Έχουν διαφορετική βάση οι ισοκράτες μεταξύ τους;

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Έχετε προσέξει αν υπάρχει διαφορά στη βάση μεταξύ ισοκρατών;
Από τον ισοκράτη του ναούμ το τονάριο και τον ισοκράτη του κυρίου παναγιώτη. Από τους τρεις κανείς δεν έχει την ίδια βάση.
Δηλαδή αν πατήσω για παράδειγμα το ΝΗ στου κυρίου Ναούμ, θα πρέπει να κατέβω τέσσερα μόρια από τον ισοκράτη του κυρίου Παπαδημητρίου για να συμπίπτει η βάση. Αν πατήσω ΝΗ στο Μουσικόν Τονάριον θα πρέπει να κατέβω ένα μόριο από τον ισοκράτη του κυρίου Παπαδημητρίου.
Συμβαίνει σε όλους αυτό ή μόνο σε μένα;
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Βρήκα λίγο χρόνο σήμερα και έκανα ένα πειραματακι ερασιτεχνικό ασφαλώς, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή η οποία ακούει τον ήχο και εμφανίζει ακριβώς την τονικότητα με λεπτομέρεια.
Καθώς δεν είμαι ειδικός και δε χρησιμοποιώ κάτι επαγγελματικό αλλά μια απλή εφαρμογή που υπάρχει στο google play δε μπορώ να είμαι 100% σίγουρος πως το αποτέλεσμα είναι όντως αυτό, ωστόσο το δημοσιεύω εδώ για να δούμε τι πραγματικά ισχύει.
Λοιπόν έγραψα στη search bar του google play τη λέξη isokratis και μου εμφανίστηκαν οι εφαρμογές για ισοκρατημα. Με βάση αυτή τη σειρά παρουσιάζω εδώ τα αποτελέσματα που πήρα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή da tuner lite την οποία μπορεί να την κατεβάσει καθένας και να κάνει ένα ανάλογο πείραμα.
Μόλις βρω χρόνο θα κάνω το ίδιο σε μορφή βίντεο ώστε να φαίνεται το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ και την τονικότητα που αντιστοιχεί γιατι το screenshot εμφανιζει μια δεδομένη στιγμή μόνο ενώ στο βίντεο θα φαίνονται όλες οι μικροδιαφορές του συγκεκριμένου τόνου. Eπίσης θα προσθέσω και τον Ισοκράτη του κ. Ναούμ. Το πειραματακι αυτό αφορά το τόνο ΝΗ.

Λοιπόν τα αποτελέσματα είναι αυτά :

Isokratis PA (Sonap IT)



Digital Isokratis J. Bakopoulos (ioannis bakopoulos)



Byzantine Ison (Companion) (CoderS_S)



Ψαλτικον Τοναριον - Ισοκράτης (Charisis Iliadis)



Ison Assistant (Ioan Calin Borcoman)



ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ (Chris Tagarakis)

 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Έψαξα και βρήκα μια παλιά ηχογράφηση με ένα από τα προηγούμενα μοντέλα του Ισοκράτη του κ. Ναούμ και μου έδειξε το ΝΗ στα 123.3 Hz δηλαδή έξι μόρια κάτω από τον Ισοκράτη του κυρίου Παπαδημητρίου.



Ίσως έχει υπάρξει κάποια αλλοίωση λόγω της ηχογράφησης βέβαια. Στο ναό έτσι με το αυτί το βάζω όπως έγραψα και στο πρώτο μήνυμα τέσσερα μόρια κάτω.
Οπότε έτσι ή αλλιώς γίνεται φανερό πως υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των ψηφιακών ισοκρατων και του μηχανικού του κυρίου Ναούμ τουλάχιστον μισό ημιτονο.
Το άλλο που πρόσεξα από το ανωτέρω πειραματακι είναι ότι όντως η διαφορά μεταξύ του İsokratis PA και του Ψαλτικον Τοναριον είναι ένα μόριο κάτω οπότε δείχνει να ισχύει αυτό που γράφτηκε στο πρώτο μήνυμα.
Τέλος να πω ότι ο ισοκράτης Ison Assistant έχει διαφορετικές κλίμακες με διαφορετικά ΝΗ και δεν έχει άκουσμα ανθρώπινης φωνής ( απ' ότι είδα τουλάχιστον έτσι στα γρήγορα που κοίταξα την εφαρμογή) αλλά σαν όργανο σαν midi, οπότε μάλλον δε θα έπρεπε να τον είχα συμπεριλάβει στην ανωτέρω λίστα. Φαίνεται άλλωστε αφού δίνει εντονα διαφορετικό ΝΗ απ' όλους τους άλλους.
 
Top