Ύμνοι Μεγάλης εβδομάδος σε βίντεο με κείμενα

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ανέβασα για τη Μ. Εβδομάδα στο youtube το απίθανο "Εξέδυσάν με" και το "Σε τον αναβαλλόμενον. Λεπτομέρειες παρακάτω:

Πρόκειται για το Δοξαστικό των Αίνων της Μεγάλης Παρασκευής «Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου» σε μία καταπληκτική ερμηνεία από τον εκ Κωνσταντινουπόλεως Πρωτοψάλτη Θεσσαλονίκης Αθανάσιο Παναγιωτίδη (+1989).

Το κείμενο του μέλους που παρατίθεται προέρχεται από το φυλλάδιο με τα μουσικά κείμενα των μελών της Βυζαντινής Συμφωνίας που έδωσε το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» στο Βασιλικό Θέατρο το έτος 1955 υπό τη διεύθυνση του Αθανασίου Παναγιωτίδη και αποτελεί επεξεργασία του χοράρχου πάνω στο κείμενο του Κωνσταντίνου Πρίγγου. Η καταγραφή των μελών της συναυλίας έγινε από τον κ. Αστέριο Δεβρελή.

Η ηχογράφηση είναι μεταγενέστερη, σίγουρα άνευ κειμένου, εντούτοις ταυτίζεται απολύτως με την καταγραφή! Εικάζουμε πως πραγματοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Λαντίκα.

Οφείλω να πω πως εκ των υστέρων είδα πως και ο φίλος Νίκος Μάννης έκανε στο παρελθόν αντίστοιχο βίντεο. Εγώ όμως έφτιαξα λίγο τον ήχο και έκοψα το κείμενο σε επί μέρους καρτέλες


Πρόκειται για το Δοξαστικό των Αποστίχων του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως «Σε τον αναβαλλόμενον το φως» σε μία καταπληκτική ερμηνεία από τον εκ Κωνστατινουπόλεως Πρωτοψάλτη Θεσσαλονίκης Αθανάσιο Παναγιωτίδη (+1989).

Το κείμενο του μέλους που παρατίθεται αποτελεί καταγραφή του κ. Αστερίου Δεβρελή εκτελέσεως του Παναγιωτίδη μάλλον προγενέστερης της ηχογραφήσεως. Παρατίθεται, συνεπώς, προς πληρέστερη παρουσίαση της ερμηνευτικής δεινότητος του πρωτοψάλτου.

Η ηχογράφηση εικάζουμε πως πραγματοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Λαντίκα και συμπεριλαμβάνεται στην 3η κασέτα της σειράς του Παναγιωτίδη.


Αξιομνημόνευτα είναι και άλλα δύο βίντεο, αυτό με το "Η αμαρτωλός" που κατέγραψε σε κείμενο ο μακαριστός Βασίλειος Γούναρης και ανέβασε ο Νίκος ο Μάννης, και το "Ήδη βάπτεται", που ανέβασε ο Γιώργος ο Ντόβολος από σπάνια ηχογράφηση από το αρχείο του μακαριστού Στάικου Χατζή, την οποία έφτιαξε με πιο σύγχρονο ήχο. Ως κείμενο παρέθεσε αυτό της πατριαρχικής παραδόσεως από τη γραφίδα του Λυκούργου Πετρίδη. Παρατίθενται παρακάτω. Περί του "η αμαρτωλός" ο κ. Δεβρελής επιμένει πως η θέση που αναλύει και ψάλλει στις συνεντεύξεις του στον π. Θεόφιλο και καταγράφει στο βιβλίο του, με τη φράση "η αμαρτωλός" σε πλ. β' και κατάληξη εντελή στο "πριάσασθε", ότι είναι θέση Παναγιωτίδη που τη στήριζε στην κατ' έννοιαν μελοποίηση του μέλους, οπότε στην εγγραφή αυτή μάλλον θα ξεχάστηκε...




Είχα έτοιμα κείμενα και για άλλα μέλη, εντούτοις δε βρήκα το χρόνο και τώρα είμαι εκτός έδρας... Ρίξτε μια ματιά και στο blog του Παναγιωτίδη, όπου ο Νίκος ο Μάννης έχει το Δευτέραν Εύαν σε βίντεο και αναλυτική καταγραφή δική του στο scribd.
 
Top