Αίτηση για προβολή εκπομπής «Φως εκ φωτός» τη Μ. Εβδομάδα

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Όλοι έχουμε δει νομίζω αυτό το βιντεάκι.


Αποτελεί ένα pot-pourri από ύμνους που έψαλε ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος στην ΕΡΤ3 γύρω στο 1990 στα πλαίσια μιας εκπομπής ονόματι «Φως εκ φωτός», η οποία προβαλλόταν κάθε Κυριακή, σε κάποια επεισόδια της οποίας έψαλε ο άρχων με τη χορωδία του ύμνους των Χριστουγέννων και σε κάποια άλλα ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος. Σκέφτηκα, μιας και η ψαλτική του Ταλιαδώρου έχει διαχρονική αξία για τον ιεροψαλτικό κόσμο, ανεξάρτητα από τις όποιες ενστάσεις μπορεί να έχει ο καθένας, και η εκπομπή αυτή αντικατοπτρίζει την περίοδο της ψαλτικής του ακμής, να συγκεντρώσουμε υπογραφές ψηφιακά (θα μπορούσε να είναι ένα απλό thanks στο μήνυμα αυτό), ώστε να ζητήσουμε σαν forum από την ΕΡΤ3 την επαναπροβολή των επεισοδίων των σχετιζομένων με τη Μεγάλη Εβδομάδα μες στη φετεινή Μεγάλη Εβδομάδα και ίσως και ολόκληρης σειράς στο μέλλον, έστω και στη μεταμεσονύκτια ζώνη.

Την ενέργεια αυτή εμπνεύστηκα από παλαιά δημοσιεύματα εφημερίδων, όπου ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής ζητούσε από την κρατική ραδιοφωνία την αναπαραγωγή συγκεκριμένων δίσκων μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (βλ. συνημμένο δημοσίευμα στη 2η σελίδα της εφημερίδας Ελευθερία της 6-4-1950). Ακόμη, η ενέργεια αυτή μπορεί να αποτελέσει την αρχή για παρόμοιες αιτήσεις στο μέλλον, μιας και οι ψαλτικές εκπομπές ήταν κάποτε πολύ περισσότερες και ποιοτικώς καλύτερες, δυστυχώς όμως δυσεύρετες στις μέρες μας.

Άλλη μία ιδέα παρόμοια είναι για τη σειρά «Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», νομίζω του 1982, πάλι με ύμνους από το χορό του Χαριλάου Ταλιαδώρου, όπου για κάθε ημέρα της Μ. Εβδομάδος έψαλλαν σε διαφορετικό Βυζαντινό Ναό της πόλη μας. Λογικά όμως αυτή θα βρίσκεται στην Αθηναϊκή ΕΡΤ, μιας και τότε δεν υπήρχε άλλος τηλεοπτικός σταθμός, και ίσως λόγω παλαιότητας να καθύσταται περισσότερο δυσεύρετη, αν δεν έχει χαθεί κιόλας, ενώ για την άλλη εκπομπή γνωρίζουμε πως σίγουρα υπάρχει, μιας και το συνημμένο βίντεο προβαλλόταν το 2002.
 

Attachments

  • Ελευθερία 1950-04-06 σελ 2.png
    8 KB · Views: 35
Last edited by a moderator:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Παρακαλώ! Καλά που το αναφέρατε, να παραπέμψω και εδώ:

Η Βυζαντινή Χορωδία Μακεδονίας, με χοράρχη τον αείμνηστο Χαρίλαο Ταλιαδώρο, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης, ψάλλει ύμνους του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης (Μεγάλη Δευτέρα απόγευμα) στα πλαίσια της εκπομπής «Φως εκ Φωτός» της ΕΤ3 στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (μάλλον 1992).

0:00 «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται»
2:27 «Τω δόγματι τω τυραννικώ», Τροπάρια η' Ωδής
3:42 «Η τον αχώρητον Θεόν», Αργή Καταβασία Θ' Ωδής
5:01 «Τον νυμφώνα σου βλέπω»
6:38 «Εν ταις λαμπρότησι των Αγίων σου»
8:13 «Ο τη ψυχής ραθυμία νυστάξας»
10:40 «Του κρύψαντος το τάλαντον»

Η Βυζαντινή Χορωδία Μακεδονίας, με χοράρχη τον αείμνηστο Χαρίλαο Ταλιαδώρο, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης, ψάλλει ύμνους του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης (Μεγάλη Τρίτη απόγευμα) στα πλαίσια της εκπομπής «Φως εκ Φωτός» της ΕΤ3 στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (μάλλον 1992).

0:00 Πόρνη προσήλθε σοι
2:41 Ρήμα τυράννου, Τροπάρια η' Ωδής
4:34 Σε τον της Παρθένου Υιόν
6:13 Ότε η αμαρτωλός
8:39 Η αμαρτωλός έδραμε
11:47 Προσήλθε γυνή

Η Βυζαντινή Χορωδία Μακεδονίας, με χοράρχη τον αείμνηστο Χαρίλαο Ταλιαδώρο, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης, ψάλλει ύμνους του Εσπερινού και Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, που ψάλλονται τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί και το απόγευμα αντιστοίχως, στα πλαίσια της εκπομπής «Φως εκ Φωτός» της ΕΤ3 στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (μάλλον 1992).

0:00 Πάσα η κτίσις
1:41 Επί ξύλου βλέπουσα
4:07 Σε τον αναβαλλόμενον το φως
10:44 Αργά Ευλογητάρια

Η Βυζαντινή Χορωδία Μακεδονίας, με χοράρχη τον αείμνηστο Χαρίλαο Ταλιαδώρο, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης, ψάλλει ύμνους του Μεγάλου Σαββάτου, δηλ. του Όρθρου της ημέρας που ψάλλεται το βράδυ της Μ. Παρασκευής και της Θ. Λειτουργίας που γίνεται το πρωί του Μ. Σαββάτου, στα πλαίσια της εκπομπής «Φως εκ Φωτός» της ΕΤ3 στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (μάλλον 1992).

0:00 Ειρμοί Κανόνος Μ. Σαββάτου
3:40 Σιγησάτω πάσα σαρξ, Ιακώβου Πρωτοψάλτου - Κράτημα

Η Βυζαντινή Χορωδία Μακεδονίας, με χοράρχη τον αείμνηστο Χαρίλαο Ταλιαδώρο, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης, ψάλλει ύμνους της Αναστάσεως, από τον Όρθρο της Κυριακής του Πάσχα, στα πλαίσια της εκπομπής «Φως εκ Φωτός» της ΕΤ3 στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (μάλλον 1992).

0:00 Χριστός ανέστη
1:43 Στιχηρά του Πάσχα
4:40 Αναστάσεως ημέρα, Δοξαστικόν
8:24 Χριστός ανέστη, αρχαίον
11:18 Ο Άγγελος εβόα... Φωτίζου, φωτίζου - Κράτημα
 
Top