[Ανακοίνωση] Αγιασμός Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι. Μ. Ταμασού και Ορεινής

LABADARIOS1

Παλαιό Μέλος
Αγιασμός Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, τελέσθηκε ο Αγιασμός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας για την έναρξη των μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας παρουσία του δασκάλου κ.Βασίλη Παρασκευαΐδη και πλήθους μαθητών.

«Αυτό που αγνοούν ή υποτιμούν πολλοί είναι ότι η βυζαντινή μουσική είναι μια τέχνη ιερά που κρύβει ένα τεράστιο επιστημονικό πλούτο και έχει εμνεύσει και άλλα είδη μουσικής…» «Την απέριττη μουσική κληρονομιά προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε στη σημερινή δύσκολη εποχή της αλλοτρίωσης και της παγκοσμιοποίησης, αντιστεκόμενοι, πιστεύοντες ακράδαντα πως στο χρυσάφι της Ελληνικής Παράδοσης σκουριά δεν πιάνει.», επισήμανε ο δάσκαλος της Σχολής κ.Βασίλης Παρασκευαΐδης στο σύντομο λόγο του, προτείνοντας όλους να μάθουν βυζαντινή μουσική διότι λειτουργεί και ως ψυχοθεραπευτικό μέσο προσέγγισης στο Θεό.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας και αφού ευχαρίστησε για την ανιδιοτελή προσφορά τους, τους δασκάλους της Σχολής π.Ανδρέα Σπυρίδη και κ.Βασίλη Παρασκευαΐδη, οι οποίοι με ζήλο Θεού, αγάπη και περισσή φροντίδα διδάσκουν την Ιερά Τέχνη, τόνισε τη σπουδαιότητα της ίδρυσης τέτοιων Σχολών. «Η ψαλμωδία προς τον Θεόν θα πρέπει να βγαίνει μέσα από τη καρδιά μας με ειλικρίνειακαι αγάπη. Για να επιτευχθεί αυτό παρόλο το ζήλο και την αγάπη του καθενός σας προς την Βυζαντινή Μουσική χρειαζόμαστε και δάσκαλο, ώστε να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί στο Ψαλτήρι…» «Η ψαλμωδία είναι Θεολογία. Οι καλύτεροι ψάλτες είναι και οι καλύτεροι θεολόγοι, διότι μέσα από την υμνολογική-λειτουργική παράδοση της εκκλησίας μας μεταφέρονται όλα μας τα δόγματα…» τόνισε στον πατρικό του λόγο ο μητροπολίτης και ευχήθηκε τέλος, «Με συστολή, προσευχή και αγάπη προς την εκκλησίας ας ξεκινήσουμε και φέτος τα μαθήματα, ευχόμενος ο καθένας ας βρει αυτό που ψάχνει μέσω της βυζαντινής μουσικής μιας και αποτελεί προσωπική υπόθεση η βυζαντινή μουσική.»

Η Σχολή τελεί υπό τη σεπτή ευλογία του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα και διευθύνεται από τον π.Ανδρέα Σπυρίδη, όπου και διδάσκει στην Ανθούπολη και από τον κ.Βασίλη Παρασκευαΐδη, ο οποίος διδάσκει στα Περιφερειακά Τμήματα καλύπτοντας όλη τη μητροπολιτική περιφέρεια.

http://www.imtamasou.org.cy/imt/7381
 
Top