Αγρυπνία Απ. Φιλίππου, Παναγούδα 14-11-2006

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
13-14 Νοεμβρίου 2006 και, όπως κάθε χρόνο, οι Θωμάδες θα έκαναν Αγρυπνία στο Ναό της Παναγούδας στην Εγνατία. Ήταν η πρώτη φορά που το πληροφορήθηκα και η μοναδική που πήγα. Από τους ψάλτες ήξερα μόνο τον παπα-Θωμά - ήταν η περίοδος που πορρωνόμουν με Αγιορείτες. Έβαλα να γράφει το MD. Στον Πολυέλεο ήρθε και ο παπα-Νικόλας. Δεν τον ήξερα ή, μάλλον, μου είχε πει απλά ένας φίλος πως υπάρχει κάποιος παπάς με αυτό το όνομα που διετέλεσε κανόναρχος του Πρίγγου (μάλλον δεν ήξερε για τη θητεία του στον Ιάκωβο). Ανάμεσα στις φωνές του παπα-Θωμά, του παπα-Φιλίππου και του παπα-Παύλου Ιωσηφίδη των Θωμάδων έψαλλε και αυτός. Μετά ήρθε και ο Τσάμης με άτομα της χορωδίας του. Τότε η εκτέλεση του παπα-Νικόλα δε μου έκανε εντύπωση και δεν έγραψα τις αργές καταβασίες και τη Δοξολογία του Ιακώβου σε β' που είπε. Τώρα που τα ξανάκουσα, απομόνωσα μόνο τον παπα-Νικόλα και τους στίχους του Πολυελέου «Λόγον αγαθόν» του Θεοδώρου Φωκαέως που συμψάλλει με τους Θωμάδες, αφήνοντας την επεξεργασία των λοιπών σε όποιον άλλο έχει το μεράκι, αφού εμένα δε με ενδιαφέρει κάτι άλλο.

Οι εκτελέσεις χαρακτηρίζονται από κάμψη λόγω ηλικίας και δεν είναι αντιπροσωπευτικές του μεγαλειώδους ψαλσίματός του στην Πόλη, γι' αυτό και είχα έντονους ενδοιασμούς για την ανάρτησή τους. Εν τέλει, όμως, βρήκα προτιμότερο να αναρτηθούν διότι για κάποιους είναι πολύτιμα. Πολλά, αν όχι όλα, τα έψαλλε εκ στήθους. Είναι απολαυστικός και έψαλλε με πολύ μεράκι. Έλεγε στον παπα-Θωμά: «Πολύ ωραία. Ακούσε τώρα πώς τα λέμε κι εμείς». Και βίωνε τα ψαλλόμενα! Και ο παπα-Θωμάς τον επαινούσε και τον τιμούσε.
 

Attachments

  • 01 Στίχοι Πολυελέου «Δούλοι Κύριον», Πέτρου Πελοποννησίου, Ήχ. πλ. α'.mp3
    7.9 MB · Views: 205
  • 02 Στίχοι & Περισσή Πολυελέου «Λόγον αγαθόν», Θεοδώρου Φωκαέως, Ήχ. πλ. δ'.mp3
    11.5 MB · Views: 98
  • 03 Α' Αντίφωνο Αναβαθμών δ' ήχου.mp3
    5.8 MB · Views: 85
  • 04 «Πάσα πνοή» Ευαγγελίου.mp3
    538 KB · Views: 54
  • 05 «Δόξα... Ταις του Αποστόλου».mp3
    1.5 MB · Views: 57
  • 06 Στίχοι Δοξολογίας Ιακώβου, Ήχ. β'.mp3
    1.7 MB · Views: 72
Last edited:

Αηδόνης

Παλαιό Μέλος
κ. Μπουλμπουτζή, σας ευχαριστούμε για την προαίρεσή σας να μας προσφέρετε αυτά τα ακούσματα. Προσωπικά, μου είναι πολύτιμα. Να είστε καλά. Δεν γνώριζα καν το όνομα Νικόλαος Ιωσηφίδης. Το έμαθα εδώ στο Ψαλτολόγιο. Κατ' επέκταση οφείλω ευχαριστίες στην εδώ κοινότητα, διότι πραγματικά προσφέρει γνώση...



Α.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ανέβασα, όπως υποσχέθηκα, και τους στίχους από τον Πολυέλεο «Λόγον αγαθόν» του Θεοδώρου Φωκαέως σε ήχο πλ. δ'. Συγκεκριμένα είναι το κομμάτι Νο 2 του παραπάνω μηνύματος και περιέχει:
-Το στίχο «Λόγον αγαθόν» που ξεκινά ο παπα-Θωμάς και τον ψάλλει με τον παπα-Νικόλα παραχωρώντας του το μεγαλύτερο μέρος του στίχου.
-«Δέσποινα πρόσδεξε», που ψάλλει μόνος ο π. Νικόλαος αντί του αργού του Θ. Φωκαέως που έχει σαν περισσή.
-Κράτημα από το «Δέσποινα πρόσδεξε» του «Θ. Φωκαέως» όπου ψάλλουν Θωμάδες και νομίζω πως συμψάλλει και ο π. Νικόλαος.

Στα λοιπά κομμάτια του παραπάνω μηνύματος άλλαξα αρίθμηση. Οπότε, μετoνομάστε τα και μην τα ξανακατεβάζετε.
 
Last edited:

aggeloskiosses

Νέο μέλος
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ. ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ. ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ. ΝΑ ΨΑΛΩ. ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΩ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ Π.ΝΙΚΟΛΑΟ, ΣΑΝ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΨΑΛΤΗΣ. ΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΟΥ?? ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.... Η ΣΤΑΣΗ. Ο ΡΥΘΜΟΣ. ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΦΩΝΗ ΤΟΥ. ΣΕ ΚΑΘΗΛΩΝΕ. ΟΛΟ ΑΡΧΟΝΤΙΑ. ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ. ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΜΟΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΤΕ.
ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ..
 
Top