Αλληλουιάριον Μ. Εβδομάδος και "Ιδού ο Νυμφίος"

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Ανοίγω αυτό το θέμα για να συζητήσουμε για το αρχαίον "Αλληλουιάριον" της Μεγάλης Εβδομάδος αλλά και το αργόν "Ιδού ο Νυμφίος".
 

apostolos

Απόστολος Κομπίτσης
Εγώ, προσωπικά, τα εκτελώ αυτά τα μαθήματα, αλλά όχι κάθε βράδυ της Μεγ. Εβδομάδος. Το αργο "Ιδού ο Νυμφίος" το ψαίλνω μόνον την πρώτη βραδιά, δηλαδή το εσπέρας της Κυριακής των Βαίων, και επειδή εκείνο το βράδυ γίνετε η μόνη περιφορά της εικόνος του Νυμφίου. Κανονικά, και το αργό Αλληλουιάριον πρέπει να λέγετε στον πρώτο Νυμφίο, αλλά επειδή λέω το αργό "Ιδού", και λόγο επίσης του μάκρος του Ευαγγελίου, το αναβάλλω για το εσπέρας της Μεγάλης Δευτέρας. Φυσικά, την Μεγ. Τρίτη το βράδυ λόγου της Κασσιανής, δεν τα λέω αυτά καθόλου. Με άλλα λόγια, προσπαθώ να αποφύγω 1) την γρίνα του λαού ("Πολύ αργά τα λέει!!!"), καθώς και 1) την πιθανότητα να μου ρίξουν καμιά ντομάτα στο αναλόγιο! Μην ξεχνάτε ότι μένω στην Αμερική, η χώρα των μικτών δυτικών ενορχηστρομένων Ορθόδοξων χορωδιών. Βεβαίως, τα λέω από την Μεγάλη Εβδομάδα του Πρίγγου και χειρόγραφο του Στανίτσα.

Και επειδή δεν έχω αριστερό που να τα ξεύρη αυτά τα μαθήματα, μόνον εγώ τα λέω. Πάντως, ΠΡΕΠΕΙ να λέγονται.

Απόστολος.
 

Αθωνίτης

Παλαιό Μέλος
Βεβαίως εδώ στο Άγιον Όρος λέγονται αυτά τα μαθήματα και είναι υπέροχα...καθε μέρα εννοείται.Το οτι είναι υπέροχα πιστέυω τα κάνει το ότι είναι και ανώνυμα....

Χαίρετε
 

Lampadarios

Καλαφάτης Θανάσης
Θα μπορούσατε μήπως να ανεβάσετε τα σχετικά χειρόγραφα του Στανίτσα;:confused:(please)
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Εκτός από το Άγιον Όρος δεν έχω ψάλλει πουθενά το αργό Αλληλούϊα αν και είναι υπέροχο. Αν μπορεί κάποιος ας αποσπάσει την εκτέλεση του Πρίγγου από την ιστορική ηχογράφηση του 1958 και ας την προσθέσει σε αυτό το θέμα. Επίσης και άλλες ηχογραφήσεις αυτού του μέλους που δυστυχώς σπάνια το ακούμε στις μέρες μας.

Το αργόν Ιδού ο Νυμφίος το ψάλλουμε εμείς μία φορά μόνο, την πρώτη φορά κατά την έξοδο της εικόνας του Νυμφίου. Πολλή ωραία είναι η εκτέλεση του π. Δοσιθέου που προσέφερε παλαιότερα ο Κώστας και άλλες βέβαια. Προσθέστε εδώ εάν νομίζετε.
 
Top