[Ανακοίνωση] Ακουστικές Συγκρίσεις 12ΕΤ, Χρύσανθου, ΠΕ 1881

ATHANASSIOS

Αθανάσιος Χατζής
Αγαπητοί αδελφοί,
πως μπορούμε να συγκρίνουμε ακουστικά τις ασυγκέραστες διατονικές κλίμακες του Χρύσανθου, της Πατριαρχικής Επιτροπής του 1881 και της συγκερασμένης Δυτικής Μουσικής (12ΕΤ). Αυτό είναι το θέμα που αναλύω στην σελίδα

http://athanassios.gr/byzmusic_diatonic_acoustic_comparison.htm

Συμπεράσματα

Οι ακουστικές διαφορές του Χρύσανθου και της Επιτροπής (10 cents στον ΒΟΥ και στον ΖΩ) κατά την εκτέλεση ασυγκέραστων διαστημάτων είναι δύσκολα αντιληπτές από τον ακροατή αυτό υποστηρίζει επίσης και η ψυχοακουστική θεωρία (βλ. Ψυχοακουστική). Ακόμα αμελητέες φαίνονται να είναι οι ακουστικές διαφορές μεταξύ της διατονικής κλίμακας της επιτροπής στα 72 μόρια και των άνωθεν ασυγκέραστων (οι μέγιστοι τόνοι διαφέρουν κατά 4, 2,και 6 μόρια, ο ΒΟΥ διαφέρει κατά 2 μόρια και ο ΖΩ συμπίπτει).

Σε άλλη διάταξη βάλαμε τα συγκερασμένα διαστήματα της Δυτικής μουσικής (12ΕΤ). Παρατηρούμε ότι οι ΒΟΥ και ΖΩ απέχουν από τους αντίστοιχους ΒΟΥ και ΖΩ της Πατριαρχικής Επιτροπής κατά 23 cents δηλαδή διαφέρουν κατά ένα Πυθαγόρειο κόμμα, και ακόμα περισσότερο διαφέρουν από τους ΒΟΥ και ΖΩ του Χρυσάνθου κατά 45 και 43 μόρια αντίστοιχα σχεδόν κατά μία ολόκληρη εναρμόνια δίεση.

Καλή ακρόαση

Αθανάσιος
 
Top