Αίμα και πύρ... Ήχος πλ. Δ΄. Δοξαστικό Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα

psaltaki

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΙΡΤΣΙΟΣ
ευχαριστούμε!

Τινος συνθεση είναι;

Ευχαριστουμε!
 
Απο στήθους ειναι... Τέτοιας ποιότητας εκκλησιαστικά κείμενα ίσως δεν πρεπει να τα δεσμεύει μουσικό κείμενο... Και αυτό το Δοξαστικό είναι από τα ελάχιστότατα τέτοια εκκλησιαστικά μέλη κατά την ταπεινή μου άποψη...
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
...Τέτοιας ποιότητας εκκλησιαστικά κείμενα ίσως δεν πρεπει να τα δεσμεύει μουσικό κείμενο...

Δεν θάθελα να μπω στη διαδικασία να συγκρίνω διαφορές ποιότητας ανάμεσα στα εκκλησιαστικά κείμενα για να δω ποια είναι α΄ποιότητας, αλλά αυτή την άποψη ότι το (όποιο) μουσικό κείμενο δεσμεύει το αντίστοιχο εκκλησιαστικό, πρώτη φορά την ακούω. Με ξενίζει αλλά και μου "ξυνίζει". Εγώ νόμιζα ότι το μουσικό κείμενο, ιδίως όταν προέρχεται από "τέρατα" της εκκλησιαστικής μουσικής, αναδεικνύει μάλλον το κείμενο παρά το αντίθετο. Ίσως δεσμεύει το ψάλτη. Αυτό σίγουρα. Αλλά η βυζαντινή μουσική και κάθε άλλη εκκλησιαστική τέχνη έχει χαρακτήρα ασκητικό και η (αυτο-)δέσμευση είναι συνυφασμένη μ΄αυτές. Αλλιώς μιλάμε για άλλου είδους τέχνη. Πολλοί υπηρετούν αυτή την τελευταία πάνω στα αναλόγια.

ΥΓ. Συγγνώμη αν παρεξήγησα τα λεγόμενά και τις προθέσεις σου.
 
Καμία παρεξηγηση κύριε Λευκόπουλε. Απλά με ρωτησε ο φίλος μας και είπα οτι ειπα απο στήθους. Αλλοι διαφωνούν, άλλοι συμφωνούν. Σίγουρα το κάναν κατά καιρούς και πολλά "τερατα" να ψέλνουν δλδ απο στήθους κάτι. Ίσως λοιπόν-και ειναι πάντα γνώμη μου, βεβαιως- οτι μας επιτρέπεται και σε εμάς τους απλούς υπηρέτες των αναλογίων να πράττουμε ενίοτε κάτι ανάλογο σε μικρότερο βαθμό φυσικά και με τις ελλάσονες δυνατότητες μας. Αλλα και πάλι όλο αυτό ειναι υποκειμενικό για τον καθένα μας!

Σας εύχομαι κάθε ευτυχια και επιτυχία. Καλο και ευλογημένο το νέο έτος σε ολους μας.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Χαίρομαι που δεν παρεξήγησες, κάτι που πολλοί άλλοι συνηθίζουν. Και τις δικές μου ευχές. Όσο για το
... Ίσως λοιπόν-και ειναι πάντα γνώμη μου, βεβαιως- οτι μας επιτρέπεται και σε εμάς ...
επίτρεψέ μου να θυμίσω (όχι σε σένα αλλά σε όλους μας, και κυρίως σ' αυτούς που έχουν την δυνατότητα) και το Α΄προς Κορινθίους, κεφ.10, στ.23.
 

tb---

τσοπάνης
...καμιά φορά μπερδεύουμε το "εκ στήθους" , με τον αυτοσχεδιασμό :cool:
 
Top