Αθανάσιος Δασκαλοθανάσης - «Διάδοση της Βυζαντινής Μουσική μέσω διαδικτύου». Συνέντευξη στην «Μουσική των Ελλήνων».

Diogenes

Νέο μέλος
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 31/10 18:27

Αθανάσιος Δασκαλοθανάσης – «Διάδοση της Βυζαντινής Μουσική μέσω διαδικτύου»

daskalothanasis-1.jpg

Γράφει ο Χάρης Τρασάνης στην Romfea.gr

Καλεσμένος στην διαδικτυακή εκπομπή μας, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, Αθανάσιος Δασκαλοθανάσης, Μαέστρος και Μουσικοδιδάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Ερμιόνη Αργολίδος. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο. Tο 1991 έλαβε το πτυχίο βυζαντινής μουσικής και το 1993 έλαβε το δίπλωμα βυζαντινής μουσικής με άριστα παμψηφεί και Α΄ Βραβείο. Το 1995 έλαβε πτυχίο Θεολογίας από το Ε.Κ.Π.Α.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετές χορωδίες των Αθηνών όπως του Θ. Βασιλικού του Φ. Κετσετζή και των «Μαϊστόρων της Ψαλτικής Τέχνης». Έχει ταξιδέψει με αφορμή τις συναυλίες σε όλη την επικράτεια και σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό όπως Ρουμανία, Πολωνία, Σερβία, Αρμενία Οδησσό και άλλες.

Το 1989 με την σύσταση του Σ. Παυλάκη συμμετείχε στο μουσικό σχήμα του αειμνήστου Χ. Χάλαρη με τη ορχήστρα παλαιών και παραδοσιακών οργάνων όπου έδωσε συναυλίες στο μέγαρο μουσικής και σε πόλεις της Ελλάδος.

Παρακολούθησε μαθήματα ορθοφωνίας με το αείμνηστο Ονούφριο Σώχο. Το 1998 είχε υπό την ευθύνη του την σχολή βυζαντινής μουσικής του Ι. Ν. Προφήτη Ηλία Παγκρατίου.

Το 2006 ανέλαβε καθήκοντα στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως όπου ψάλλει έως σήμερα.

Καλλιτεχνικές δραστηριότητες

Το 2006 ίδρυσε μαζί με τον αδελφό του Πέτρο Δασκαλοθανάση τη χορωδία «Μελίρρυτον» η οποία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 40 συναυλίες με θέματα όπως: τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, διάφορα αφιερώματα με ύμνους εις την Υπεραγία Θεοτόκο κ.α.]

Το χαρακτηριστικό της χορωδίας είναι ότι απαρτίζεται από μαθητές του εργαστηρίου αλλά και από καταξιωμένους ψάλτες και μουσικούς, ώστε να υπάρχει η μετάδοση της μουσικής εμπειρίας στους μαθητές.

Ο Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως και σε συνεργασία με την σχολή βυζαντινής μουσικής, λειτουργεί το εργαστήριο βυζαντινής μουσικής από το 2008 όπου έχουν φοιτήσει πλέον των 80 μαθητών. Κάποιοι από αυτούς έχουν λάβει πτυχίο και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής.

Το Σάββατο στον εσπερινό και τις Κυριακές συμμετέχουν στο ψαλτήρι περισσότεροι από 15 μαθητές του εργαστηρίου της βυζαντινής μουσικής όπου γίνεται η πρακτική εξάσκηση των μαθημάτων.

Διαδικτυακές δράσεις

Ξεκίνησε το έτος 2014 ερασιτεχνικά ανεβάζοντας στο διαδίκτυο κάποια τροπάρια για τους μαθητές του. Σύντομα όμως και με δεδομένη την αγάπη του προς την ηχοληψία και τον πειραματισμό του με τον ήχο και δημιουργώντας προς διευκόλυνσή του ένα home studio, αναπτύχθηκε όλο και περισσότερο.

Στο κανάλι του στο You Tube, υπάρχουν 570 και πλέον videos τα οποία καλύπτουν το κλασικό αναστασιματάριο, εορτές δεσποτικές Θεομητορικές, ένα μεγάλο μέρος των απολυτικίων και αρκετά έξυπνα video για αρχάριους, π.χ. «Δόξα Πατρί» ή «Την Τιμιωτέραν» σε όλους τους ήχους, τα προκείμενα της εβδομάδος, ομαδοποιημένα προσόμοια κ.λ.π.

Η πλειοψηφία των μαθημάτων είναι από τα κλασικά κείμενα και επίσης πάντα δίνονται αναλυτικές επεξηγήσεις για την πηγή του κειμένου.

Το 2021 ίδρυσε το μουσικό σχήμα «Βυζαντινό Μελούργημα» που απαρτίζεται από τους μαθητές του εργαστηρίου της βυζαντινής μουσικής, και καταξιωμένους ψάλτες.
Μέσα από τις πρόβες και τις προετοιμασίες οι μαθητές μπορούν να αφομοιώνουν και να ψάλλουν σε ικανοποιητικό επίπεδο συνθέσεις δύσκολες και απαιτητικών φωνητικών δεξιοτήτων.

Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: Με τη βοήθεια των έμπειρων ψαλτών που συμμετέχουν στη χορωδία και με την εκμάθηση κάποιων κομματιών μέσα από τα video στο κανάλι στο YouTube.

Είναι Μόνιμος Συνεργάτης με την Ορχήστρα Παλαιών και Παραδοσιακών Οργάνων του Χριστόδουλου Χάλαρη, με την οποία έδωσε συναυλίες σαν σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε πολλές πόλεις της Ελλάδος


Πηγή: https://www.romfea.gr/psaltiki-kai-...iadosi-tis-vyzantinis-mousiki-meso-diadiktyou (Romfea.gr)
 
Top