλοι καλά!
 

Attachments

  • ΕΞΩΦΥΛΛΑ, ΠΡΟΛΟΓΟΣ.pdf
    137.3 KB · Views: 912
  • ΦΑΡΛΕΚΑ 1-80.pdf
    554.7 KB · Views: 1,333
  • ΕΓΚΩΜΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΝ ΦΑΡΛΕΚΑ 81-222.pdf
    1.2 MB · Views: 1,188
Last edited:

Τάσος Μπόκος

Παλαιό Μέλος
Ένα μικρό λαθάκι στη σελ 61, 3η αράδα Θεόν Λόγον, πρέπει να μπεί ολίγον αντί του πρώτου ίσου.
 

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Ένα μικρό λαθάκι στη σελ 61, 3η αράδα Θεόν Λόγον, πρέπει να μπεί ολίγον αντί του πρώτου ίσου.

Την αβλεψία (κοινώς ... στραβωμάρα:D) μου επισήμανε ευγενικά ο φίλος Τάσος με π.μ. (και τον ευχαριστώ).
Απαντώντας λοιπόν στο μήνυμά του, κατέβασα τις επίμαχες σελίδες και ανακάλυψα άλλη μια τρικλοποδιά του οξαποδώ... Μετά την πληκτρολόγηση (δεν ξέρω πώς) απ' τον υπολογιστή διαγράφτηκε η γραμματοσειρά ΒΖ χρόνος (δηλ τα σύμβολα με τα οποία καθορίζουμε τη χρονική αγωγή) Χ με γοργό, αργό κλπ (καβάλα:D) κοντινότερη γραμματοσειρά η ΒΖ ίσον, αντικαταστάθηκαν λοιπόν όλα τα σημάδια της χρονικής αγωγής με ... άσχετα ισοκρατήματα ΠΑ - ΚΕ κλπ...
Διαπίστωσα τη ζημιά, και αντικατέστησα τα παρείσακτα ισοκρατήματα με τις χρονικές αγωγές, εγκαθιστώντας εκ νέου τη σχετική γραμματοσειρά, αλλά ξέφυγαν (μέχρι στιγμής) 4 περιπτώσεις... σελ 43/7, 61/7, 63/5 και 67/7 Στη θέση που είναι τα άσχετα ισοκρατήματα ΠΑ(στις 2 περιπτώσεις πάνω σε (+) να τεθεί το Χ με τη ... μανιβέλα:D επάνω.
Αυτά τα ... ολίγα, και πάλιν ευχαριστώ!
ΝΓ
ΥΓ Στο 2ο μέρος με τα εγκώμια και τα σύντομα κρατήματά τους, όπου υπήρχε αλλαγή χρονικής αγωγής, είχε γίνει το ... έλα να δεις!!!:D
 

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Υπενθυμίζω ότι στα «Εγκώμια πανηγύρεων» που ανέβασα στο πρώτο μήνυμα του θέματος (τρίτη επισύναψη), υπάρχει τετράηχον εγκώμιον του Τιμίου Προδρόμου, σελ. 129.
Ένα ωραίο μαθηματάκι που μπορεί να ψαλεί στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού, ή στη διανομή του αντιδώρου.
Βοήθειά μας ο Αη-Γιάννης!
 
Last edited:

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Στο τευχίδιο με τα ανέκδοτα μαθήματα του Εμμανουήλ Φαρλέκα που ανέβασα στο πρώτο μήνυμα του θέματος, για τον μήνα Αύγουστο υπάρχουν συνθέσεις του για τις εορτές της Μεταμορφώσεως (σελ 31 του γ' συνημμένου pdf), της Κοιμήσεως (σελ. 98) και του Αγίου Ιωάννου (σελ. 47) όπως υπενθύμισα προ δύο ετών.
Καλόν μήνα!
Αν και με μια αλλαγή μπορούμε να πούμε: Αύγουστε καλέ μου μήνα, πιό καλά να μην ερχόσουν!:D (εφορία - ΕΝΦΙΑ κ.δ.σ.):D
 
Last edited:

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
κ. Γιάννου, ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό το βιβλίο και για τον κόπο σας να το στοιχειοθετήσετε εκ νέου. Προ ημερών στην πανήγυρη του ναού μας ψάλλαμε στο τέλος των ακολουθιών το τρίηχο εγκώμιο στον Άγιο Παντελεήμονα και το αργό απολυτίκιο που περιέχονται στο βιβλίο. Όμορφα μέλη που άρεσαν πολύ και στους ψάλτες-επισκέπτες στο ναό κατά την πανήγυρη.

Επισυνάπτω μια πρόχειρη ηχογράφηση, στην οποία βέβαια έγινε μια απόπειρα αποθορυβοποίησης, διότι υπήρχε πολύ έντονη φασαρία από τον πολύ κόσμο. Το αποτέλεσμα δεν είναι σπουδαίο, αλλά δίνει μια ιδέα του μέλους. Ίσως δεν είναι το κατάλληλο θέμα για να αναρτηθεί μια ηχογράφηση, αλλά τουλάχιστον έτσι φαίνεται η άμεση σχέση μουσικού κειμένου και ηχητικού.

Τα μαθήματα αυτά όντως προσφέρονται για το τέλος των ακολουθιών σε πανηγύρεις και αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά. Και πάλι ευχαριστούμε!
 

Attachments

  • 2014-07-27-AgiosPanteleimonChania-EgkomionFarleka.mp3
    7.4 MB · Views: 77

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Στο πρώτο μήνυμα του παρόντος θέματος, ανέβασα το πληκτρολογημένο χειρόγραφο του Εμμ. Φαρλέκα με τίτλο Βυζαντινά μελωδήματα...
Στο Β. μέρος υπάρχουν τα εγκώμια πανηγύρεων και θεωρώ ότι την περίοδο που δισνύουμε θα είναι χρήσιμα για τους συναδέλφους που δεν έχουν δει το θέμα.
Υπενθυμίζω λοιπόν ότι στο 3ο pdf με τα εγκώμια πανηγύρεων υπάρχουν με τη σειρά που γράφτηκαν:
Αγίας Παρασκευής σελ. 81 στο pdf σελ. 1
Προφήτου Ηλιού σελ. 90 pdf 10
Αγ. Παντελεήμονος σελ. 103 pdf 23
Μεταμορφώσεως σελ. 111 pdf 31
Τιμίου Προδρόμου σελ 127 pdf 47
Καλά ψαλσίματα.
ΝΓ
 
Top