Ακολουθία Ακαθίστου Ύμνου εν τω Όρθρω

Αγαπητοί φίλοι,
Στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Νέων Βρυούλλων Ηρακλείου που ψάλλω, κάθε χρόνο την Παρασκευή της Ε΄ Εβδομάδος τελείται (μετά την απογευματινή Ακολουθία του Ακαθίστου με Απόδειπνο) το βράδυ νυκτερινή Ακολουθία που περιλαμβάνει Όρθρο με Ακάθιστο και Θεία Λειτουργία.
Ανεβάζω ηχητικά δείγματα από την Ακολουθία αυτή, που δεν τελείται και πολύ συχνά γενικότερα, για όσους από εσάς ενδιαφέρονται.
Κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις:
Το Θεός Κύριος και το Προσταχθέν (το πρώτο) εψάλησαν αργά, καθ' ότι εκείνη τη στιγμή παίρνουν οι ιερείς "καιρό" και ντύνονται όλη τη στολή τους. Ευθύς αμέσως λέγεται η α΄στάση των Χαιρετισμών και πρέπει να βγει ο ιερεύς ντυμένος πλήρως, οπότε εν τω μεταξύ ψάλλονται αργά τα μέλη.
Επίσης αμέσως μετά λέγεται το πρώτο Τη Υπερμάχω, αργοσύντομο και ακολουθεί η Β΄Στάση. Τα επόμενα είναι απλά,όπως επίσης απλά και χύμα λέγονται όλες οι Στάσεις, για να μην πάρει έκταση η Ακολουθία που έχει μετά κανόνες, τετραώδια, στιχολογία στους Αίνους, κτλ.
Οι ευχές των ιερέων που ακούγονται στον " καιρό" , μας καλύπτουν λόγω θέσης μικροφώνου (δεν το προέβλεψα να το βάλω πιο μακρυά, αλλά ας είναι).
Επισυνάπτω επίσης από τη Θ. Λειτουργία το Χερουβικό και το Κοινωνικό Ποτήριον και τα δύο του Πέτρου σε Άγια, το δεύτερο διακοπέν δυστυχώς...
Εκ των προτέρων θα ήθελα να μου συγχωρήσετε οποιεσδήποτε φωνητικές αδυναμίες στα διαστήματα κάποιες στιγμές που οφείλονται καθαρά σε κόπωση. Είχα ήδη ψάλλει και το απόγευμα τον Ακάθιστο....

Ευχαριστώ θερμότατα όλους τους φίλους και συναδέλφους (που μπόρεσαν να έρθουν) για την παρουσία τους, το θαυμάσιο ίσο και την ψαλμωδία τους και τη βοήθειά τους, μέχρι και αργά τη νύχτα (από τις 21:30 μέχρι τις 01: 30), παρά τις ήδη προηγηθείσες ψαλτικές υποχρεώσεις τους και τους εύχομαι κάθε καλό παρά Κυρίου.

Έχω παραλείψει όλα τα ενδιάμεσα (κανόνες κτλ),στα οποία απαντούσε ο εμπειρικός αριστερός μου, ευσεβής και χρυσός άνθρωπος κατά τα άλλα, αλλά οι βάσεις ανεβοκατέβαιναν και τα αυτόμελα απλώς δεν υπήρχαν....δεν πειράζει, να ναι καλά και την υγειά του να ΄χει (αφού με υφίσταται...).
Η Ακολουθία τελέσθηκε πλήρης, με όλα τα γράμματα (εψάλησαν όλοι οι κανόνες και τα τετραώδια, Στιχολογία Αίνων, Τυπικά και μακαρισμοί στη Λειτουργία κτλ). Η κάνεις νυκτερινή ή δεν κάνεις...
Για το τελετουργικό ενδιαφέρον αναφέρω επίσης ότι στους Αίνους ετέθησαν προς προσκύνηση τα φυλασσόμενα στον Ιερό Ναό λείψανα των Αγ. Δημητρίου (δωρεά Μητρ. Αυστρίας κ. Μιχαήλ), Αγ. Ραφαήλ, και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου (δωρεά επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Κων/λη), όλα δωρηθέντα με επίσημα έγγραφα πιστοποιούντα τη γνησιότητά τους στον εφημέριο του Ναού (για κατάθεση στο Ναό) π. Γεώργιο Λαδουκάκη για τις υπηρεσίες του στο Πατριαρχείο (κάθε καλοκαίρι ανεβαίνει 40 μέρες και τους εξυπηρετεί).
Τα διευκρινίζω όλα αυτά, γιατί πολλά λέγονται και αμφισβητούνται σήμερα για λείψανα, τίμιο Σταυρό, κτλ

Δεκτές εκ των προτέρων όλες οι παρατηρήσεις σας. Είμαι έτοιμος για "ανελέητη" κριτική::rolleyes:...

Καλό Πάσχα σε όλους και καλή δύναμη. Συγγνώμη και πάλι για το πολύ μπλα μπλα...
 

Attachments

  • Θεός Κύριος -Το προσταχθέν (αργά).mp3
    9.2 MB · Views: 51
  • Τη Υπερμάχω αργοσύντομο.mp3
    3.1 MB · Views: 36
  • Χερουβικό Πέτρου Άγια.mp3
    6.2 MB · Views: 57
  • Ποτήριον Πέτρου Άγια.mp3
    5.2 MB · Views: 36
Last edited:
Top