Ήχος πλ. α' "τετράφωνος"

GabrielCremeens

Music Director at St. George, Albuquerque, NM
#1
Καλησπέρα σε όλους από Αμερική.

Κάποιος μου ζήτησε να συνθέσω τις στιχολογίες εσπερινού (το γνωστό "Θου Κύριε") στην αγγλική γλώσσα, για να χρησιμοποιηθεί βέβαια στις ακολουθίες. Μέχρι στιγμής, έχω γράψει κείμενα για όλους τους ήχους, εκτός από τον πλ. του πρώτου.

Για τους άλλους ήχους, δεν είχα και πολλή δυσκολία στην διαδικασία της σύνθεσης, αφού υπάρχουν αρκετά κείμενα με παρόμοιες μελωδικές γραμμές (π.χ. στον πλ. του δευτέρου ήχο, υπάρχει και "Θου Κύριε," υπάρχει και στιχολογία των Αίνων, υπάρχουν ακόμα και μερικές δοξολογίες σύντομες, π.χ. του Πέτρου και του Μανουήλ).

Όταν έκατσα για να δοκιμάσω τον πλ. του πρώτου ήχο, όμως, δυσκολεύτηκα λόγω έλλειψης παρομοίων κειμένων. Δηλαδή, δεν έχω βρει και πολλά κείμενα με θέσεις παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στις στιχολογίες του εσπερινού και των αίνων. Εννοώ αυτές που κινείται στον Δι και στον Κε, πολλές φορές με ατζέμ φθορά πάνω στον Ζω, και που καταλήγουν στον Κε στο τέλος κάθε γραμμής. (Μερικοί ονομάζουν αυτόν τον ήχο "πλ. του πρώτου τετράφωνος".)

Για πηγές έχω βρει μόνο τα παρακάτω:

-Θου Κύριε (Αναστασιματάριον Π. Εφεσίου)
-Θου Κύριε (Αναστασιματάριον Ιωάννου Πρωτοψάλτου)
-Στιχολογία των Αίνων (Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, Ειρμολόγιον Πέτρου Βυζαντίου)

Επίσης, οι πρώτοι δύο ειρμοί του κανόνα της Αναλήψεως ("Τω Σωτήρι Θεώ" και "Δυνάμει του Σταυρού Σου, Χριστέ") έχουν γραμμές παρόμοιες με το Θου Κύριε. Όμως, μόνο το πρώτο μισό κάθε τροπαρίου περιέχει αυτές τις γραμμές - τα τροπάρια αυτά καταλήγουν στον Κε με την γνωστή, συνήθη κατάληξη του πλ. α' εκ του Κε.

Μπορεί κανείς να προτείνει άλλες πηγές για αυτόν τον ήχο;

-Γαβριήλ
 
Top